Egyelőre csak szabadalomról van szó, de az autók akár ki is zárhatnák az elmaradásban lévő sofőröket, hogy önvezető módban visszaguruljanak a hitelezőhöz.
Hirdetés
 

A Ford egyik új szabadalmi bejelentése egy olyan megoldást ír le, amellyel kizárhatná a sofőröket az autókból, és azokat akár újra birtokba is vehetné, ha a tulajdonos nem tartja be a fizetési határidőket. A The Drive tudósítása alapján a 2021 augusztusában benyújtott, de csak a múlt héten közzétett anyagban a Ford azokra az ügyfelekre hivatkozik, akik nem együttműködőek, sőt a járművek visszavételét is megpróbálják akadályozni. A gyártó ezzel összefüggésben egy "visszavételi rendszerszámítógép" használatát írja le, ami számára megkönnyítené a folyamatot, bár a járművek használóinak bevallottan némi "kellemetlenséget" okozna.

Mindezt úgy kell elképzelni, hogy ha a tulaj figyelmen kívül hagyja a fizetési felszólításokat, akkor a számítógép először letiltja az autó néhány alapvető funkcióját, például a tempomatot, a navigációt, a légkondit vagy a rádiót. Ezután a jármű "folyamatos és kellemetlen" hangot kezd kiadni, ha valaki beleül, és ha a pénz továbbra sem érkezik be, akkor bizonyos óvintézkedések mellett egyszerűen kizárja a sofőrt. A Ford dicséretes érzékenységét mutatja, hogy ez utóbbi csak hétvégente aktivizálódhatna, biztosítva az ügyfeleknek a hétköznapi munkavégzés lehetőségét – vagyis azt, hogy megkeressék a pénzt az elmaradások törlesztésére.

És ez még semmi

Alternatív megoldásként az autó meghatározhat egy olyan földrajzi korlátozást (geofencing) a sofőr otthona körül, hogy csak a kijelölt hatókörön belül legyen használható, de a tiltás alkalmazható lenne bizonyos napokra vagy akár napszakokra is. Végül következne a leginkább drasztikus lépés: a jármű önállóan elgurulhat egy olyan helyre, ami alkalmas az elvontatásához, de az úticél lehet egy követeléskezelő vagy a lefoglalt járműveket gyűjtő telephely is. Érdekesség, hogy a rendszer kommunikálna a tartozást jegyző intézmények számítógépeivel, és ha az autó visszaszerzése többe kerülne, mint annak a piaci értéke, akkor egyből becélozná a roncstelepet.

A bizarr elképzelés jól illik abba a trendbe, amelynek értelmében a gyártók elkezdték előfizetéses modellben aktiválni vagy letiltani a járművekben igénybe vehető funkciókat. A dolog máris olyan véleményes esetekhez vezetett, mint az az Illinois állambeli járműrablás, ahol néhány nappal ezelőtt egy Volkswagent vittek el egy kétéves gyerekkel a hátsó ülésén. A 911-es bejelentés után az illetékes sheriff a VW Car-Net szolgáltatáshoz fordult, hogy azonnal kapcsolják be a nyomkövetést, mivel a tulajdonos erre vonatkozó előfizetése már lejárt. Erre azonban csak 16 perc múlva, egy 150 dolláros reaktiválási díj beérkezését követően került sor, a VW szerint egy alvállalkozó hibájából.

Konzumer tech

MI buktatja le a tudományos cikkeket író ChatGPT-t

Sárkány ellen sárkányfű - gondolta egy tudóscsapat, és betanított egy algoritmust arra, hogy kiszúrja a generatív mesterséges intelligenciával gyártott kamu tudományos cikkeket.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.