Mindenki igyekszik megszerezni vagy megtartani őket, a briteknél jövő tavasszal már havi 100 ezer fontot is megkereshetnek a legmagasabban jegyzett szakemberek.
Hirdetés
 

A munkaadóknak már február óta padlógázt kell adniuk az induló fizetésekkel, ami leginkább a Londonban dolgozó adattudósok díjazásában mutatkozik meg: valószínű, hogy 2022 tavaszáig a (fontban) hatszámjegyű összegek is megjelennek az újonnan felvett szakemberek neve mellett – olvasható a Randstad aktuális előrejelzésében. A Magyarországon is jelenlévő HR-szolgáltató szerint ez annak ellenére is így lesz, hogy a fizikai elhelyezkedés szerinti súlyozás folyamatosan veszít a jelentőségéből, mivel egyre többen választják a távmunka valamilyen formáját.

A szervezeteknek mégsincs nincs más választásuk, mert a munkaerőpiac nagyon beindult. A látványos belépésési bónuszok mellett az alkalmazottak már náhány havi munkaviszony után fizetésemelést kérnek, a fejvadászok pedig már azelőtt rávetik magukat az újoncokra, hogy megmelegedett volna alattuk a székük. A vállalatok eközben azon fáradoznak, hogy felvegyék és lehetőleg meg is tartsák a megfelelő munkaerőt, a tehetséges adattudósok pedig kifejezetten kritikusak az őket foglalkoztató csapatok teljesítményének szempontjából.

A Randstad előrejelzését szemléző AI News riportjából kiderül, hogy a "data scientist" kategóriába sorolt munkavállalók átlagos fizetése 2020 februárjában 47.600 font volt az Egyesült Királyságban, ami a járvány során csak kis mértékben, alig 200 fonttal növekedett. A trend azonban gyorsan megváltozott, és 2022 áprilisára az előrejelzések szerint egy adattudós átlagos fizetése meghaladhatja majd a 68.000 fontot, míg a legkeresettebb nevek bizonyos ágazatokban 100 ezres küszöböt is átléphetik.

Mindenki kénytelen beszállni a licitálásba

A dolog ezek szerint úgy áll, hogy minden olyan céges vezető, aki nem hajlandó egyre jobban a zsebébe nyúlni, szükségszerűen meggyengíti a saját tehetségállományát, és belátható időn belül rá kell majd ébrednia, hogy az adattudománynal foglalkozó csapatok a legjobb szakemberek nélkül nem igazán lehetnek hatékonyak. Sőt még ha időben fel is ismerik a tehetségállomány megerősítésének előnyeit, a korábbitól eltérő módszereket kell alkalmazniuk, ha meg akarják nyerni az adattudósokért vívott csatákat.

A fizetések ilyen aarányú növekedése különüsen az olyan ágazatokra jellemző, mint bankok, a biztosítók vagy a pénzügyi-szakmai szolgáltatások. Az AI News ezzel kapcsolatban a Randstad egyik brit vezetőjét idézi, aki szerint az adattudomány területén eddig "tehetségközpontnak" tekintett befektetési bankoktól és a tanácsadó cégektől is könnyen átvándorolhatnak a jó szakemberek más munkaadókhoz, például a technológiai startup vállalkozásokhoz.

Az Egyesült Királyság technológiai szektorában egyébként a munkavállalók bónuszai általában is gyorsan emelkednek, már az idei évre szóló előrejelzésekben is 25 százalékkal magasabb összegek szerepelnek a tavalyihoz képest. Az alapfizetések összehasonlítása így nem is írja le száz százalékosan az árfolyamok emelkedésének mértékét, különösen, hogy azadattudósok ezen a téren is további négy százalékkal magasabb ajánatokra számíthatnak.

Itt érdemes felidézni a Hays Hungary bő másfél évvel ezelőtti, vagyis vagyis a pandémiát közvetlenül megelőzően közzétett felmérését, amely már akkor is arra figyelmeztetett, hogy több informatikai szakember akkor sem jelenik meg hirtelen a piacon, ha többet fizetnének nekik. Ahogy akkor írtuk, az IT-s bérek növekedése nálunk sem áll meg, de hiába nyújt idehaza is egyre több munkáltató kimagasló kompenzációs csomagokat, ha általában hiány van a jól képzett szakemberekből – köztük a data science, a machine learning, a devops vagy akár a computer vision területeken mozgó mérnökökből.

Közösség & HR

Robotméh enyhítheti az élelmezési krízist

A beporzást végző méhek számának tendenciózus csökkenése súlyos válsággal fenyeget. Egy amerikai kutatócsapat azonban jól halad a gépesített alternatíva fejlesztésével.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.