Már saját maguk is úgy látják, hogy több technológiai startup vállalkozásba fektettek be sokkal magasabb árfolyamon, mint az indokolt lett volna.

Hétfőn a SoftBank Group minden idők legnagyobb, 23 milliárd dolláros negyedéves nettó veszteségéről számolt be az idei április és június közötti időszakban. Ennek oka hivatalosan az emelkedő kamatlábak és a politikai instabilitás mögött keresendő, amelyek megzavarták a globális piacokat, és alaposan próbára teszik a befektetők hajlandóságát a további nagy veszteségek viselésére. A piacon tapasztalható eladási hullám a fejük tetejére állította a korábban jól menő technológiai részvényeket is, és megtépázta a SoftBank két Vision Fund befektetési alapjának tulajdonában lévő papírok értékelését.

A japán társaság alapító vezérigazgatója korábban már ígéretet tett rá, hogy szigorítja a befektetési kritériumokat és igyekszik megőrzi a készpénzt a visszaesésből való kilábaláshoz, hétfőn pedig létszámcsökkentást is bejelentett a Vision Fund alapoknál. Most azt is elismerte, hogy az alap több induló vállalkozásba fektetett be, mint amennyit kellett volna, miközben a kiszemelt cégek erősen túl voltak értékelve. Mint kiderült, a SoftBank most egy akár 400 milliárd jenes (1,14 billió forintnak megfelelő értékű) részvény-visszavásárlási programra készül, hogy megnyugtassa a befektetőket.

Nem csak nekik nehéz

A Vision Fund portfóliójának bedőlése összességében 3,16 billió jen (23,4 milliárd dollár) nettó veszteségbe lökte a SoftBankot a legutóbbi negyedévben, ami nem csak a valaha volt legnagyobb ráfizetésük volt egy három hónapos időszakra, de különösen rosszul fest az egy évvel korábbi, 761,5 milliárd jenes nyereségükhez képest. Időközben ráadásul már kiléptek az olyan befektetéseikből is, mint amilyen az Uber vagy az Opendoor platform is volt, és amelyekből a nagyságrendet figyelembe véve jelképes nyereséget sikerült kivenniük.

A piaci folyamatokat jól illusztrálja, hogy a második Vision Fund összesen 269 cégben lévő részesedése június végén 37,2 milliárd dollárt ért, szemben a 48,2 milliárd dolláros akvizíciós költséggel. A nagy dobás állítólag most az lenne, ha sikerülne szerencsés körülmények között tőzsdére tudja vinniük a SoftBank tulajdpnában lévő ARM-et, miután nemrégiben kútba esett a csiptervező vállalat eladása az Nvidiának.

A Reuters beszámolójából egyébként kiderül, hogy ezen a területen most nem csak a SoftBankra jár rá a rúd. A vele közvetlenül versenyző Tiger Global legfontosabb befektetési alapja például 50 százalékos zuhanást könyvelhetett el az év első felében, miután alábecsülte a megugrott infláció hatásait, a Berkshire Hathaway pedig 44 milliárd dolláros negyedéves veszteséget jelentett befektetései és származékos eszközei után.

Piaci hírek

Az Apple is kénytelen volt feladni a teljes önvezetésről szóló terveit

Nem csak a saját márkás járművek megjelenésének a céldátumát tolták odébb, de a Bloomberg szerint azt is elengedték, hogy belátható időn belül megvalósítsák a legmagasabb szintű autonómiát.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.