Globális szabványt csinálnának a biztonságos MI-rendszerek fejlesztésére vonatkozó irányelvekből, amelyek sikerét a fejlesztők minél nagyobb arányú bevonásától várják.
Hirdetés
 

Az Egyesült Királyság a világon elsőként tette közzé globális ajánlásként lefektetett irányelveit az MI-rendszerek védelmét és biztonságát illetően. A brit és az amerikai kibervédelmi kormányügynökségek (NCSC, CISA) által kidolgozott szabályrendszer már 17 másik ország jóváhagyását is elnyerte, beleértve a G7-csoport tagjait, a benne megfogalmazott ajánlások pedig a mesterséges intelligenciát fejlesztő és használó szervezetek számára írják elő, hogy a kiberbiztonságot milyen módon építsék be a technológia tervezésének és alkalmazásának egyes szakaszaiban – olvasható az AI News riportjában.

A "secure by design" megközelítés alapján a kiberbiztonságot nem valamilyen utólagosan beépíthető funkcióként kell kezelni, hanem hanem eleve ilyen szemlélettel kell tervezni a modelleket, ami aztán a tervezési szakaszon túl is végigkíséri azokat. A konkrét irányelvek négy kulcsterületet határoznak meg a tervezést, a fejlesztést, a telepítést és az üzemeltetést, illetve a karbantartás illetően, az egyes fázisokat pedig a megfelelő magatartásoktól a bevált gyakorlatokig részletezik. A hétfőn Londonban tartott bemutatóra több mint száz iparági és kormányzati partner előtt került sor.

Minden földrészről támogatást kaptak

Az NCSC vezérigazgatója az eseményen a proaktivitás szükségességét hangsúlyozta az MI gyors felfutása közepette, ahol a biztonság már nem "a fejlesztés utóirata", hanem alapvető követelmény. Az új irányelvek ezzel párhuzamosan az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok vezető szerepét hivatottak megerősíteni a mesterséges intelligencia területén. Az amerikai belbiztonsági miniszter szerint inflexiós ponthoz érkeztünk az MI fejlődésében, ami korunk legmesszebbre ható technológiájává válhat, így a józan észre épülő kiberbiztonság kulcsfontosságú lesz a rendszerek felépítésében.

A támogató országok között már az első körben ott van Ausztrália, Chile, Csehország, Dél-Korea, Észtország, Franciaország, Izrael, Japán, Kanada, Lengyelország, Németország, Olaszország, Nigéria, Norvégia, Szingapúr és Új-Zéland, természetesen az USA és az irányelveket bemutató Egyesült Királyság mellett. Végrehajtásukat a rendeltetésszerű működés, a rendelkezésre állás és a bizalmas adatok védelmének szempontjából is fontosnak tartják, így a kockázatfelelősöket, adattudósokat, fejlesztőket és döntéshozókat is a megismerésükre ösztönzik. A dokumentum PDF formában innen töthető le.

Piaci hírek

Gyors zuhanásra is fel kell készülniük a menő MI-cégek befektetőinek

A buborék kialakulása sem kizárt, de az árfolyamok gyors felfutását követően anélkül is elkerülhetetlen lesz korrekció – jósolja a Wharton School veterán közgazdásza.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.