A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.

Csúcstechnológia és élsport ma már elválaszthatatlan egymástól. A futók high-tech cipőkkel faragnak század- és ezredmásodperceket a teljesítményükön, néhány éve "cáparuhára" vágyott minden úszó... Amikor pedig az orvosok is képbe kerülnek, a legtöbbünknek először a "vegyi gyorsítók", azaz a doppingszerek jutnak az ember eszébe.

Az orvostudomány és a sport kapcsolata azonban alapból elválaszthatatlan egymástól, hiszen a legtöbb sportoló folyamatosan feszegeti szervezete teljesítőképességének határát. Mindenkinek a szervezete más és más terhelést képes elviselni, ezért a sportolók állandó és szigorú orvosi felügyeletre szorulnak. Ennek ellenére sok az olyan baleset, amikor csak annyi az orvosi verdikt: hirtelen szívmegállás. Ezért lenne fontos a határaikat feszegető sportolók szívének működését folyamatosan kontroll alatt tartani.

A Tata Consultancy Services (TCS) egy érdekes kísérletbe fogott, amikor csatlakozott a Dassault Systèmes nevű francia cég Living Heart Projectjéhez: szakemberei elkészítették a híres amerikai hosszútávfutó, Desiree Linden (az 50 km-en világcsúcstartó, 2012-ben maratoni távon olimpiai második, 2018-ban a bostoni maraton győztese látható a nyitó képen) szívének digitális ikerjét - vagy inkább ikertestvérét? -, hogy azzal is növeljék a sportoló edzéseinek hatékonyságát. A digitális replika elemzi és mutatja Linden valódi szívének kulcsfontosságú értékeit, így a sportoló azonnal visszajelzést kap működésének hatékonyságáról, a terhelésre adott reakcióiról stb.

A digital twin rendszer méri edzés és versenyek közben a szívfrekvenciát, a vér áramlását és oxigénszintjét. Az adatok segítségével szimulálni lehet különböző helyzetek hatását a sportoló teljesítményére. Vagy például előre meg lehet becsülni, hogy különböző útvonalprofilok (az egyes maratoni és más városi futóversenyeken jelentősen eltérőek a terepviszonyok) vagy szélsőséges időjárási körülmények hogyan hatnak a sportoló teljesítményére. Ezek az adatok segítenek abban, hogy Linden mindig a következő versenyhez igazítsa az edzésmódszereit (pl. a terhelési és regenerációs szakaszokat), de akár a versenystratégia kialakításánál is fel lehet használni.

Linden szerint a digitális ikerszív olyan segédeszköz, ami úgy segíti az edzések hatékonyságának növelését, hogy közben védi is a sportoló egészségét.

Linden csak az úttörő

Az amerikai futóval folytatott kísérletek leginkább a reklám miatt jöttek jól a TCS élettudományi és egészségügyi üzletágának, illetve a digitális ikerszív projektnek. A TCS reményei szerint a technológia "sportipari" felhasználása csak másodlagos lesz, és a klinikai gyakorlatban segítheti majd a szívbetegségek megelőzését, illetve kezelését.

Erre hívja fel a figyelmet a TCS fejlesztésről kiadott közleménye is. A kardiológusok szerint az a legnagyobb erénye a digitális iker technológiának, hogy egy sor invazív eljárás kiváltható vele: modellezni lehet vele például, hogy adott páciens szíve hogyan reagálna különböző stresszhelyzetekre. Vagy javíthatja a szívműtétek sikerességét azáltal, hogy digitális iker segítségével egyszerűbb lesz elkészíteni a műtendő szív 3D-s modelljét, hogy az orvosok begyakorolhassnak egy kockázatos beavatkozást.

(Nyitókép: Tata Consultancy Services)

Piaci hírek

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.