A DeepCoder akár a programozáshoz nem értő felhasználók igényei alapján is működő kódokat foltoz össze, egyelőre még szerény kapacitással.

A számítástechnikában régi és népszerű víziónak számít egy olyan mesterséges intelligencia létrehozása, amely a meghatározott feladatok mentén képes lehet teljesen önállóan számítógépes programokat írni. A Microsoft mesterségesintelligencia-kutatóinak most ebbe az irányba sikerült megtenniük egy nem feltétlenül látványos, de annál fontosabb lépést: az általuk kidolgozott algoritmus már képes meglévő kódrészleteket szintetizálni a kívánatos eredmények elérésére.

Egészen olyan, csak gyorsabb

A vállalat k+f részlege, az 1991 óta működő Microsoft Research a cambridge-i egyetemmel közösen dolgozik a DeepCoder nevű AI fejlesztésén. Az AI egy meglehetősen nagy kód-adatbázis alapján állít össze működő programokat, vagyis már meglévő szoftverek egyes elemeit építi össze és fejleszti (programszintézis), hogy a betáplált információ alapján a lehető legjobban megközelítse az elvárt kimeneti eredményt. A neurális hálózat erőssége ebben az esetben (is) a gyorsaság, ami nagyban megkönnyítheti a fejlesztők életét.

A tanulásra képes rendszer hatékonysága folyamatosan növekszik, ahogy egyre több feladatot old meg. Ez a Microsoft szakemberei szerint azt is jelenti, hogy a programozáshoz egyáltalán nem értő felhasználóknak is segítséget tud majd nyújtani: csak fel kell vázolniuk, hogy mire gondolnak, az AI pedig létrehozza nekik a – remélhetőleg – megfelelő kódot, ráadásul mindezt néhány másodperc alatt. Nem meglepő, hogy ebben a tekintetben a kommentárok a DeepCoder működését a Stack Overflow-hoz hasonlítják.

Nem helyettesít, hanem kiegszít

Mindez egyelőre csak a jövő, bár minden bizonnyal a közeli jövő. A DeepCoder jelenlegi állapotában öt soros programok összelegózását végzi, de ennél nyilvánvalóan sokkal nagyobb potenciállal rendelkezik. Ez a potenciál a beszámolók alapján akár már néhány éven belül kiaknázhatóvá válik, és hosszabb távon olyan rendszerek felépítését is lehetővé teszi majd, amelyek korábban nem lettek volna megvalósíthatók. Még jobb hír, hogy ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a humán programozóknak lassan ideje lesz új állást keresniük maguknak.

A programszintézis automatizálása és felgyorsítása természetesen elképesztően sok időt és energiát spórolhat meg a szakembereknek. Ez éppen azt eredményezheti majd, hogy a korábbinál több lehetőségük lesz rá, hogy azokkal a komplex programozói feladatokkal foglalkozzanak, amelyek megoldására a DeepCoder vagy más algoritmusok nyilvánvalóan még nagyon hosszú ideig nem lesznek képesek. Ilyen értelemben a DeepCoder is az emberi intelligencia kiterjesztéséről, sem pedig helyettesítéséről szól.

Jönnek a szoftverjavító szoftverek

A fentiek alapján nem meglepő, hogy programokat író programokon mások is dolgoznak. Friss plélda a ForAllSecure startup Mayhem Hacker Robot nevű fejlesztése, amely tavalymegnyerte az amerikai védelmi minisztérium, pontosabban a DARPA 2 millió dolláros Cyber Grand Challenge versenyét is. A robot hackernek nevezett algoritmus lényege, hogy a kereskedelmi forgalomban hozzáférhető és használt hardvereszközökön futó programok sebezhetőségeit kutatja, ráadásul rögtön ki is javíthatja azokat.

A hardvergyártók rengeteget áldoznak a biztonsági patchek és javítások kiadásra, ide értve a korábbi modellek folyamatos ellenőrzését is, amit kézenfekvő módon emberek végeznek. Ez nem csak költséges dolog, de egy-egy kompromittált eszköz azonosítása és a hibák javítása külön-külön is napokat vagy heteket vehet igénybe. A ForAllSecure megoldása viszont a jövőben nem kevesebbet ígér, mint hogy az adott sérülékenységeket csak egyetlen egy gépen lehet majd kihasználni – az AI rögtön ezután be is foltozhatja a kiskaput.

Cloud & big data

Tesz a politikára az X

Egy félmilliárdos közösségi platform esetében aggasztó, ha nem erősíti, hanem éppen ellenkezőleg, gyengíti a politikai tartalmú álhírek elleni védőhálót. Az EU fenyeget, a népszavazásra készülő ausztrálok aggódnak.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.