A tőzsdére lépő taxiszolgáltató 100 milliárd dolláros értékelésre számít, ehhez képest eddigi története során összesen 12 milliárd dolláros veszteséget tudott felmutatni.
Hirdetés
 

Az Uber csütörtökön hozta nyilvánosságraa társaság első, névlegesen 10 milliárd dolláros tőzsdei kibocsátásával kapcsolatos részleteket. A hatalmas értékű üzlet ebben az évben a legnagyobbnak számít, de a technológiai szektorban is (ahová a céget valamilyen okból sorolni szokták) csak az olyan tételek előzik meg, mint amilyen az Alibaba öt évvel ezelőtti tőzsdei megjelenése volt. A most kiadott tájékoztatás értelemszerűen az első alkalom, hogy pontos számokat ismerhettünk meg a hihetetlen karriert befutó startup pénzügyi helyzetéről.

A benyújtott információ alapján az Uber 2018 legvégén 91 millió, legalábba havi szinten aktív felhasználóval rendelkezett világszerte. Alaptevékenységéből, a fuvarmegosztásnak (ride sharing) nevezett taxiszolgáltatásból, illetve olyan új üzleteiből, mint az Uber Eat étel-kiszállítóból, az előző évben 49,8 milliárd dolláros forgalmat jegyzett. Ez számottevő növekedést jelent a 2017-es 34,4 milliárdhoz és a 2016-os 19,2 milliárd dollárhoz képest, ugyanakkor a vállalat a 49,8 milliárdból nagyjából 40 milliárdot osztott vissza a sofőröknek vagy az éttermeknek, így az összes kifizetés levonása után 11,3 milliárd dolláros nettó bevétellel számolhatott.

Ilyen hamar ennyit még senki sem veszített

A közvetlen és a működési költségek, az értékesítés és a markating, a K+F költések, az adminisztrációs kiadások és az összes többi kifizetés ezzel szemben 14,3 milliárd dollárt tett ki, vagyis az Uber az előző pénzügyi évben körülbelül 3 milliárd dolláros veszteséget termelt. Ez azt jelenti, hogy a saját területén globális piacvezető vállalat 2014 óta már 12 milliárd dollárnyi befektetői pénzt égetett el, amivel nem csak cégértékét tekintve számít a legnagyobb startupnak, de a legtöbb veszteség is az ő nevük mellett szerepel a feltörekvő vállalkozások mezőnyében.
 

forrás: statista.com


Összehasonlításképen, az agresszív terjeszkedés és infrastrukturális fejlesztések miatt sokáig veszteséges Amazon sem termelte soha ilyen ütemben a mínuszokat, pedig a társaság emiatt folymatosan a kritikák célpontja volt. Ehhez képest az Uber most sokkal rosszabb mutatókkal 100 milliárd dollár körüli értékelésre pályázik az elsődleges részvénykibocsátáskor.

Az Uber egyik legfontosabb versenytársa, az észak-amerikai piac 40 százalékát uraló Lyft március végén, a tőzsdére lépését előkészítő szakasz zárásakor 2,34 milliárdnyi forrás bevonására volt képes, cégértéke pedig ennek alapján 24,3 milliárd dollár volt. A Lyft papírjai azóta a megszokott módon libikókáznak (ebben a pillanatban 18 milliárdos piaci kapitalizáció szerepel a cég neve mellett), és az elmúlt néhány napban nagyságrendben 15 százalékot zuhantak a nyitó árfolyamhoz képest. Mindez az Uber tőzsdei bevezetésére is hatással van, mivel sokan már azt tárgyalják, hogy az Uber részvényei milyen valószínűséggel járnak majd be hasonló utat.

Piaci hírek

Maszkokkal vertek át arcfelismeréssel azonosító fizetési rendszereket

Egy amerikai mesterségesintelligencia-csipeket fejlesztő startup tesztelte az arcfelismerés megbízhatóságát.
 
Hirdetés

HPE Primera: garantáltan zéró adatvesztés

Felhőalapú gépi tanulási algoritmusainak köszönhetően a HPE Infosight képes a tárolók és alkalmazások közötti meghibásodások 86 százalékát előre jelezni és megakadályozni.

Hirdetés

Ez bárkinek megér havi pár száz forintot

Két ember van: aki már leejtette a mobilját, és aki le fogja ejteni. De fel lehet készülni erre – egy jó készülékbiztosítással.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.