A váltás hosszú és kemény menet lesz. Sokakon az sem segít, hogy az ECC-kiadás támogatását kitolták 2027-ig.

Már közel három éve, hogy az SAP bejelentette: csak 2027-ben állítja le a Business Suite 7 csomag és benne az ERP 6.0 vagy ECC támogatását (az eredeti céldátum 2025 volt). Az SAP azonban hangsúlyozta: a hosszabbítás ellenére stratégiai kérdés, hogy az ügyfeleit minél gyorsabban átterelje S/4HANA-ra, amit azzal is igyekszik vonzóbbá tenni, hogy 2040-ig vállal rá támogatást.

Egy a The Register birtokába jutott Gartner-elemezés szerint azonban az átterelési művelet nem halad megfelelő ütemben. A harmadik negyedév adatai szerint az ERP Central Componentet (ECC) használó ügyfelek 69 százaléka még nem vásárolt S/4HANA-licencet. A kutatócég nem is lát az áttérés felgyorsulására utaló jeleket. Így az is kérdéses, hogy minden érintett vállalat át tud-e állni az új rendszerre. Ha nem, technikailag akkor sincs vész, hiszen az SAP további három évig, azaz 2030-ig biztosít kiterjesztett támogatást, ám azt már 2 százalékos felárért.

Persze ezzel együtt túlzás lenne azt állítani, hogy az S/4HANA iránt nincs érdeklődés, csak a harmadik negyedév során értékesített több mint 20 ezer licenc 60 százalékát új ügyfelek vásárolták meg.

Nem elég az S/4HANA, felhő is kellene

Az sem könnyíti az SAP dolgát, hogy szeretné az S/4HANA-ra váltókat egyben on-premise-ről felhőre átállítani. Ebben is felemás a siker. Az átállást támogatására 2021 januárjában elindított RISE with SAP program keretében, amely a két váltást összekapcsolja, mindezidáig csak az S/4HANA-licencek felét tudták értékesíteni. Igaz, az idei harmadik negyedévben az arány már közelített a 60 százalékhoz.

A The Register összefoglalója ezzel hozza összefüggésbe azt is, hogy a harmadik negyedéves pénzügyi jelentés közzététele utáni elemzői konferenciahíváson Christian Klein vezérigazgató (a fenti képen) elbüszkélkedett az S/4HANA-val elért sikerekkel, de arról hallgatott, hogy hány ECC-ügyfél állt át az új rendszerre, illetve annak felhős változatára. A bevételi számok amúgy önmagukban impozánsak: a felhős S/4HANA bevételei éves szinten 81 százalékkal nőttek.

Ha egy vállalat SAP ERP-nél marad, egyetlen frissítési lehetősége az S/4HANA. A Gartner szerint az ügyfelek azért ódzkodnak mégis, mert nem látják azokat az üzleti előnyöket, amiért érdemes lenne már most lépniük. Ezt az ügyfelek körében végzett különböző felmérések szintén megerősítik.

A brit lap felidézi a német nyelvű SAP-felhasználókat tömörítő szervezet, a DSAG (Deutschsprachige SAP Anwendergruppe e.V.) idén márciusban készített felmérését, amely ebből a szempontból különösen tanulságos: 2021 elején mért 56 százalékról 2022 elejére 50 százalékra csökkent azoknak a szervezeteknek az aránya, amelyek számára az S/4HANA releváns volt az SAP-beruházásaik szempontjából. Igaz, enyhén csökkent a Business Suite platformra való költési hajlandóság is (25-ről 24 százalékra).

A brit és írországi felhasználók viszont nyitottabbnak tűnnek: ott egy friss felmérés szerint a válaszadó szervezetek 89 százaléka használja vagy tervezi használni az S/4HANA-t, míg tavaly még csak 74 százalék mondta ezt. Ráadásul az áttérést tervezők 70 százaléka a migrációt a következő három éven belül szeretné végrehajtani. Legtöbben a támogatás leállítását jelölték meg okként, de a válaszadók közel fele mondta, hogy szüksége van a csak S/4HANA-ban hozzáférhető funkciókra. Közel ennyien jelölték meg azt is, hogy üzleti transzformáció részeként hajtják végre az átállást.

Cloud & big data

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.