A DeepCoder akár a programozáshoz nem értő felhasználók igényei alapján is működő kódokat foltoz össze, egyelőre még szerény kapacitással.

A számítástechnikában régi és népszerű víziónak számít egy olyan mesterséges intelligencia létrehozása, amely a meghatározott feladatok mentén képes lehet teljesen önállóan számítógépes programokat írni. A Microsoft mesterségesintelligencia-kutatóinak most ebbe az irányba sikerült megtenniük egy nem feltétlenül látványos, de annál fontosabb lépést: az általuk kidolgozott algoritmus már képes meglévő kódrészleteket szintetizálni a kívánatos eredmények elérésére.

Egészen olyan, csak gyorsabb

A vállalat k+f részlege, az 1991 óta működő Microsoft Research a cambridge-i egyetemmel közösen dolgozik a DeepCoder nevű AI fejlesztésén. Az AI egy meglehetősen nagy kód-adatbázis alapján állít össze működő programokat, vagyis már meglévő szoftverek egyes elemeit építi össze és fejleszti (programszintézis), hogy a betáplált információ alapján a lehető legjobban megközelítse az elvárt kimeneti eredményt. A neurális hálózat erőssége ebben az esetben (is) a gyorsaság, ami nagyban megkönnyítheti a fejlesztők életét.

A tanulásra képes rendszer hatékonysága folyamatosan növekszik, ahogy egyre több feladatot old meg. Ez a Microsoft szakemberei szerint azt is jelenti, hogy a programozáshoz egyáltalán nem értő felhasználóknak is segítséget tud majd nyújtani: csak fel kell vázolniuk, hogy mire gondolnak, az AI pedig létrehozza nekik a – remélhetőleg – megfelelő kódot, ráadásul mindezt néhány másodperc alatt. Nem meglepő, hogy ebben a tekintetben a kommentárok a DeepCoder működését a Stack Overflow-hoz hasonlítják.

Nem helyettesít, hanem kiegszít

Mindez egyelőre csak a jövő, bár minden bizonnyal a közeli jövő. A DeepCoder jelenlegi állapotában öt soros programok összelegózását végzi, de ennél nyilvánvalóan sokkal nagyobb potenciállal rendelkezik. Ez a potenciál a beszámolók alapján akár már néhány éven belül kiaknázhatóvá válik, és hosszabb távon olyan rendszerek felépítését is lehetővé teszi majd, amelyek korábban nem lettek volna megvalósíthatók. Még jobb hír, hogy ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a humán programozóknak lassan ideje lesz új állást keresniük maguknak.

A programszintézis automatizálása és felgyorsítása természetesen elképesztően sok időt és energiát spórolhat meg a szakembereknek. Ez éppen azt eredményezheti majd, hogy a korábbinál több lehetőségük lesz rá, hogy azokkal a komplex programozói feladatokkal foglalkozzanak, amelyek megoldására a DeepCoder vagy más algoritmusok nyilvánvalóan még nagyon hosszú ideig nem lesznek képesek. Ilyen értelemben a DeepCoder is az emberi intelligencia kiterjesztéséről, sem pedig helyettesítéséről szól.

Jönnek a szoftverjavító szoftverek

A fentiek alapján nem meglepő, hogy programokat író programokon mások is dolgoznak. Friss plélda a ForAllSecure startup Mayhem Hacker Robot nevű fejlesztése, amely tavalymegnyerte az amerikai védelmi minisztérium, pontosabban a DARPA 2 millió dolláros Cyber Grand Challenge versenyét is. A robot hackernek nevezett algoritmus lényege, hogy a kereskedelmi forgalomban hozzáférhető és használt hardvereszközökön futó programok sebezhetőségeit kutatja, ráadásul rögtön ki is javíthatja azokat.

A hardvergyártók rengeteget áldoznak a biztonsági patchek és javítások kiadásra, ide értve a korábbi modellek folyamatos ellenőrzését is, amit kézenfekvő módon emberek végeznek. Ez nem csak költséges dolog, de egy-egy kompromittált eszköz azonosítása és a hibák javítása külön-külön is napokat vagy heteket vehet igénybe. A ForAllSecure megoldása viszont a jövőben nem kevesebbet ígér, mint hogy az adott sérülékenységeket csak egyetlen egy gépen lehet majd kihasználni – az AI rögtön ezután be is foltozhatja a kiskaput.

Cloud & big data

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.