Az indiai piacon terjeszkedő vállalat nem csak dollármilliókkal támogatja az online enciklopédiát, de egyes technológiáit is ingyenesen a projekt rendelkezésére bocsátja.

A Google már tavaly nyáron megfogalmazta azzal kapcsoatos elképzeléseit, hogy a "következő egymilliárd felhasználót" Indiában szerezné meg magának. Ennek érdekében az olyan online alkalmazásokra számít, mint az Indiában is bevezetett, és a Tez névről nemrégiben Google Pay-re visszamárkázott mobil fizetési szolgáltatás, másfelől pedig a hozzáférést is aktívan támogatja: a Google Station program például publikus wifi-hotspotokon keresztül havonta 8 millió embert csatlakoztat a világhálóra.

A terjeszkedés egyik legfőbb akadályának a nyelvi korlátokat tartják, mivel az Indiában beszélt több tucat nyelven hozzáférhető tartalom a vállalat szerint alig 1 százalékát teszi ki az eredetileg angolul elérhető információnak. Ebben jelenthet fontos segítséget a Wikipedia bevonása, amely a 2017-ben közösen indított Project Tiger programon keresztül valósítaná meg a cikkek ilyen nyelvekre való átültetését. Egy másik kezdeményezés az indiai nyelveken írt PDF dokumentumok szerkeszthetővé tételére is.

A Wikipedia súlyára jellemző, hogy az online enciklopédia az előző évben 190 milliárd oldalletöltést szolgált ki, adatbázisában pedig már nagyságrendben 300 nyelven szerepelnek különböző anyagok. Az internetre még nem csatlakozó, de a Google által potenciális új felhasználónak tekintett emberekre világszerte jellemző, hogy többségükben nem beszélnek angolul, így a társaság kézenfekvő módon a Wikipediára is támaszkodna a kiszolgálásukban – nem véletlen, hogy a Wiki már nem csak a keresőtalálatok között szerepel kiemelt helyen, de a YouTube-videókhoz kapcsolódóan is megjelenik, sőt a Google Assistant szolgáltatásba is integrálták.

Mesterséges intelligencia ajándékba

A Google eddig összesen 7,5 millió dollárral támogatta a Wikipediát gondozó Wikimedia alapítványt, amihez egy friss bejelentés szerint újabb 3,1 milliót csapott hozzá: a pénz egy része közvelenül a szervezethez folyik be, egy másik adagot pedig a hosszú távú projekteket gondozó Wikimedia Endowment alaphoz utalnak. A támogatás ennél is fontosabb eleme azonban nem anyagi, hanem technológiai jellegű: a Google hozzáférést ad a Wikipediának a Cloud Custom Search és a Cloud Vision API-hoz.

Előbbi abban segíti a szerkesztőket, hogy könnyebben kutassanak fel idézeteket és forrásokat, utóbbinak pedig a publikusan hozzáférhető tartalom (praktikusan a könyvek) digitalizálásában veszik hasznát, természetesen az indiai nyelveket illetően, ezzel pedig változatosabb és megbízhatóbb forrásokkal erősítsék meg a cikkeket. Mindez olyan, a mesterséges intelligenciára épülő eszközöket ad a Project Tiger programhoz, amelyek felhasználása nehezen forintosítható, de minimum vetekszik a bejelentett anyagi támogatás összegével.

Érdemes megjegyezni, hogy a Wikipediát más technológiai multik is szponzorálják, pontosan ugyanilyen okokból. Az Amazon például tavaly ősszel vágott hozzá az alapítványhoz egymillió dollárt, hivatalosan a tudás globális megosztásához való hozzájárulásként. Ahogy az akkori közleményből kiderül, ez olyan érték, ami közös a Wikipedia és az Amazon Alexa digitális asszisztens fejlesztésében. A kettő közti reláció azonban úgy fest, hogy az Alexa (vagy a Google, de akár az Apple Siri) aktívan lefölözi a Wikipedia adatbázisát, amikor válaszokat keres a felhasználók kérdéseire – ezt hivatott ellensúlyozni az Amazon anyagi támogatása is, ami az elismerés kifejezése mellett az alapítvány folyamatos működését is biztosítja.

Közösség & HR

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.