A közösségi oldal dícséretes módon a bírósághoz fordult egy homályos dél-koreai alkalmazás ügyében. Kérdés, hogy a problémák felfedezésétől számítva miért volt ehhez szüksége majdnem egy évre.

A Facebook múlt pénteken jelentette be, hogy beperelte a Rankwave nevű dél-koreai analitikai céget, amiért az a közösségi hálózaton gyűjtött adatokat jogtalanul használta fel saját marketing- és hirdetési szolgáltatásainak értékesítéséhez. A dolog pontos részleteiről vagy nagyságrendjéről egyelőren nem sokat tudni, ugyanis a Facebook éppen a mostani eljárásban próbálja elérni, hogy a bíróság rákényszerítse a Rankwave-et egy auditra a begyűjtött felhasználói adatokkal és azok lehetséges továbbértékesítésével kapcsolatban. A BBC egyik bennfentes forrása meg is erősítette, hogy ebben a pillanatban sem az adatok mennyiségéről, sem az érintett fehasználók számáról nem rendelkeznek pontos információval.

A kaliforniai bírósági iratok alapján a Facebook azzal vádolja a Rankwave-et, hogy legalább harminc különféle alkalmazáson keresztül követte és elemezte az oldalon megjelenő kedveléseket és hozzászólásokat. Emellett egy olyan konzumer appot is futtatott, amely – a felhasználók beleegyezésével – követte a hozzászólások utóéletét, és egy "közösségi befolyás értéket" kalkulált a számukra. Ez önmagában nem lenne probléma, csakhogy a Facebook szerint a társaság 2014 óta saját üzleti céljaira használta a begyűjtött adatokat, például azokhoz a konzultációs szolgáltatásokhoz, amelyeket hirdetők és marketinges cégek vettek nála igénybe.

Hónapokig hamukáztak

A Facebook állítása szerint több ízben is felszólította a Rankwave-et, hogy vesse magát alá egy auditnak, ami tisztázta volna a felmerült gyanú alól. A közösségi hálózat most a bíróságtól várja ennek kikényszerítését, és egyelőre nem megállapított összegű kártérítésre is igényt tart a reputációját és a belé vetett bizalmat aláásó gyakorlat miatt. Ebből a szempontból viszont minimum érdekes, hogy a Facebook saját állítása szerint már 2018 júniusában elkezdték vizsgálni a dél-koreai vállalat alkalmazásait. Azok mégis egészen 2019 áprilisáig zavartalanul működhettek, amikor is a Facebooknál megelégelték a Rankwave folyamatos időhúzását, a felszólításokra adott késedelmes vagy semmilyen válaszokat és az olyan konkrét hazugságokat, mint hogy a kérdéses appokból már tavaly óta nem nyernek ki adatokat.

A Facebook szerint a per elindítása világos üzenet minden fejlesztőnek, hogy a vállalat mennyire komolyan veszi saját szabályainak betartását, ezek között pedig ott van a fejlesztőktől elvárt együttműködés is az esetleges vizsgálatok során. Mint az a korábbi esetek kapcsán számtalanszor kiderült, a Facebook nyomatékosan tiltja a fejlesztőknek, hogy a platformról származó adatokat az alkalmazáson és annak funkcióin kívül bármi másra felhasználják, pláne hogy közvetett vagy közvetlen módon harmadik félnek értékesítsék. Ehhez képest a társaság szerint a Rankwave B2B applikációit a cég ügyfelei arra használták, hogy kövessék és elemezzék a Facebook oldalain zajló aktivitást, összefüggésben a fent említett Rankwave App-pal is.

Jobb később mint soha?

A kommentárok kiemelik, hogy az egész ügy első ránézésre nagyon hasonlít a Cambridge Analytica klasszikussá vált botrányára, bár ezt a hasonlóságot csak a későbbi vizsgálatok igazolhatják. A közösségi oldal lomhaságát viszont mindenki tanulságosnak tartja. A tavaly nyár óta húzódó problémával eleve csak idén januárban keresték meg hivatalosan is a Rankwave-et, és februárban szólították fel tevékenységének felfüggesztésére, miután a januári érdeklődésre nem kaptak választ. Ekkor a koreaiak időt kértek, arra hivatkozva, hogy éppen felmondott a technológiai igazgatójuk (ezt maga a Facebook is kamu kifogásnak tartja), mégis mostanáig kellett várni rá, hogy a Facebook megelégelje a halogatást, és lelője a szóban forgó alkalmazását.

Az a tény, hogy a Rankwave ilyen hosszú ideig nyilvánosan promotálhatta a Facebook használati feltételeit sértő appot, nyilván azt a kérdést is felveti, hogy a közösségi óriás milyen hatékonysággal ellenőrzi a saját platformját. Ennek fényében az sem feltétlenül véletlen, hogy az internet globális szabályozási reformjával kampányoló vállalat miért péntek délutánra időzítette a vonatkozó közlemény kiadását. Fontos újra megjegyezni, hogy egyelőre semmi bizonyíték nincs rá, hogy a Rankwave tényleg visszaélt volna a megszerzett felhasználói adatokkal, azonban a kooperáció visszautasítása ilyen esetekben nyilván a gyanút erősíti. Ahogy azt az esetről a legelsők között beszámoló TechCrunch is megjegyzi, valószínűleg nem lesz szó a Cambridge Analytica botrányához mérhető dologról, de a Facebook újabb példát szolgáltatott rá, hogy az elmúlt években mennyivel fontosabb volt számára a növekedés, mint a rosszhiszemű felhasználás kiszűrése és a platform felhasználóinak védelme.

Biztonság

Jövőre mindent is szolgáltatásként kínál a Dell

Ehhez jön egy univerzális felhős konzol, ami átfogó felügyeleti réteget ad egy vállal on-premise, multi-cloud és edge környezetének.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.