A dél-koreai vállalat képtelen konkurálni a kínai riválisokkal saját piacukon, így önálló előállítás helyett inkább bérbe adja a telefonok gyártását.
Hirdetés
 

Ázsiában mindig is komoly szerep jutott a hagyományoknak, ám ha az üzlet úgy kívánja, még a Samsungnál is hajlandók felhagyni a történelmi szokásokkal. A dél-koreai cég a héten jelentette be, hogy bezárja utolsó, még működő kínai telefongyárát.

Bezár a bazár

Szeptemberben befejeződött a Huizhouban működő egység munkája - adta hírül a vállalat. Itt egyébként már a nyáron csökkentett üzemmódra váltottak, most pedig a villanyt is lekapcsolják. Ezzel teljessé vált a cég korábban elkezdett leépítési programja. A szintén mobilokat előállító sencseni egységet tavaly áprilisban, a Tiencsinben lévőt pedig decemberben számolták fel.

A reorganizációs lépést a cég a jobb költségszint elérésvel magyarázta, de ennél részletesebb tájékoztatással nem szolgált. Ami tény, hogy a Samsung telefonjai az utóbbi években nem képesek felvenni a versenyt a helyi riválisok modelljeivel. Miközben hat éve még tekintélyes, 15 százalékos tortaszeletet hasított ki magának a világ legjelentősebb okostelefon-piacán, az idei első negyedévben már szint kimutathatatlan, 1 százalékos szintre zsugorodott a jelenléte. Ez elsősorban a Huawei és a Xiaomi agresszív terjeszkedésének tudható be.

Jöhetnek az ODM-ek

Az intézkedések ugyanakkor nem jelentik azt, hogy a Samsung teljesen megszüntetné a jelenlétét Kínában. A terv ugyanis az, hogy helyi ODM-eket bíznak meg a mobilok előállításával. Eredeti eszközgyártóknak azokat a vállalkozásokat hívjuk, amelyek megrendelésre fejlesztenek és gyártanak termékeket, hogy azok aztán a megrendelő logójával ellátva kerüljenek forgalomba. Az ODM-eknek valószínűleg a középkategóriás okostelefonoknál lesz feladata, hiszen ez az a szegmens, ahol a Samsung különösen gyengén teljesített a kínai versenytársakkal vívott küzdelemben.

A döntés komoly fordulat a dél-koreai konszern életében, hiszen ugyan eddig is volt példa hasonló jellegű együttműködésre, de magukat a Samsung telefonokat sosem adták ki bérgyártásra. A tradíciókkal való szakítás leginkább a tavaly előléptetett új vezetőnek köszönhető. A korábban a mobil fejlesztéseket alelnökként irányító Roh Tae-moon immár elnöki minőségben igyekszik megfelelő irányba tekerni a kormányt.

Nehéz terep

A mostani hír tehát nem kapcsolódik szorosan azokhoz a korábbi fejleményekhez, amelyek arról szóltak, hogy amerikai vállalatok igyekeznek elhagyni Kínát. Utóbbiak ugyanis ha nem is kizárólag, de főleg azért alakították át előállítási láncukat, mert az USA és Kína között változatlan intenzitással dúló kereskedelmi háború miatt nagyon nehéz helyzetbe kerültek az otthoni piacukon.

Ettől függetlenül persze a nagy mozgolódás mögött az a tény is dolgozik, hogy az utóbbi évtizedekben hasító kínai gazdaság eredményei lassan lecsorognak a társadalom alsóbb szintjeire, ami a munkabérek emelkedésével jár. Így az ország ma már egyáltalán nem tud ezen a területen versenyezni az olyan, némileg gyengébben teljesítő szomszédokkal, mint amilyen például Vietnám, ahol egyébként a Samsung mellett már a Google is szorgosan nyitja a gyárait.

Piaci hírek

A Trend Micro drivere átverte a Windows 10-et. Ki is tiltották belőle

Egy független biztonsági kutató fedezte fel, hogyan trükközik a memóriakezeléssel a japán biztonsági cég drivere.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.