Megugrott a vállalat részvényeinek árfolyama a negyedéves eredmények közzététele után.
Hirdetés
 

Mindössze 1 százalékkal nőttek éves összevetésben az Oracle bevételei a május végével zárult negyedévben (a vállalat pénzügyi éve is ekkor zárult), ám a piac pozitívan fogadta az eredményeket, és a zárás utáni kereskedésben 7 százalékkal emelkedett a vállalat részvényeinek árfolyama. A pozitív fogadtatás mögött többek között az állt, hogy az elemzői konszenzus által várt eredményeket több szegmenségben túlteljesítette a cég, igaz, csak hajszálnyival. Az elemzői konferenciahívás alapján a Microsofttal kötött felhős együttműködés is javítja az Oracle jövőbeni lehetőségeinek megítélését.

Javult a vállalat hatékonysága. A működési eredmény 2 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszakét (árfolyamhatás kiszűrésével 6 százalékkal), így 4,3 milliárd dollár lett, míg a nettó profit 14 százalékkal lett magasabb: 3,7 milliárd dollár. A működési eredményhányad 46 százalékról 47 százalékra javult.

Gyarapodó ügyfélszámmal dicsekedhetnek

A teljes bevétel 11,1 milliárd dollár, szemben az egy évvel ezelőtti 11 milliárddal. Az árfolyamhatást kiszűrve ez 4 százalékos növekedést jelent. A bevételek több mint 60 százalékát adó felhőszolgáltatások és licencbevételek összesen 6,8 milliárd dollárt hoztak, ez mindössze 31 millióval több, mint egy éve. A felhős és on-premise licencekből 2,5 milliárd bevétel keletkezett, ami 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi eredményt (2,25 milliárd dollár).

A hardverbevételek, tovább zsugorodtak, a szegmens kevesebb mint egymilliárd dollárt termelt a tavalyi 1,1 milliárddal szemben. Így már az összbevételek kevesebb mint tizedét adják.

Safra Catz társ-vezérigazgató az elemzői konferenciahíváson elsősorban azt emelte ki, hogy a felhős ügyfelek száma gyarapszik. A technológialicencek 19 százalékos gyarapodása szerinte egyértelműen azt tükrözi, hogy ügyfeleik szívesen fektetnek az Oracle platformba, mindenekelőtt az autonóm adatbázisba. Catz szerint az ügyfélbázis stabilan bővül, ami a BYOL, azaz a saját licencek felhőbe és hibrid környezetbe átvitelét lehetővé tevő licencelési modell sikerességét mutatja.

 
Oracle: bevételek 2018 Q1 – 2019 Q4
Infogram


Egy mondat erejéig Catz a Microsofttal közelmúltban kötött megállapodására is kitért. Ez szerinte segít gyorsítani az ügyfelek átállását az on-premise adatbázisról a felhős autonóm adatbázis-szolgáltatásra. Mark Hurd társ-vezérigazgató ezt azzal egészítette ki, hogy ezzel olyan ügyfélélményt tudnak biztosítani, mintha az ügyfelek egy felhőben dolgoznának, de két hatékony eszközhöz (tudniillik az Oracle adatbázisához és a Microsoft felhős analitikájához) férnek hozzá.

Fusion, NetSuite, Autonomous Database

Az előző negyedévhez hasonlóan Mark Hurd most is két termékcsoporttal illusztrálta az Oracle felhős stratégiájának sikerét. A SaaS (Software-as-a-Service) terén Fusion és a NetSuite továbbra is dinamikusan növekszik. A Fusion alkalmazások bevételei összességében a negyedévben 36 százalékkal nőttek során (főleg a HCM-nek és az ERP-nek köszönhetően), míg a NetSuite bevételei 28 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Hurd külön kiemelte, hogy a NetSuit megvásárlásakor még csak 15 százalékos volt a szolgáltatás növekdési üteme, amit három év alatt sikerült megduplázni.

Az autonóm adatbázis is egyre inkább elfoglalja az őt megillető helyet, amit Hurd szerint jól mutat, hogy csak a negyedik negyedévben ötezer új trial hozzáférést adtak ki. Úgy tűnik, az Oracle más módon is szélesíteni szeretné az adatbázisa körüli ökoszisztémát. Larry Ellison arról beszélt a konferenciahíváson, hogy bár már több mint egymillió fejlesztő dolgozik az Oracle ökosztisztémájában, a kört tovább bővítik. Az Oracle elnöke egy olyan szolgáltatást is belengetett, ami alapvetően ingyenes hozzáférést biztosítana független fejlesztőknek az adatbázis-szolgáltatáshoz. Ezt várhatóan az OpenWordön jelentik majd be.

Cloud & big data

Trump stábja befoglalta a választási hajrára a YouTube frontját

A jelöltek összesen akár egymilliárd dollárt is beleönthetnek a digitális hirdetésekbe a választásokig, az online kampányok eredményessége pedig a végső győzelmet is eldöntheti.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.