Megugrott a vállalat részvényeinek árfolyama a negyedéves eredmények közzététele után.

Mindössze 1 százalékkal nőttek éves összevetésben az Oracle bevételei a május végével zárult negyedévben (a vállalat pénzügyi éve is ekkor zárult), ám a piac pozitívan fogadta az eredményeket, és a zárás utáni kereskedésben 7 százalékkal emelkedett a vállalat részvényeinek árfolyama. A pozitív fogadtatás mögött többek között az állt, hogy az elemzői konszenzus által várt eredményeket több szegmenségben túlteljesítette a cég, igaz, csak hajszálnyival. Az elemzői konferenciahívás alapján a Microsofttal kötött felhős együttműködés is javítja az Oracle jövőbeni lehetőségeinek megítélését.

Javult a vállalat hatékonysága. A működési eredmény 2 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszakét (árfolyamhatás kiszűrésével 6 százalékkal), így 4,3 milliárd dollár lett, míg a nettó profit 14 százalékkal lett magasabb: 3,7 milliárd dollár. A működési eredményhányad 46 százalékról 47 százalékra javult.

Gyarapodó ügyfélszámmal dicsekedhetnek

A teljes bevétel 11,1 milliárd dollár, szemben az egy évvel ezelőtti 11 milliárddal. Az árfolyamhatást kiszűrve ez 4 százalékos növekedést jelent. A bevételek több mint 60 százalékát adó felhőszolgáltatások és licencbevételek összesen 6,8 milliárd dollárt hoztak, ez mindössze 31 millióval több, mint egy éve. A felhős és on-premise licencekből 2,5 milliárd bevétel keletkezett, ami 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi eredményt (2,25 milliárd dollár).

A hardverbevételek, tovább zsugorodtak, a szegmens kevesebb mint egymilliárd dollárt termelt a tavalyi 1,1 milliárddal szemben. Így már az összbevételek kevesebb mint tizedét adják.

Safra Catz társ-vezérigazgató az elemzői konferenciahíváson elsősorban azt emelte ki, hogy a felhős ügyfelek száma gyarapszik. A technológialicencek 19 százalékos gyarapodása szerinte egyértelműen azt tükrözi, hogy ügyfeleik szívesen fektetnek az Oracle platformba, mindenekelőtt az autonóm adatbázisba. Catz szerint az ügyfélbázis stabilan bővül, ami a BYOL, azaz a saját licencek felhőbe és hibrid környezetbe átvitelét lehetővé tevő licencelési modell sikerességét mutatja.

 
Oracle: bevételek 2018 Q1 – 2019 Q4
Infogram


Egy mondat erejéig Catz a Microsofttal közelmúltban kötött megállapodására is kitért. Ez szerinte segít gyorsítani az ügyfelek átállását az on-premise adatbázisról a felhős autonóm adatbázis-szolgáltatásra. Mark Hurd társ-vezérigazgató ezt azzal egészítette ki, hogy ezzel olyan ügyfélélményt tudnak biztosítani, mintha az ügyfelek egy felhőben dolgoznának, de két hatékony eszközhöz (tudniillik az Oracle adatbázisához és a Microsoft felhős analitikájához) férnek hozzá.

Fusion, NetSuite, Autonomous Database

Az előző negyedévhez hasonlóan Mark Hurd most is két termékcsoporttal illusztrálta az Oracle felhős stratégiájának sikerét. A SaaS (Software-as-a-Service) terén Fusion és a NetSuite továbbra is dinamikusan növekszik. A Fusion alkalmazások bevételei összességében a negyedévben 36 százalékkal nőttek során (főleg a HCM-nek és az ERP-nek köszönhetően), míg a NetSuite bevételei 28 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Hurd külön kiemelte, hogy a NetSuit megvásárlásakor még csak 15 százalékos volt a szolgáltatás növekdési üteme, amit három év alatt sikerült megduplázni.

Az autonóm adatbázis is egyre inkább elfoglalja az őt megillető helyet, amit Hurd szerint jól mutat, hogy csak a negyedik negyedévben ötezer új trial hozzáférést adtak ki. Úgy tűnik, az Oracle más módon is szélesíteni szeretné az adatbázisa körüli ökoszisztémát. Larry Ellison arról beszélt a konferenciahíváson, hogy bár már több mint egymillió fejlesztő dolgozik az Oracle ökosztisztémájában, a kört tovább bővítik. Az Oracle elnöke egy olyan szolgáltatást is belengetett, ami alapvetően ingyenes hozzáférést biztosítana független fejlesztőknek az adatbázis-szolgáltatáshoz. Ezt várhatóan az OpenWordön jelentik majd be.

Cloud & big data

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.