Globális szabványt csinálnának a biztonságos MI-rendszerek fejlesztésére vonatkozó irányelvekből, amelyek sikerét a fejlesztők minél nagyobb arányú bevonásától várják.

Az Egyesült Királyság a világon elsőként tette közzé globális ajánlásként lefektetett irányelveit az MI-rendszerek védelmét és biztonságát illetően. A brit és az amerikai kibervédelmi kormányügynökségek (NCSC, CISA) által kidolgozott szabályrendszer már 17 másik ország jóváhagyását is elnyerte, beleértve a G7-csoport tagjait, a benne megfogalmazott ajánlások pedig a mesterséges intelligenciát fejlesztő és használó szervezetek számára írják elő, hogy a kiberbiztonságot milyen módon építsék be a technológia tervezésének és alkalmazásának egyes szakaszaiban – olvasható az AI News riportjában.

A "secure by design" megközelítés alapján a kiberbiztonságot nem valamilyen utólagosan beépíthető funkcióként kell kezelni, hanem hanem eleve ilyen szemlélettel kell tervezni a modelleket, ami aztán a tervezési szakaszon túl is végigkíséri azokat. A konkrét irányelvek négy kulcsterületet határoznak meg a tervezést, a fejlesztést, a telepítést és az üzemeltetést, illetve a karbantartás illetően, az egyes fázisokat pedig a megfelelő magatartásoktól a bevált gyakorlatokig részletezik. A hétfőn Londonban tartott bemutatóra több mint száz iparági és kormányzati partner előtt került sor.

Minden földrészről támogatást kaptak

Az NCSC vezérigazgatója az eseményen a proaktivitás szükségességét hangsúlyozta az MI gyors felfutása közepette, ahol a biztonság már nem "a fejlesztés utóirata", hanem alapvető követelmény. Az új irányelvek ezzel párhuzamosan az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok vezető szerepét hivatottak megerősíteni a mesterséges intelligencia területén. Az amerikai belbiztonsági miniszter szerint inflexiós ponthoz érkeztünk az MI fejlődésében, ami korunk legmesszebbre ható technológiájává válhat, így a józan észre épülő kiberbiztonság kulcsfontosságú lesz a rendszerek felépítésében.

A támogató országok között már az első körben ott van Ausztrália, Chile, Csehország, Dél-Korea, Észtország, Franciaország, Izrael, Japán, Kanada, Lengyelország, Németország, Olaszország, Nigéria, Norvégia, Szingapúr és Új-Zéland, természetesen az USA és az irányelveket bemutató Egyesült Királyság mellett. Végrehajtásukat a rendeltetésszerű működés, a rendelkezésre állás és a bizalmas adatok védelmének szempontjából is fontosnak tartják, így a kockázatfelelősöket, adattudósokat, fejlesztőket és döntéshozókat is a megismerésükre ösztönzik. A dokumentum PDF formában innen töthető le.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.