A becslések szerint ha a kriptovaluta önálló ország lenne, akkor már a világ 27. legnagyobb energiaigényű államának számítana.

A kriptovalutákat, ezen belül is a bitcoint sok kritika éri a folyamatos árfolyam-ingadozás, az illegális ügyletekben való gyakori felhasználás vagy a kriptotőzsdék elleni támadások és lopások miatt. Kevésbé népszerű, de ugyanilyen fontos téma azonban a digitális fizetőeszköz ökoszisztémájának egyre növekvő energiaigénye, ami már öt évvel ezelőtt is majdnem az ötszöröse volt például a Visa összes tranzakciójának.

A Cambridge-i Egyetem által működtetett, fél percenként frissülő CBECI.org oldal a bitcoin globális hálózata által felhasznált energia mennyiségét becsüli meg, összehasonlítva azt más eszközökkel. Ennek alapján a legfontosabb kriptovaluta a jelenlegi helyzetben (mozgóátlagokkal számolva) évente 143 terawattóra (TWh) fogyasztással működik, összességében már meghaladva a világ villamosenergia-fogyasztásának nagyjából 0,65 százalékát.

A Visual Capitalist által készített összehasonlításból az is kiderül, hogy ez már meghaladja a világ legnagyobb technológiai vállalatainak és jónéhány országának a szintjét is. Összehasonlításképpen, Norvégia a becslések szerint 124 TWh áramot, míg Svájc 56 TWh-t fogyaszt évente. A lista alapján ha a bitcoin fizetőeszköz helyett egy önálló ország lenne, akkor a 27. legnagyobb energiaigényű állam lenne a Földön.

Egyetlen tranzakció is jó sokba kerül

Mindez elsősorban a bányászathoz szükséges számítási teljesítményből eredeztethető, amelynek során kismillió számítógép csatlakozik a hálózathoz a tranzakciók ellenőrzésére. Egyes bitcoin-bányászok a költségek csökkentésének érdekében már olyan helyekre is átköltöztek, mint amilyen Izland, ahol egyrészt bőségesen rendelkezésre áll a geotermikus energia, másrészt a hideg sarkvidéki levegő is segíti a hűtést.

Ahogy a rendszert a lényegéből adódóan nem a hatékonyság hanem a bizalmatlanság vezérli, minden elemét folyamatosan validálni kell, ami nyilvánvalósan egy energiapazarló folyamat. Egy másik online eszköz, a Digicomist Bitcoin Energy Consumption Indexe a fogyasztás mellett a bitcoinnal összefüggő károsanyag-kibocsátásról is folyamatos becsléseket közöl: eszerint az aktuális szinten évi 54,55 megatonna széndioxid és több mint 11 kilotonna elektronikai hulladék köthető a kriptopénzhez.

Ez egy-egy tranzakcióra vetítve azt jelentené, hogy minden művelet külön-külön is majdnem 110 gramm elektronikai hulladékot, 536 kilogrammnyi szén-dioxidot és 1130 kilowattóra (kWh) fogyasztást jelent. Ez rendre 1,2 millió VISA-tranzakciónak vagy közel 90 órányi Youtube-os videózásnak felel meg, de ugyanígy kiváltaná egy átlagos amerikai háztartás 40 napos energiafogyasztását is.

Közösség & HR

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.