A biztonsági kutatók eddig soha nem látott rosszindulatú programokat tártak fel, amelyeket Gmail- és AOL-fiókok tartalmának rejtett olvasására és letöltésére használnak.

Az észak-koreai hekkerek soha nem látott módszereket alkalmaznak a Google e-mail biztonsági rutinjainak megkerülésére, amelyek révén úgy olvashatják vagy tölthetik le a Gmail-fiókokban talált üzeneteket és mellékleteket, hogy az még a Google-nek sem tűnik fel. A Volexity kiberbiztonsági cég blogbejegyzése szerint a levelezési adatok ellopásához egyszerű böngészőbővítményeket használnak, és állítólag az Egyesült Államokban, Európában és Dél-Koreában tartózkodó felhasználókat célozzák meg a kifinomult támadásokkal.

Míg az ilyen típusú, úgynevezett spear phishing támadásoknakkorábban az volt a feltétele, hogy a felhasználók aktívan közreműködjenek a preparált böngészőbővítmények letöltésével, a mostani támadásoknál erre már nincs szükség, arosszindulatú programok az áldozatok tudta nélkül is letölthetik magukat a számítógépekre. Ennél is ijesztőbb, hogy a Google (illetve a Microsoft) böngészői sem észlelik a beszivárást, sőt maga a malware is folyamatosan fejlődött a felfedezése óta, a Volexity szerint már a harmadik verziójánál tart.

Egyelőre nem érdekli őket akárki

Az Ars Technicának nyilatkozva a cég világossá tette, hogy a SHARPEXT névre keresztelt program jelenlegi iterációja csak a Windows rendszerek felhasználóit érinti, de nincs okuk azt feltételezni, hogy a MacOS- vagy a Linux-felhasználók innentől már végleg kimaradnak a dologból. A Volexity azt valószínűsíti, hogy a Kimsuky vagy SharpTongue néven hivatkozott hekkercsoport észak-koreai állami szponzorációval működik, a SHARPEXT révén pedig olyan amerikai, európai vagy dél-koreai szervezeteknek dolgozó személyeket figyelnek meg, akik Észak-Korea stratégiai érdekeit érintő témákon dolgoznak.

A Volexity úgy értékeli, hogy a bővítmény eddig meglehetősen sikeres lehetett, mivel a támadók biztonsági szállító által megszerzett naplók tanúsága szerint is több áldozattól több ezer e-mailt loptak el a rosszindulatú program telepítésével. Ezt támasztja alá az is, hogy legelső felbukkanásakor a SHARPEXT még egy számos hibát tartalmazó, kiforratlan eszköz volt, de a legújabb frissítések és az állandó karbantartás azt mutatják, hogy a támadók elérik vele a céljukat, és megéri nekik folytatni a kód finomítását.

Biztonság

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.