Az AWS, a Google, az IBM vagy a Microsof is beszáll egy olyan átfogó keretrendszer kidolgozásába, amely többek között a bevált gyakorlatok szabványosításával segíti majd a különféle szervezetek felhős implementációit.

Az Amazon Web Services (AWS), a Google, az IBM, a Microsoft és más technológiai nagyvállalatok mellett a Morgan Stanley is részt vesz az EDM Council gyártófüggetlen adatmenedzsment-szakmai szövetség munkájában, hogy közösen folytassák a Cloud Data Management Capabilities (CDMC) keretrendszer kidolgozását. A világszerte 250 tagszervezetet és 10 ezer adatszakembert tömörítő EDM Council keretein belül eddig is több mint 100 iparági szereplő vett részt a projektben, ezzel párhuzamosan pedig az EDM Council tagjainak száma is folyamatosan növekszik – legutóbb éppen tegnap jelentették be a legnagyobb élelmiszeripari vállalat, a Nestlé csatlakozását.

A keretrendszer részét jelentik az átfogó felhőalapú adatkezelési képességek, szabványok és bevált gyakorlatok készleteinek kifejlesztése a cloud, multi-cloud és hybrid-cloud implementációkhoz, miközben magában foglalja a fő ellenőrési rendszerek automatizálását az érzékeny adatok védelmére. A CMDC eredetileg a pénzügyi szektort célozta volna, de idővel az összes iparágra kiterjedő kezdeményezéssé fejlődött, amelynek felállításábe a mostani bejelentés szerint az EDM Council nehézsúlyú tagjai is beszálltak.

A keretrendszer összesen 6 komponensből áll, amelyeket 14 képességre és további 37 alképességre osztva segítenék vele a szervezeteket a felhőalapú telepítések kezelésében. A komponensek a governance és az elszámoltathatóság, a katalogizálás és osztályozás, az adatok elérhetősége és használata, az adatbiztonság és a személyes adatok védelme, az adatok életciklusa, illetve a műszaki architektúrák területét fedik le, maga a CDMC pedig ingyenesen licencelhető nem csak az EDM Council tagjai, de minden felhasználó számára.

Erőforrás a digitális transzformációhoz

A bejelentésben mások mellett az IBM pénzügyi adatszolgáltatásokért és mesterséges intelligenciáért felelős technológiai vezetőjét idézik, aki szerint a globális pénzügyi szolgáltató ágazat előtt a következő kritikus akadály a bevált gyakorlatok szabványosított adaptációja lesz a multi-cloud környezetben történő adatkezeléssel kapcsolatban, különös tekintettel az adatvédelemre és a különféle szabályozásoknak való megfelelőségre.

Ez az intézmények részéről is jelentős és megkerülhetetlen befektetéseket, illetve koordinált fellépést feltételez, tekintettel az informatikai bűnözés drámai növekedése és az ügyfelek legérzékenyebb adatait gondozó pénzintézetek egyre szigorúbb ellenőrzése miatt. Az EDM Council mindezek alapján fontos első lépést tett abb az irányba, hogy összehangolja a pénzügyi szolgáltató ágazat és partnereinek munkáját az ide tartozó feladatok elvégzésében.

A megállapodás kapcsán a többi megszólaló, így a Google vagy az AWS vezetői is kiemelték, hogy a felhős alkalmazások a vállalatok méretétől és tevékenységi körétől függetlenül gyorsan terjednek, ami gyorsan alkalmazkodásra kényszeríti a vállalkozásokat. Az alkalmazkodás és a reakciók sebessége ma már meghatározó különbséget jelentenek a "jövőálló" és a lemaradó cégek között; a CDMC keretrendszer ebben nyújtana majd fontos erőforrásokat a digitális átalakulás felpörgetéséhez és az üzleti tevékenység újragondolásához, biztosítva a valós idejű adatok hatékony kihasználásának lehetőségét.

Cloud & big data

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.