A távol-keleti államban elkészült annak a kormányzati programnak a tervezete, amely az országba csábítaná az értékes kereskedelmi partnernek számító mobilgyártókat.

Házon belül szeretné látni a mobilgyártást Pakisztán kormányzata. Ennek érdekében egy új szabályozási környezet van előkészítés alatt, amely leginkább a vonzó adózási feltételekkel igyekszik becsábítani a vállalkozó kedvű piaci szereplőket. A kedvező költségek kihasználásához ugyanakkor egyre komolyabb feltételeket is teljesíteni kell a gyártóknak.

Valamit valamiért

A héten nyilvánosságra került tervezetet [PDF] Pakisztán telekommunikációért felelős kormányzati szervezete készítette, amely a jelenlegi állapotában egy különleges, 10 évig szóló engedélyhez kötné a mobilgyártók letelepedését. Ennek megszerzését követően a partnerséget vállaló cégeknek fokozatosan kellene egyre nagyobb szeletet juttatni a feladatokból a helyi termelésnek.

Az első évben gyakorlatilag még nincsenek is kötöttségek, hiszen mindössze a csomagolással kapcsolatban van megszabva egy 2 százalékos pakisztáni előállítási arány. A rákövetkező évben viszont már 10 százalékra ugrik a kvóta az akkumulátorok és az alaplapok esetében, valamint 8 százalékos helyi teremelést kell elérni a kijelzők és a műanyag házak gyártásánál.

Az igazán kemény határ viszont a harmadik évnél lép be. Ekkora ugyanis a külföldi gyártónak a helyi szereplőkkel teljes körűen meg kell ismertetni a gyártás folyamatát. Ebbe beletartozik a csipkészlet dizájnja, illetve az alaplapok, kijelzők és egyéb kapcsolódó alkatrészek előállításának menete.

Ez utóbbi miatt nem biztos, hogy rendőrökkel kell majd oszlatni a jelentkezők tömegét, hiszen a metódus gyakorlatilag ugyanazzal fenyeget, mint amivel Kínában gyakran szembesültek korábban az ott gyárat nyitó cégek. Nevezetesen a felhúzott létesítményük mellett egészen véletlen épült egy önálló kínai gyár is, amelyben nem sokkal később megkezdődött az adott termékre kísértetiesen hasonló helyi produktum előállítása.

Az országot a "világ leglazább adókörnyezeteként" aposztrofáló pakisztáni kormányzat mindenesetre bizakodó, és természetesen a fenti feltételek könnyítésére is mód van még abban az esetben, ha tényleg nem hozná lázba a gyártókat az tervezetben körvonalazott felállás. Egy konkrét érdeklődőt egyébként már megemlített a pakisztáni ipari miniszeter, aki szerint a Samsung fontolgatja egy összeszerelő-üzem létesítését.

Az intézkedéssel egyébként elsősorban a telefonok illegális behozatalának akar gátat szabni az állam. A rendkívül magas vámterhek és a gyenge helyi fizetőeszköz miatt ugyanis a lakosság többsége más módon nemigen tudna hozzájutni egy-egy jobb készülékhez. A csempészett okostelefonok aránya becslések szerint 50 százalék körül lehet Pakisztánban. 

Már nem is Kína az igazi versenytárs

Miközben az elmúlt néhány évtizedben szinte minden globális gyártó igyekezett kihasználni a kínai létesítésű üzemek előnyeit, ezek az utóbbi időben alaposan megkoptak. Egyrészt az ország fejlődésével párhuzamosan emelkedik a munkaerő költsége is, másrészt pedig óriási kockázatot jelent az elmúlt pár évben folyamatosan dúló kereskedelmi harc az USA és Kína között.

Ennek megfelelően egy sor informatikai gyártó is elkezdte diverzifikálni, illetve Kínától függetleníteni gyártó- és beszállítói hálózatát. Az emlegetett Samsung például teljesen bezárta az ottani egységeit, miközben Vietnámban folyamatosan fejleszti kapacitásait. De szintén sok potenciállal rendelkezik a Pakisztánnal finoman szólva sem baráti viszonyt ápoló Indiai is, ahol a kedvező feltételek mellett az is sokat nyom a latba, hogy a világ legnépesebb országáról van szó, így a helyi piacban az amúgy szintén nem kicsi Pakisztánnál is több lehetőség van.

Mobilitás

A cloudos játékból sem maradhat ki a Facebook

A közösségi óriás is beszáll a streamelt játékok piacára. Tanulva egyes korábbi próbálkozók hibájából, a Facebook óvatosan indít.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.