Az Internet Explorer piaci részesedése szeptemberben már egy számjegyűre olvadt, az Edge-et saját platformján pofozzák szét a versenytársak – derül ki a NetApplications méréseiből.

A NetApplications legfrissebb, szeptemberi statisztikája szerint a 23 éves Internet Explorer felhasználási aránya első ízben zuhant 10 százalék alá, ami a Microsoft böngészőpiaci részesedését is rekord mélységbe húzta a laptopokon és az asztali gépeken. A kaliforniai webes elemző adatai alapján az IE 9,94 százalékos jelenlétének több mint négyötödét a legutolsó, 11-es verzió adja, ami a Windows 7 és a Windows 10 rendszerek alatt is fut. Az utóbbi alapértelmezett böngészője, az Edge sem sokat javít a helyzeten, hiszen elődjével együtt is csak 14 százalék körüli részesedést biztosít a Microsoftnak, ami az új évszázad leggyengébb eredménye.

A dolog annyiban nem meglepetés, hogy a Microsoft böngészői folyamatos lejtmenetben vannak, mióta a gyártó szétcsákányozta a legnépszerűbb verziót, az IE 8-at. A 2014-es döntést követően összességében 83 százalékos csökkenést jegyezhettek idén szeptemberig, természetesen megint csak a NetApplications méréseinek értelmében. Ha a program visszaszorulása ehhez hasonló ütemben folytatódik, akkor jövő nyáron az IE és az Edge együttes részesedése is egy számjegyűre olvad majd.

A Chrome októberben kétharmados felhatalmazást szerezhet

Mivel az Internet Explorer 2016 eleje óta gyakorlatilag csak biztonsági frissítéseket kap, nem csoda, hogy ugyanekkora lemaradásban van legfontosabb versenytársaival, a Chrome-mal vagy a Firefoxszal szemben. Ennél sokkal meglepőbb, hogy az Edge már a Windows 10 alatt is marginalizálódott: szeptemberben a Windows 10-et futtató gépek mindössze 10,9 százalékán használták az Edge böngészőt, vagyis a Microsoft trendfordítónak szánt terméke még a hazai pályán is egyre inkább alulteljesít, miközben a Chrome szinte letarolta a windowsos környezetet.

A NetApplications szerint a Google több platformon is futó böngészőjének szeptemberi, 63 százalékos piaci részesedése ugyancsak rekordot jelent, bár ebben az esetben pozitív rekordról van szó. Ebben nem csak a felhasználók aránya lényeges, hanem azt is érdemes megemlíteni, hogy a négy legnépszerűbb webböngésző közül a Chrome volt az egyetlen, amely az elmúlt 12 hónap során javítani tudott összesített eredményén. Ha ebben az esetben is változatlan ütemű növekedést feltételezünk, akkor a Chrome még októberben megszerezheti a piac kétharmadát, 2020 legelejére pedig négyből három gépen alapértelmezett böngészővé válhat.

A Chrome-nak ebben a tekintetben mára nem igazán maradt ellenfele. A 3,6 százalékos Safari lehetőségeit nyilván meghatározza, hogy az Apple saját platformján belül működik, bár ott is kevesebb mint 40 százalékot tud felmutatni. A Firefox az Internet Explorerhez hasonló, 9,6 százalékos – ráadásul szintén csökkenő – részesedéssel zárta az elmúlt hónapot, ami két éve a leggyengébb mutató. Ezzel a NetApplications prognózisa szerint már decemberben 9 százalék alá bukhat, jövő áprilisban pedig 8 százalék alá csökkenhet.

Közösség & HR

Nem a munkahelyünket, hanem a fizetésünket fenyegeti az MI

Az Európai Központi Bank szerint nem pont az lehet a probléma a mesterséges intelligenciával, amitől a legtöbben félnek, de a technológia munkaerőpiaci hatásai egyelőre homályosak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.