A drónokban rejlő üzleti potenciált jól mutatja az ipari felhasználására specializálódott Delair lépése, miszerint külön vállalatba szervezi adatvizualizációs és -elemző platformját.

Látott már olyat a világ, hogy egy vállalat belső felhasználásra készült rendszeréből, infrastruktúrájából végül sikeres önálló üzlet válik. Hogy kisebbet ne említsünk, valami hasonló történt az Amazonnál is, egyrészt a webáruház megnyitásával a külső partnerek felé, másrészt az Amazon Web Services elindításával, amely mára a világ legjelentősebb cloudos szolgáltatójává tette a céget.

Messzire repül a gall kakas

A 2011-ben alapított Delair ugyan ilyen magasságokban még nem jár, de a még mindig fiatal vállalkozásnál beérni látszik az előremutató üzleti szemlélet. A francia központú, jelenleg 120 főt foglalkoztató cég elsőként azzal került a figyelem középpontjába, hogy 2012-ben debütált DT18 elnevezésű drónja volt az első olyan eszköz Franciaországban, amely engedélyt kapott a látótávolságon kívüli használatra is.

Bár a drónok hobbiszintű felhasználása az évtized folyamán gyors növekedésnek indult, a Delairnél a kezdetektől fogva az eszközök ipari alkalmazására koncentrált. Nagy területeket lefedni képes termékeit közműszolgáltatóknál, bányavállalatoknál, építkezéseken és a mezőgazdaságban is sok helyen használják. A szegmensben azonban egyre komolyabb versenyt teremtett olcsó megoldásaival a kínai DJI, így a franciáknak a gyártás területén ma már meg kell elégedniük egy tisztes, de lassú növekedési pályával.

Ezzel párhuzamosan viszont kereskedelmi bevetésre érett termékké vált az az adatgyűjtést, -elemzést és -vizualizációt egyszerre biztosító platform, amelyet eredetileg belső használatra fejlesztett a vállalat. A Delair.ai tavaly óta érhető el a nagyközönség számára, és a jelek szerint itt bőven van tér a növekedésre.

Elválnak útjaik

A Delair a héten jelentette be, hogy Alteia néven külön cégbe szervezi szoftveres megoldását. Az új vállalat feladata a platform fejlesztése és értékesítése lesz, ami a vezetőség szerint hatékonyabb működést tesz majd lehetővé ahhoz képest, mint ahogy jelenleg működik a cég. A remények szerint a drónoktól való elkülönítés egyben könnyebbé teszi majd azt is, hogy a gépi látásra épülő szolgáltatási paletta bővítését.

A platform eredetileg a cég drónjairól származó jelek feldolgozását és gyors megjelenítését biztosította, de ma már szenzorok egész hadának adatait képes befogadni, elemezni és megjeleníteni a rendszer. Amellett, hogy a szolgáltatásba szinte bármilyen más gyártó drónja beköthető, felhasználhatók ipari kamerákból, LIDAR-okból és egy sor más IoT-megoldásból származó adatok is. 

A mesterséges intelligenciával támogatott vizualizációs megoldás erejét már 2017-ben lehetett sejteni, hiszen a Delair akkor kötött együttműködési szerződést az Intellel, melynek célja az Intel Insight Platform támogatása volt. A partnerség annyira bevált, hogy az Intel a következő évben egy nyolc számjegyű összeggel be is szállt a Delairbe, hogy támogassa az analitikai eszközök fejlesztését.

Apropó befektetők. A cégosztódás további nem titkolt célja az, hogy az új vállalat növekedési és üzleti lehetőségeit tisztábban lássák a potenciális támogatók. Az Alteiámál ugyanis jövőre egy friss tőkebevonási körre készülnek. Ennek sikerét ágyazhatja meg az a pár együttműködés is, amelyet a cégdarabolással együtt jelentettek be. A GE Digital és az Alteia szakemberei például MI-alapú megoldásokat fejlesztenek majd közösen kifejezetten kőzművek számára. Míg a Microsofttal abban állapodtak meg, hogy az Azure cloud platformon is elérhetővé válnak az Alteia adatvizualizációs képességei.

Piaci hírek

160 millió dolláros szuperszámítógépet rendelt az EU

A rendszert a HPE szállíthatja le és a tervek szerint Finnországban áll munkába. Ha sietnek vele, ez lehet a világ aktuálisan legerősebb szuperszámítógépe.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.