A University of Houston nem is az első intézmény, ahol a Starship Technologies hatkerekű szállítói kaptatják az egyetemi aszfaltot.

Nálunk ugyan még nem ez a felsőoktatás legnagyobb gondja, ám Amerikában már igencsak lendületbe jöttek az autonóm közlekedő ételkiszállító robotok. Az észt gyökerű Starship Technologies gépei többévnyi tesztüzemmód után immár valódi kereskedelmi szolgáltatást nyújtanak. Az Egyesült Államokban az egyik legkönnyebben bevehető célpontnak az egyetemi kampuszok bizonyulnak.

Houston, we have no problem

A texasi Houston városának egyetemi komplexumán a közelmúltban kezdte meg működését a 30 önjáró "láda", amelyek a tanulóknak, tanároknak és az oktatási intézmény más dolgozóinak is a rendelkezésére állnak, ha ennének, innának valamit, de nincs idejük, vagy éppen kedvük elsétálni az étterembe, boltba.

A valóságos kisvárosnyi méretű kampuszon több mint 53 ezer ember él és dolgozik, így bőven van mire alapozni a keresletet. Az iOS-en és Androidon is elérhető alkalmazással az egyetemi város 11 étkezési centrumának bármelyikéből rendelhető áru. Ugyanitt kell megadni, hogy pontosan hova kéri az ügyfél a csomagot, amely nagyjából 10 kilót nyomhat. A járgány útját az alkalmazással élőben lehet követni, majd érkeztekor szintén az appon keresztül kell feloldani a reteszt.
 


A szolgáltatás nem ingyenes: 2 dollár kényelmi díjat számítanak fel rendelésenként, amit kártyával vagy az egyetem területén érvényes helyi fizetőeszközzel, a Cougar Cashsel lehet kiegyenlíteni.

Az egyetem egyik munkatársa szerint ez a lehetőség több mint kedvező az intézménynek, hiszen úgy gazdagodik a kampusz egy csúcstechnológiát képviselő szolgáltatással, hogy azért egy fillért sem kell áldozniuk, mivel az magát tartja el. 

Kicsiben könnyebb

Nem véletlen egyébként, hogy a Starship Technologies és más vállalkozások is elsőként a houstonihoz hasonló egyetemi városokban tudnak megállapodásokat kötni. Az ilyen zárt környezetben sokkal egyszerűbb az önjáró robotokat felkészíteni, miközben ellenőrzésük is könnyebben, olcsóbban megoldható. A működéshez itt ráadásul nem kell kormányzati, önkormányzati engedélyeket kapni, vagy közúton érvényes szabályozási paragrafusoknak megfelelni. Az már csak hab a tortán, hogy az egyetemi hallgatók között természetszerűleg kedvezőbb fogadtatásra találnak az újszerű technológiák.

Piaci hírek

Mennyit is keres most egy IT-szakember? Itt egy válasz...

A No Fluff Jobs állásportál friss felmérése szerint továbbra is sokat, és ezt most maguk az alkalmazottak erősítették meg.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.