2016-ban 3,4 milliárdan rendelkezünk majd interneteléréssel, és éves szinten zettabájtokban mérhető forgalmat generálunk, jobbára vezeték nélküli hálózatokat használva - derül ki egy friss kutatásból.
A márciusi Mobile World Congress keretében már néhány adatot felfedett a Cisco a minden évben, így idén is elkészített VNI, azaz Visual Networking Index elnevezésű felmérésének eredményeiből, de az előrejelzést teljes egészében csak most hozták nyilvánosságra. ,

18-szorosára
növekszik öt év alatt a mobil eszközökön generált forgalom.
Az IP-alapú adatfogalom nemzetközi szintű előrejelzésére és elemzésére létrehozott kutatás legújabb kiadása a 2011–2016 közötti időszakra vonatkozik, és számszerűsíti a nyilvános és magánhálózatok várható forgalmát, beleértve az internet, a felügyelt IP-hálózatok és a lakossági és üzleti felhasználók által generált mobil adatforgalmat.

Totális mobilizálás  Nem túlzottan meglepő, hogy legdinamikusabban a világ mobil adatforgalma fog növekedni az elkövetkező esztendőkben. Az előttünk álló szűk öt év során a jelenlegi tizennyolcszorosára nő ez az érték, azaz 2016-ra eléri az évi 130 exabájtot. Ez az adatforgalom 33 milliárd DVD-n tárolható adatmennyiségnek felel meg. A mobil adatforgalom drasztikus növekedését részben a mobilinternet-kapcsolattal rendelkező eszközök ugrásszerű terjedése okozza – ezek száma az előrejelzések szerint 2016-ra meghaladja majd a Föld lakosságának akkori - várhatóan 7,3 milliárdos - létszámát.

A Cisco számításai szerint a 2011–2016 közötti időszakban a globális mobil adatforgalom a globális vezetékes adatforgalom háromszorosára nő, miközben a cloud alapú szolgáltatások által generált adatforgalom 2011 és 2016 között a huszonnyolcszorosára bővül. 

Zettabájtok kora  A teljes adatforgalom négy év múlva várhatóan 1,3 zettabájt lesz (egy zettabájt megfelel egytrilliárd bájtnak vagy egybillió gigabájtnak). 2015 és 2016 között 330 exabájtos növekedés várható, ami csaknem megegyezik a 2011-ben világszerte generált teljes IP-forgalommal (369 exabájt). Várhatóan 2016 lesz az éve annak is, amikor a világ internetforgalmának több mint fele már wi-fi kapcsolaton keresztül bonyolódik.

Szűkebb régiónkban, Közép- és Kelet-Európában ugyanezen időszak alatt gyorsabban, az ötszörösére növekszik az adatforgalom, ami egyben azt is jelenti, hogy a 2005-ös állapothoz képest 2016-ban 87-szer nagyobb internetes terheléssel lehet számolni. A térségben a mobil adatforgalom 2011-hez viszonyítva 85 százalékos átlagos éves növekedés mellett 22-szeresére nő 2016-ra. Ez háromszor gyorsabb, mint a teljes IP forgalom bővülése, és 11-szer nagyobb, mint a régió teljes 2005-ös internetes forgalma.

Szolgáltatási portfólió  Idén az előrejelzés egy új kiegészítő tanulmánnyal is gazdagodott. A VNI Service Adoption Forecast a nemzetközi és regionális lakossági és üzleti mobilszolgáltatások növekedési ütemével foglalkozik. A lenti ábrán jól látszik, hogy elsősorban a mobil levelezés és a helymeghatározásra épülő szolgáltatások (LBS) területén várható jelentős növekedés az elkövetkezőkben.

Üzleti mobil szolgáltatások világpiaca (millió felhasználó)Wifi hálózatokra terelik a mobilforgalmat az adatrobbanás miatt
Robbanás előtt áll a nyilvános Wi-Fi hotspotok terjedése

Rágyúrna Európa a videójátékokra

Az EP kultúráért és oktatásért felelős bizottsága a digitális szórakozási forma eddiginél lényegesen nagyobb és átfogóbb támogatását javasolja, mert az több szempontból is hasznos lenne a régiónak.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.