Az Oracle 9,3 milliárd dollárt fizet a NetSuite-ért. Még az idén lezárnák az akvizíciót.

Megközelítőleg 9,3 milliárd dollárért vásárolja fel a NetSuite-et az Oracle. A vállalatért részvényenként 109 dollár fizetnek, ami tetemes felárat jelent, mivel a részvények szerdai záró ára 91,57 dollár volt. A felvásárlás azért is érdekes, mert Larry Ellisonnak mindkét vállalatban meghatározó részesedése van.

A The Wall Street Journal hívja fel a figyelmet arra, hogy miközben az Oracle a NetSuite-ért 19 százalék felárat fizet, az idén lezajlott, 1 milliárd dollárnál nagyobb értékű felvásárlásoknál és összeolvadásoknál az átlagos felár 26 százalék volt. Ugyanakkor az is igaz, hogy a felvásárlásról már pletykáltak egy ideje, minek hatására a NetSuite részvényeinek árfolyama igencsak megugrott az elmúlt hónapban. Június 30-án még csak 72,19 dolláron zárt, hónap közepére már 84 dollár körül kereskedtek a papírjaival, egy nappal a bejelentés előtt pedig 91,57 dollárra kúszott az árfolyam.

Közel két évtizedes történet

Arról már több éve pletykálnak, hogy előbb-utóbb az Oracle birtokába került a felhős vállalati szolgáltatásokat fejlesztő cég. Először 2011-ben, a SalesForce.com riválisának számító RightNow Technologies felvásárlásakor merült fel, hogy a NetSuite lehet a következő felvásárlási célpont.

Ehhez képest sokáig csak stratégiai partnerségig jutott a két vállalat. A felhős ERP-re fókuszáló NetSuittel 2013-tól fűzte szorosabbá a kapcsolatát az Oracle – amikor egyébként a SalesForce.com-mal is –, elsősorban az Orcle Database in-memory változatának a megtolását várták tőle az SAP HANA-val szemben. Mark Hurd ugyanakkor arról is beszélt a megállapodás kapcsán, hogy a NetSuite-nek is fontos szerepet szánnak a felhőszolgáltatások újraértelmezésében.

Az 1998-ban alapított NetSuite-ben a kezdetek óta benne van az Oracle-vezér keze. Saját kockázati tőkebefektető társaságán, a Tako Ventures-ön keresztül már 1998-ben 125 millió dollárt fektetett az induló cégbe. A NetSuite 2007-ben ment tőzsdére, de Ellisonék meghatározó tulajdoni hányadát sem ez, sem a korábbi befektetések nem veszélyeztették. jelenleg Ellison részesedése közel 40 százalék, de egy 2014 végén egy részvényesi tájékoztató szerint saját és családja tulajdonában volt a vállalat részvényeinek több mint 47 százaléka,

Probléma itt, probléma ott

A felvásárlással kapcsolatban Mark Hurd hangsúlyozta: a NetSuite termékvonala továbbra is megmarad, nem olvasztják be valamelyik Oracle-termékbe. A cég egyébként a felvásárlási folyamat lezárásáig, nagyjából még az idén még önállóan dolgozik tovább.

Ugyanakkor egyelőre nem nagyon látni, hogy valóban tartható lesz-e ez a terv, hiszen az Oracle lényegében eddig lényegében minden felvásárlása után integrálta a meglévő termékeibe a szerzeményeket. A komplex felhőszolgáltatások ráadásul hatékonyabban is értékesíthetők integráltan és egységesített felületekkel. Mindenesetre Hurd igyekezett megnyugtatni a NetSuite ügyfeleit, hogy a vállalat nem elsorvasztja, hanem továbbfejleszti a NetSuite felhős kínálatát.

Ezt a forgatókönyvet valószínűsítheti például az, hogy a NetSuite-nek olyan vállalati körből – például a középvállalati szegmensből – kerül ki ügyfeleinek egy jelentős része, ahol az Oracle nincs jelen. A Garner pedig ott látja a felvásárlás hasznát, hogy a NetSuite porfóliójával az Oracle jobban felveheti a versenyt az SAP-val az ERP-piacon.

A NetSuite-nek meg az lehet a felvásárlás pozitívuma, hogy globális szereplővé válhat az Oracle hálózata révén. Persze arról az Oracle nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy például a felvásárlás lezárulása után lesznek-e elbocsátások, vagy hogy a NetSuite menedzsmentjében milyen változások várhatók.
 

NetSuite bevételei 2011-2015
Create line charts

Van egy másik probléma is: a tulajdonosi kör közötti átfedés. Az ugyanis, hogy az Ellison-család meghatározó részt tulajdonol a cégben, lényegében a nullára redukálja annak valószínűségét, hogy egy konkurens ajánlatnak esélye legyen egy olyan cég ajánlatával szemben, amiben szintén Ellison a meghatározó tulajdonos, aki személyesen is mintegy 3,5 milliárd dollárt kassziroz az üzletből. Ez akár egy peres eljárást is eredményezhet például azon az alapon, hogy  a többi részvényes elesett egy esetleges jobb ajánlattól. Állítólag az IBM-nél és a Google-nél is felmerült, hogy jól jönne a felhős portfóliójukba a NetSuite.

De az Oracle részvényesek sem örülhetnek feltétlenül. Egy elemző szerint ugyanis míg a NetSuite az előző 12 havi bevételének mintegy 11 szeresét fizeti ki az Oracle a cégért, az azt megelőző hat felvásárlásban átlagosan a cégek felvásárlást megelőző 12 havi bevételének 6,5-szerese volt a vételár.

A Pillar Data Systemsszel már elpróbálták

Nem ez az első eset, amikor az Oracle Ellison-érdekeltséget vásárol fel. 2011-ben szerezte meg a Pillar Data Systemset, amelyben 55 százalékos részesedése volt, melyet szintén a Tako Ventures-ön kersztül birtokolt. A 2001-ben alapított adattárolós cég felvásárlás akkor kisebb vihart is kavart, sokan vélték ugyanis összeférhetetlennek, hogy Ellison mindkét cégben maghatározó tulajdonos. Maga a Pillar vezérigazgatója, Mike Workman meg sem jelent a felvásárlás bejelentésén.

Az Oracle akkor azt állította, hogy a döntéshez náluk Ellisonnak nem volt közvetlen köze, mert a Pillar értékelésére és a felvásárlási döntés meghozatalára az igazgatótanács felállított egy független bizottságot. A Pillar többi befektetője azonban perre ment. Végül az akkori konfliktus olyan megegyezéssel zárult, hogy Ellison csupán a tulajdoni hányadára eső vételár 5 százalékát kapta meg, a továbbiak kifizetéséről pedig a Pillar teljesítményének függvényében döntenek.

Cloud & big data

IKEA bútorok összeszerelésével szívatják az ipari robotokat

Az USC kutatói olyan tesztkörnyezetet fejlesztettek ki, amely reményeik szerint alkalmas lesz az összetett manipulációs feladatok hatékonyságának mérésére és felgyorsítására.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.