Egy frissen publikált felmérés adatai szerint két év alatt 13-ról 56 százalékra nőtt azon honfitársaink aránya, akik telefonjukról (is) intézik pénzügyeiket.

Jelentős változást hozott az elmúlt év a mobil bankolás használatában itthon - derül ki a Mastercard megbízásából 2020 novemberében készült felmérésből. A válaszok alapján hatalmasat ugrott a magyarok hajlandósága arra, hogy ezen a platformon kezeljék pénzügyeiket. (Érdemes azonban zárójelben megjegyezni: a felmérés csak a 18-65 éves, városban élő, bankszámlával rendelkező lakosságra nézve tekinthető reprezentatívnak).

Túl az 50-en

A fizetéstechnológiai cég által évente végzett hasonló felmérések történetében először fordult elő, hogy a megkérdezettek között a mobilbankot használók aránya meghaladta az 50 százalékot a bankkártyával rendelkezők körében. Tavaly természetesen a koronavírus okozta korlátozások is erősítették a digitális megoldások elterjedését, de az adatok alapján a mobilbankolás népszerűsége évek óta dinamikusan nő. Két éve például még csak a megkérdezettek 13 százaléka használt ilyen alkalmazást, ez az arány 2020-ra viszont már elérte az 56 százalékot. Korosztályos bontásban a fiatalok (18-34 évesek) a legaktívabbak, itt 65% a felhasználók aránya, de ez a legidősebb vizsgált korosztályban (50-64 évesek) is közelít az 50 százalékhoz.

A használt mobilbanki funkciók közül legtöbben a banki átutalást említették (74%), de sokan itt ellenőrzik az egyenlegüket (71%) és nézik át korábbi tranzakcióikat (62%). Ez utóbbi tekintetében több mint 10 százalékos a növekedés egy év alatt. Érdekesség, hogy a fiatalok a többi korosztályhoz képest valamivel ritkábban említették az átutalást a gyakran használt mobilbanki funkciók között, de szívesebben használják az ilyen applikációkat pénzküldésre (47%), mint a 35-49 évesek (40%), vagy az 50-64 évesek (34%).

A Mastercard arra is kíváncsi volt, hogy a mobilbanki applikációt nem használók milyen indokkal mondanak nemet a digitális bankolásra. 38 százalékuk inkább az online, webes szolgáltatást használja, ez az arány a fiataloknál alacsonyabb (27%), de jóval átlag feletti a férfiak körében (45%). Érdekesség, hogy a mobilbanki appot nem használó fiatalok közül 12 százalék ugyan kipróbálta már ezt a lehetőséget, de nem szerette.

Újításokra nyitott nemzet

A mobilos banki alkalmazások használati arányának gyors emelkedése egyébként nem meglepetés annak fényében, hogy egy még 2017-ben készített, európai szintű felmérésből kiderült: a magyarok az átlagosnál nyitottabbnak mutatkoznak az új digitális pénzügyi megoldások iránt.

A szintén a Mastercard nevéhez köthető Európai Digitális Bankolás című tanulmány adatai szerint összességében elég progresszívek vagyunk, hiszen például a hazai válaszadók közel háromnegyed gondolkodott azon, hogy idővel digitális bankot választ a meglévő helyett. Szintén bő háromnegyedes arányban érdekelték anno honfitársainkat azok az új, digitális megoldások, melyek megkönnyítik és biztonságosabbá teszik a pénzügyi műveleteket. A magyar válaszadók 76 százaléka szerint a digitális banki szolgáltatások előretörésének fő oka azok egyszerűségében és kényelmességében rejlik, ami magasan a legnagyobb értéket jelentette a kutatásba bevont országok között (az átlag 62 százalék volt).

Konzumer tech

Fontos tervrajzokat loptak az Apple-től. Zsarolják a vállalatot

A Maceket is elérte az új zsarolási típus. Az időzítés valószínűleg szándékos: a napokban mutatták be a vállalat új termékeit.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.