A beporzást végző méhek számának tendenciózus csökkenése súlyos válsággal fenyeget. Egy amerikai kutatócsapat azonban jól halad a gépesített alternatíva fejlesztésével.

A Washingtoni Állami Egyetem munkatársai hosszú évek óta igyekeznek olyan miniatűr gépet alkotni, amely képes a méhek rugalmasságával navigálni a levegőben. Úgy tűnk, a munka kezd beérni, mivel Bee++ elnevezésű prototípusuk a világon egyedülálló módon teljes, azaz hat szabadságfokot lefedő manőverezési képességgel rendelkezik.

Az egyetem honlapján megjelent beszámoló szerint rendkívül nehéz feladatnak bizonyult a méhek szó szerint természetes könnyedséggel előadott repülési mintájának leutánzása, de a csapat végül megtalálták a megoldást.

A kutatócsoportja által kifejlesztett robotnak négy, szénszálból és mylarból (a feszített poliészterfilm egy speciális fajtája) készült szárnya van, és egy könnyűszerkezetes működtető egységgel rendelkezik, amely a szárnyat vezérli. A WSU közleménye szerint ez az első olyan robot a maga nemében, amely minden irányban stabilan repül, beleértve az angolul yaw néven ismert, a vízszintes síkon történő forgó mozgást is. Utóbbi adta a legtöbb fejfájást a mérnököknek.

A méhrobot mindössze 95 milligrammot nyom és 33 milliméteres szárnyfesztávolsággal rendelkezik. Így kiterjedése nagyjából a másfélszerese egy átlagos természetben található méhhez képest, tömege azonban még az impresszív mérnöki munka ellenére is közel a tízszerese a valódi rovarénak.

Lenne mit csinálni

A méhek, illetve általában a különböző kisebb állatok leutánzása régóta felkapott témának számít a robotika területén, hiszen ezek működéképes, stabil robot változatait egy sor területen lehetne hasznosítani. Katasztrófák esetében például keresési és mentési műveleteknél lehet őket bevetni, de segíthetnek veszélyes vagy éppen nehezen elérhető helyeken zajló ellenőrzési, javítási munkákban, sőt a méheket már a Marson is szívesen látnák.

A beporzást végző méhrajok utóbbi időben tapasztalt ritkulása azonban olyan súlyos, az egész emberiséget veszélyeztető következményekkel fenyeget, ami miatt az ezt kompenzálni képes mesterséges megoldások fejlesztése kimagaslik potenciális hasznosság tekintetében.

Sajnos azonban az egyetelm által forradalminak minősített eredmények ellenére sem tartunk ott, hogy robotrajok milliót engedjük a termőföldekre. Már csak azért sem, mert a prototípus csak körülbelül öt percig képes önállóan repülni, ezért többnyire egy kábelen keresztül egy áramforráshoz kötve kísérleteznek vele.

Piaci hírek

Egyre nyomorultabb képet mutat az úttörő európai MI-szabályozás

Nem úgy tűnik, hogy az uniós intézmények még az év vége előtt megállapodnak a legfontosabb kérdésekben, később pedig fokozatosan megbénulnak majd a jövő májusi választásokig.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.