A japán gyártó hazai terepen indítja be új bérleti programját, amelyet gamification-jellegű ösztönzőprogrammal dob fel. A gazdaságosan, biztonságosan vezető ügyfeleknek kevesebbet kell fizetni.

A hagyományos autógyártók jó ideje felismerték, hogy hamarosan igen nehéz lesz megélni az eddigi üzleti modellből. Aki csak összerakja az autóit és várja, hogy szétkapkodják majd a vásárlók, az vélhetőleg eltűnik a süllyesztőben. Menekülő út lehet például az önvezető technológiára épülő megosztott használat, de amíg a fejlesztések nem jutnak el a megvalósíthatósági stádiumig, a kicsit feltupírozott bérleti konstrukciókkal is megéri egy kísérletet tenni.

Bérletes Toyoták, Lexusok

A Toyota egy külön vállalat megalapításával indítja be új, Kinto elnevezésű bérleti konstrukcióját. A gyártó a vegyesvállalatban kisebbségi partnerként egy helyi, autólízinggel és karbantartással foglalkozó céget is bevont, így a szolgáltatási csomag minden elemét le tudja fedni. A program lényege, hogy az ügyfelek fix havidíjas rendszerben választhatnak maguknak vagy egy Toyota, vagy egy Lexus modellt. A díj tartalmazza többek között az adózással és biztosítással kapcsolatos költségket, illetve a jármű karbantartását is. 

Az egyelőre Japánban is csak Tokió bizonyos kereskedőinél igénybe vehető szolgáltatás ára két dologtól függ. Az egyik a használni kívánt autó típusa. Értelemszerűen a kisebb, olcsóbb modellek bérleti díja is kedvezőbb. A csomag átszámítva nagyjából 125 ezer forinttól indul, amiért egy Prius kormányát tekergethetjük. A legfelső kategóriát képviselő Lexus család valamely tagjáért viszont már közel félmillió forintnak megfelelő jent kell havonta utalni.

Pontosabban ezek a maximum összegeket jelentik, hiszen a cég a vezetés során begyűjtött adatok elemzése és a szervizelések alatt mutatott állapot alapján piros pontokat oszt az ügyfeleknek. A Toyota arról egyelőre nem adott részletes tájékoztatást, hogy pontosan milyen információkra építve és mekkora kedvezményt lehet összeszorgoskodni. Annyi bizonyos, hogy a biztonságos és környezettudatos vezetés a kulcs az árengedményhez.

Volt is, lesz is?

A Toyota programja semmiképpen nem nevezhető forradalminak, hiszen bőven van már példa arra, hogy autógyártók ilyen megoldásokkal igyekeznek több lábra állni. Ezek egy része meglehetősen sikeresnek mondható, mint amilyen mondjuk a Care by Volvo előfizetéses konstrukció. Ellenpéldaként a Book by Cadillac szolgáltatást lehet említeni, amelyet a gyártó kénytelen volt leállítani (bár tervben van egy átgondolt újraindítás).

A konkrét árcsökkentést eredményező analitika viszont tudomásunk szerint, ebben a formában mindenképpen újdonságnak számít. Igaz, a biztosítási piac szereplői már évekkel ezelőtt hasonló konstrukciók bevezetésén törték a fejüket, ahol a körültekintő ügyfelek a biztosítási díjjal kapcsolatban tudtak jobb feltételeket kapni. Az ilyen adatok begyűjtésére és elemzésére pedig már külön startupok alakultak, amelyekhez ömlik a befektetői pénz.

Cloud & big data

Az olaszok is megsarcolják a webes multikat

Elébe mennek az EU és az OECD elképzeléseinek, bevezetik a nemrég elfogadott francia modellt. A jövő évi költségvetésben már 600 millió eurós plusz bevétellel számolnak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.