A University of Houston nem is az első intézmény, ahol a Starship Technologies hatkerekű szállítói kaptatják az egyetemi aszfaltot.

Nálunk ugyan még nem ez a felsőoktatás legnagyobb gondja, ám Amerikában már igencsak lendületbe jöttek az autonóm közlekedő ételkiszállító robotok. Az észt gyökerű Starship Technologies gépei többévnyi tesztüzemmód után immár valódi kereskedelmi szolgáltatást nyújtanak. Az Egyesült Államokban az egyik legkönnyebben bevehető célpontnak az egyetemi kampuszok bizonyulnak.

Houston, we have no problem

A texasi Houston városának egyetemi komplexumán a közelmúltban kezdte meg működését a 30 önjáró "láda", amelyek a tanulóknak, tanároknak és az oktatási intézmény más dolgozóinak is a rendelkezésére állnak, ha ennének, innának valamit, de nincs idejük, vagy éppen kedvük elsétálni az étterembe, boltba.

A valóságos kisvárosnyi méretű kampuszon több mint 53 ezer ember él és dolgozik, így bőven van mire alapozni a keresletet. Az iOS-en és Androidon is elérhető alkalmazással az egyetemi város 11 étkezési centrumának bármelyikéből rendelhető áru. Ugyanitt kell megadni, hogy pontosan hova kéri az ügyfél a csomagot, amely nagyjából 10 kilót nyomhat. A járgány útját az alkalmazással élőben lehet követni, majd érkeztekor szintén az appon keresztül kell feloldani a reteszt.
 


A szolgáltatás nem ingyenes: 2 dollár kényelmi díjat számítanak fel rendelésenként, amit kártyával vagy az egyetem területén érvényes helyi fizetőeszközzel, a Cougar Cashsel lehet kiegyenlíteni.

Az egyetem egyik munkatársa szerint ez a lehetőség több mint kedvező az intézménynek, hiszen úgy gazdagodik a kampusz egy csúcstechnológiát képviselő szolgáltatással, hogy azért egy fillért sem kell áldozniuk, mivel az magát tartja el. 

Kicsiben könnyebb

Nem véletlen egyébként, hogy a Starship Technologies és más vállalkozások is elsőként a houstonihoz hasonló egyetemi városokban tudnak megállapodásokat kötni. Az ilyen zárt környezetben sokkal egyszerűbb az önjáró robotokat felkészíteni, miközben ellenőrzésük is könnyebben, olcsóbban megoldható. A működéshez itt ráadásul nem kell kormányzati, önkormányzati engedélyeket kapni, vagy közúton érvényes szabályozási paragrafusoknak megfelelni. Az már csak hab a tortán, hogy az egyetemi hallgatók között természetszerűleg kedvezőbb fogadtatásra találnak az újszerű technológiák.

Piaci hírek

Egyre nyomorultabb képet mutat az úttörő európai MI-szabályozás

Nem úgy tűnik, hogy az uniós intézmények még az év vége előtt megállapodnak a legfontosabb kérdésekben, később pedig fokozatosan megbénulnak majd a jövő májusi választásokig.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.