Az Oracle 9,3 milliárd dollárt fizet a NetSuite-ért. Még az idén lezárnák az akvizíciót.

Megközelítőleg 9,3 milliárd dollárért vásárolja fel a NetSuite-et az Oracle. A vállalatért részvényenként 109 dollár fizetnek, ami tetemes felárat jelent, mivel a részvények szerdai záró ára 91,57 dollár volt. A felvásárlás azért is érdekes, mert Larry Ellisonnak mindkét vállalatban meghatározó részesedése van.

A The Wall Street Journal hívja fel a figyelmet arra, hogy miközben az Oracle a NetSuite-ért 19 százalék felárat fizet, az idén lezajlott, 1 milliárd dollárnál nagyobb értékű felvásárlásoknál és összeolvadásoknál az átlagos felár 26 százalék volt. Ugyanakkor az is igaz, hogy a felvásárlásról már pletykáltak egy ideje, minek hatására a NetSuite részvényeinek árfolyama igencsak megugrott az elmúlt hónapban. Június 30-án még csak 72,19 dolláron zárt, hónap közepére már 84 dollár körül kereskedtek a papírjaival, egy nappal a bejelentés előtt pedig 91,57 dollárra kúszott az árfolyam.

Közel két évtizedes történet

Arról már több éve pletykálnak, hogy előbb-utóbb az Oracle birtokába került a felhős vállalati szolgáltatásokat fejlesztő cég. Először 2011-ben, a SalesForce.com riválisának számító RightNow Technologies felvásárlásakor merült fel, hogy a NetSuite lehet a következő felvásárlási célpont.

Ehhez képest sokáig csak stratégiai partnerségig jutott a két vállalat. A felhős ERP-re fókuszáló NetSuittel 2013-tól fűzte szorosabbá a kapcsolatát az Oracle – amikor egyébként a SalesForce.com-mal is –, elsősorban az Orcle Database in-memory változatának a megtolását várták tőle az SAP HANA-val szemben. Mark Hurd ugyanakkor arról is beszélt a megállapodás kapcsán, hogy a NetSuite-nek is fontos szerepet szánnak a felhőszolgáltatások újraértelmezésében.

Az 1998-ban alapított NetSuite-ben a kezdetek óta benne van az Oracle-vezér keze. Saját kockázati tőkebefektető társaságán, a Tako Ventures-ön keresztül már 1998-ben 125 millió dollárt fektetett az induló cégbe. A NetSuite 2007-ben ment tőzsdére, de Ellisonék meghatározó tulajdoni hányadát sem ez, sem a korábbi befektetések nem veszélyeztették. jelenleg Ellison részesedése közel 40 százalék, de egy 2014 végén egy részvényesi tájékoztató szerint saját és családja tulajdonában volt a vállalat részvényeinek több mint 47 százaléka,

Probléma itt, probléma ott

A felvásárlással kapcsolatban Mark Hurd hangsúlyozta: a NetSuite termékvonala továbbra is megmarad, nem olvasztják be valamelyik Oracle-termékbe. A cég egyébként a felvásárlási folyamat lezárásáig, nagyjából még az idén még önállóan dolgozik tovább.

Ugyanakkor egyelőre nem nagyon látni, hogy valóban tartható lesz-e ez a terv, hiszen az Oracle lényegében eddig lényegében minden felvásárlása után integrálta a meglévő termékeibe a szerzeményeket. A komplex felhőszolgáltatások ráadásul hatékonyabban is értékesíthetők integráltan és egységesített felületekkel. Mindenesetre Hurd igyekezett megnyugtatni a NetSuite ügyfeleit, hogy a vállalat nem elsorvasztja, hanem továbbfejleszti a NetSuite felhős kínálatát.

Ezt a forgatókönyvet valószínűsítheti például az, hogy a NetSuite-nek olyan vállalati körből – például a középvállalati szegmensből – kerül ki ügyfeleinek egy jelentős része, ahol az Oracle nincs jelen. A Garner pedig ott látja a felvásárlás hasznát, hogy a NetSuite porfóliójával az Oracle jobban felveheti a versenyt az SAP-val az ERP-piacon.

A NetSuite-nek meg az lehet a felvásárlás pozitívuma, hogy globális szereplővé válhat az Oracle hálózata révén. Persze arról az Oracle nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy például a felvásárlás lezárulása után lesznek-e elbocsátások, vagy hogy a NetSuite menedzsmentjében milyen változások várhatók.
 

NetSuite bevételei 2011-2015
Create line charts

Van egy másik probléma is: a tulajdonosi kör közötti átfedés. Az ugyanis, hogy az Ellison-család meghatározó részt tulajdonol a cégben, lényegében a nullára redukálja annak valószínűségét, hogy egy konkurens ajánlatnak esélye legyen egy olyan cég ajánlatával szemben, amiben szintén Ellison a meghatározó tulajdonos, aki személyesen is mintegy 3,5 milliárd dollárt kassziroz az üzletből. Ez akár egy peres eljárást is eredményezhet például azon az alapon, hogy  a többi részvényes elesett egy esetleges jobb ajánlattól. Állítólag az IBM-nél és a Google-nél is felmerült, hogy jól jönne a felhős portfóliójukba a NetSuite.

De az Oracle részvényesek sem örülhetnek feltétlenül. Egy elemző szerint ugyanis míg a NetSuite az előző 12 havi bevételének mintegy 11 szeresét fizeti ki az Oracle a cégért, az azt megelőző hat felvásárlásban átlagosan a cégek felvásárlást megelőző 12 havi bevételének 6,5-szerese volt a vételár.

A Pillar Data Systemsszel már elpróbálták

Nem ez az első eset, amikor az Oracle Ellison-érdekeltséget vásárol fel. 2011-ben szerezte meg a Pillar Data Systemset, amelyben 55 százalékos részesedése volt, melyet szintén a Tako Ventures-ön kersztül birtokolt. A 2001-ben alapított adattárolós cég felvásárlás akkor kisebb vihart is kavart, sokan vélték ugyanis összeférhetetlennek, hogy Ellison mindkét cégben maghatározó tulajdonos. Maga a Pillar vezérigazgatója, Mike Workman meg sem jelent a felvásárlás bejelentésén.

Az Oracle akkor azt állította, hogy a döntéshez náluk Ellisonnak nem volt közvetlen köze, mert a Pillar értékelésére és a felvásárlási döntés meghozatalára az igazgatótanács felállított egy független bizottságot. A Pillar többi befektetője azonban perre ment. Végül az akkori konfliktus olyan megegyezéssel zárult, hogy Ellison csupán a tulajdoni hányadára eső vételár 5 százalékát kapta meg, a továbbiak kifizetéséről pedig a Pillar teljesítményének függvényében döntenek.

Cloud & big data

Politikusfegyelmező funkciót próbálgatnak a Twitternél

A közösségi platform olyan megoldásokon dolgozik, amelyek akár a közösségi visszacsatoláson keresztül erősebb kontextusba helyezné a tartalmakat, és azt is megakadályozná, hogy trollok vagy pártaktivisták rohanjanak le egy-egy topikot.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.