A SoftBank csoport 50 milliárd dollárt fektetne amerikai gyártóüzemekbe és tech startupokba, ami egyebek mellett 50 ezer új munkahelyet jelenthet.

A Reuters beszámolója szerint a SoftBank Group első embere, Maszajosi Szon kedden a Donald Trumppal folytatott megbeszélés után a manhattani Trump Towerben jelentette be, hogy a japán cégcsoport befektetési lehetőségeket keres az Egyesült Államokban. A megválasztott elnök programjának kevés komolyan vehető eleme közül az egyik a gyártási tevékenység és a gyártóipari munkahelyek hazahozatala volt, erre pedig már hivatalba lépése előtt figyelemre méltó ígéretet kapott a SoftBankot irányító milliárdos sorstársától.

Ahogy arról már az év elején beszámoltunk, Trump több megnyilatkozásában is arról beszélt, hogy durván megadóztatná a külföldre szervezett amerikai termelést. Egy alkalommal a legsikeresebb amerikai techcégeket, köztük is az Apple-t is kipécézte, amiért jellemzően a tengerentúlra viszik gyártási tevékenységük érdemi részét. Az akkor még csak elnökjelölt-aspiráns Trump akkor úgy fogalmazott: mindenképpen el fogja érni, hogy az Apple "ebben az országban kezdje gyártani a rohadt számítógépeit meg a többi cuccát, és ne más országokban."

Szikrát vet a forgóajtó a Trump Toronyban

Miután az már korábban is felbukkant a hírek között, hogy az Apple legfőbb gyártópartnere, a Foxconn az amerikai terjeszkedés opcióit vizsgálgatja, Szon és az ARM-et nemrég 32 milliárd dollárért felszippantó SoftBank ennél most egy fokkal konkrétabb lépést lengetett be. A bejelentés értelmében a következő négy évben összesen 50 milliárd dollár értékkű beruházást terveznek az USA-ban, amivel nagyságrendben 50 ezer új munkahelyet is teremtenének. Lényeges részleteket egyelőre senki sem közölt, bár Trump már ki is hirdette a Twitterén, hogy mindezt az ő megválasztása tette-teszi majd lehetővé.

A nyilatkozat feltámasztotta a spekulációkat a SoftBank 82 százalékos tulajdonában áló Sprint telekomszolgáltató és a T-Mobile US két évvel ezelőtt tervezett, de a szabályozó hatóságokon elhasaló egyesülési terveiről. A befektetett összeg és az állítólagos új munkahelyek összefüggései ebben a tekintetben még ennyire sem lennének világosak, hiszen a Sprint szervezete egyre karcsúbb, a cég ebben a pénzügyi évben 2 milliárd dolláros megtakarítást szeretne elérni a költségek csökkentésével, ami nagyrészt elbocsátásokat jelent.

Trump mindenesetre már a kampányában is az üzleti élet túlszabályozottsága ellen foglalt állást, és világossá tette, hogy az Obama-adminisztrációhoz viszonyítva sokkal lazább lenne a cégfelvásárlások és -összeolvadások elbírálásában. Az már eddig is kiderült, hogy az igazgatótanácsi megbeszéléseken otthonosan mozgó Trump igyekszik külön megállapodásokat kötni a megfelelő súlyú üzleti szereplőkkel, így most a SoftBankkal is – kérdés, hogy a január második felében hivatalba lépő új elnök mennyit lesz képes mindebből a gyakorlatba is átültetni.

Szóban már megindultak az ázsiai dollármilliárdok

A SoftBank 50 milliárd dolláros befektetése a Dow Jones szerint azon a 100 milliárd dolláros tőkealapon keresztül valósulna meg, amelyet Szon a szaúdi állami vagyonalappal és más potenciális partnerekkel együtt hozna létre. A részben koreai származású japán üzletember azt is elmondta a sajtó képviselőinek, hogy a 168 milliárd dolláros vállalati értékkel rendelkező SoftBank csoport elsősorban a startup szcénában nézne körül – ez egyébként pontosan az a terület, ahol már Barack Obama utolsó éveiben is felerősödtek a külföldi befektetések megkönnyítését sürgető hangok.

Maszajosi Szon fellépését követően nem sokkal a SoftBank (és az Apple) kiemelt fontosságú ázsiai partnere, a Foxconn is bejelentést tett, miután a CNBC riportjában a Szon kezében tartott dokumentumon feltűnt a tajvani cégóriás logója is, további 7 milliárd dollár és további 50 ezer munkahely társaságában. A Foxconn (becsületes nevén Hon Hai Precision Industry) óvatos megfogalmazása szerint a lehetséges beruházások köre még nincs meghatározva, erről a Foxconn az illetékes amerikai tisztségviselőkkel folytatott tárgyalások után fog beszámolni.
 

forrás: cnbc.com


A CNBC-n megszólaló elemző szerint minden jel arra mutat, hogy a technológiai gyártótevékenység bizonyos része valóban visszaszivárog majd az Egyesült Államokba, különösen, hogy a megválasztott elnök elkezdi majd kicsavarni az Apple és más hazai piaci szereplők karját. Ez annak idején Obamának nem sikerült, amikor a néhai Steve Jobsszal próbált ugyanebben a kérdésben dűlőre jutni: a The New York Times 2012-es beszámolója alapján Jobs világossá tette, hogy "azok a munkahelyek már soha nem jönnek vissza".

Az információtechnológiai ipar munkaerőigényével kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a külföldi szakemberek foglalkoztatását elősegítő H1B vízum, ami egyesek szerint az amerikai technológiai fölény záloga, Trump értelmezésében kizárólag a vállalati költségek csökkentéséről szól. A kampányban tett kijelentései alapján a következő elnök kevesebb szakembert engedne be az országba, akiket viszont a jelenleginél sokkal jobban megfizetne. A kormányzati statisztikák szerint ugyanis a H1B vízummal érkező munkavállalók több mint fele a törvényesen adható legalacsonyabb fizetésért dolgozik, ami azt is jelenti, hogy a magas szintű K+F tevékenységekben az átlagosnál nagyságrenddel kevesebb külföldit alkalmaznak.

Piaci hírek

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.