Az állami hátterű csoport biztonsági kutatók bizalmába igyekezett beférkőzni közösségi csatornákon, hogy aztán különböző módszerekkel hozzáférjenek azok rendszeréhez.

Nem könnyű szemfényvesztéssel átverni egy bűvészt, de valószínűleg nem is lehetetlen. Valami hasonló lehetett annak az állami eredetű kibertámadásnak a kiinduló gondolata, amelyre a Google témára specializált csapata figyelmeztetett. A Threat Analysis Group (TAG) jelentése szerint Észak-Koreához kötődő hekkerek szisztematikusan próbáltak olyan biztonsági szakértők bizalmába férkőzni, akik sérülékenységekkel kapcsolatos kutatásokat folytatnak.

Kamu kamu hátán

A hónapok óta tartó "hadjárat" folyamán a hekkerek különböző cégek és szervezetek munkatársait igyekeztek behálózni változatos módokon és számos platformon. A kiindulópontot egy kamu információbiztonsági blog felépítése adta, amelyre aztán biztonsági kutatóknak tűnő, szintén hamis twitteres fiókokkal kezdtek hivatkozni. A blog ismert sérülékenységek elemzése mellett "vendégposztokat" is tartalmazott valódi biztonsági kutatóktól - igaz, erről utóbbiak nem tudtak és nem is adtak engedélyt rá.
 

Példák a közösségi csatornákon folyó megtévesztési kampányra (forrás: Google)


A megtévesztési művelet keretében még különböző sérülékenységek sikeres exploitjáról is készítettek videókat. Ezekkel kapcsolatban a Google szakértői egy esetben biztosan megállapították, hogy kamu akciót mutat a felvétel. Ezt egyébként a YouTube-on közzétett videó több hozzászólója is felvettette, mire a koreaiak egy másik twitteres fiókjuk aktivizálásával bizonygatták a látottak valódiságát.

Pofátlan módszerek

Maga a lényeg, a biztonsági szakértők behálózása pedig olyan arcátlan módon zajlott, hogy arra még nem volt példa. A célpontokat a támadók magukat biztonsági kutatónak kiadva keresték meg különböző közösségi platformokon (Twitter, LinkedIn, Telegram, Discord, Keybase), illetve néhány esetben elektronikus levélben.

Ha sikerült az elsődleges kapcsolatfelvétel, a kiszemelt áldozatot közös munkára igyekeztek rávenni. Az ehhez szükséges Visual Studio Projectbe viszont olyan elemeket építettek, amelyekkel a gyanútlan célpont gépén tudtak hátsó kaput nyitni, és így hozzáférni annak értékes tartalmához.

Amennyiben a fentieket nem sikerült elérni, a koreaiaknak volt még egy másik adu is a zsebében. Az említett kamu blog ugyanis önmagában egy fegyverként funkcionált, mivel annak meglátogatása is elegendő volt ahhoz, hogy a hekkerek beférkőzhessenek az érdeklődést mutató áldozatok rendszerébe. Különösen riasztó az ügyben, hogy a Google biztonsági szakemberei sem tudják pontosan, miként volt képes az oldal egy teljesen frissen tartott Windows 10-et és Chrome böngészőt futtató gépet megfertőzni. Ez arra utal, hogy a támadók egy még felfedezetlen biztonsági hibát használtak ki.

A Google figyelmeztetését követően több biztonsági szakértő is megerősítette, hogy a felsorolt álfelhasználók közül megkereste egyik vagy másik, ugyanakkor nyilatkozataik alapján őket nem sikerült lépre csalni. Ez persze érthető, mivel azzal valószínűleg egy kibervédelmi kutató sem szívesen állna a világ elé, hogy naivitása miatt maga is áldozattá vált.

Biztonság

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.