A "karjait" szükség szerint gyorsan lelógató, illetve újra kimerevítő repülő szerkezet különösen érdekes trükkökre képes.

A Kaliforniai Egyetem munkatársaiból és hallgatóiból álló HiPeRLab csapata egy sor különleges projekttel igyekszik tágítani a dróntechnológia határait. A zömében fiatal szakemberekből álló gárda impresszív munkát végez, hiszen ahogy az oldalukon is látható, a terméktervezéstől a biztonsági funkciók javításán át a térérzékelés fejlesztéséig mindenféle területen megpróbálnak valamilyen újszerű gondolattal előállni.

Remények szerint ezek az ötletek később (jó esetben nem sokkal később) visszaköszönhetnek a végfelhasználóknak, vagy éppen üzleti ügyfeleknek kínált drónok eszköztárában. Ezzel is gyorsítva az amúgy sem lassú lépésekben fejlődő szegmens elterjedését.

Önhajtogató drón

A műhely sok érdekes kutatási projektje közül talán a leglátványosabb a repülés közben a másodperc törtrésze alatt alakváltásra képes szerkezet. Ez a modell normál állapotában egy teljesen hétköznapi, hobbisták által használt, négy légcsavarral rendelkező drónnak tűnik. A trükkje abban rejlik, hogy a lapátokat rögzítő karokba egy 90 fokos lehajlást biztosító kiengedő mechanizmust építettek. A rögzítő mechanizmus kioldása után ráadásul már nem kell extra energiákat sem bevetni, mivel a gravitáció elvégzi a munkát.

 

 

Ahogy a fenti kisfilmből kiderül, a konstrukció meglehetősen stabil mutatványokat tesz lehetővé olyan szűk területeken, amelyek átjárása egy ilyen fesztávú normál drónnak lehetetlen volna. A technika például nagyon jól jöhet építkezések, ipari létesítmények, közműhálózatok nehezen elérhető helyeinek átvizsgálásakor. (De mondjuk egy kéményeken, szellőzőjáratokon keresztül közlekedő drón valószínűleg a hadsereg képviselőit sem hagyja hidegen.)

A lehajló karok azonban nem csupán a potenciálisan bejárható területet tágítják, hanem logisztikai feladatok elvégzésénél is kéznél vannak.  A videóban azt is demonstrálták a kutatók, ahogy a két függőleges irányba állított légcsavar ellentétes irányú erőhatást kifejtve "magához ölel" egy üres kartondobozt, majd néhány méterrel arrébb szállítja. Az ötlet remek, ugyanakkor az elérhető anyagokból az nem derül ki pontosan, praktikusan mekkora terhet tud így megmozgatni az alakváltó drón.

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.