Az 5-ös verziót rootolni is sokkal nehezebb, mint a korábbiakat.

Mostanában mintha minden a biztonságról szólna. A Windows 10-nél és a különösebb felhajtás nélkül bejelentett, Lollipopra keresztelt Android 5.0 esetében is hangsúlyozták a fejlesztők, hogy most aztán nagyon figyeltek arra, hogy a rendszer biztonságát megerősítésék. Az Android biztonsági újításairól a Biztonságportál készített összefoglalót.

A legújabb Android védelmi újdonságainak átnézve joggal merülhet fel, hogy itt voltaképpen a Google a már meglévő biztonsági megoldásait igyekezett hatékonyabbá tenni például a használat egyszerűsítésével vagy azzal, hogy kizárta a felhasználókat a folyamatból. Mintha a Google-nél nem bíznának abban, hogy a felhasználó gondol telefonja egészségére.

Ha akarod, ha nem, titkosít

Az Android 5.0 egyik legtöbbet hangoztatott biztonsági újdonsága az automatikus, alapértelmezetten bekapcsolt, teljes készülékre kiterjedő titkosítás (erről bővebben egy kattintásnyira írtunk.

A titkosítási eljárások eddig is részei voltak az Androidnak. Itt csupán arról van szó, hogy most már "gyárilag" bekapcsolja kapjuk, és a készülék első indításakor mindenféle felhasználói közreműködés szükségessége nélkül elvégzi a fájlok, adatok kódolását. Ehhez egy egyedi, az adott mobil eszközt soha el nem hagyó kulcsot használ.

A folyamatból a felhasználó semmit sem vesz észre, ám mivel a háttérben minden titkosítottá válik, az adatok csak megfelelő jelszó vagy PIN megadásával érhetők el.

A megoldás a felhasználók szempontjából előnyös és kényelmes, a bűnüldöző szervek – köztük az FBI is – azonban aggódik erősen, mivel a lefoglalt készülékekről a bűncselekményekkel vagy adott esetben a terrorcselekményekkel kapcsolatos adatokat, bizonyítékokat nem vagy csak nehezen tudják kinyerni. A Google-lel pedig nem lesz könnyű dűlőre jutniuk, hiszen a cég azért is tette le a voksát a készülékeken tárolt kulcsokra épülő titkosítás mellett, hogy akkor se tudjon kiadni adatokat, ha erre a hatóságok kötelezik. (Figyelem! A felhőben tárolt adatok kapcsán az adatvédelem, adatkezelés ebből a szempontból nem változik a jelenlegiekhez képest.)

Ha akarod, ha nem, lezárja a képernyőt

A Google szerint a képernyőzárolást sem kell a felhasználóra bízni. Az Android fejlesztőcsapata szerint a felhasználók sokszor azért nem kapcsolták be a képernyőzárat, mert utána körülményesebben tudtak hozzáférni az alkalmazásokhoz.

A Lollipopban viszont megjelenik a Smart Lock. Ez automatikusan feloldja a zárolást, ha a készüléknek például Bluetooth kapcsolatot kell fogadnia, vagy az NFC használatára kerül sor. Az intelligensebb feloldás az arcfelismerésért felelős összetevőkkel (Trusted Face) is összekapcsolható.

Smart Lock: ha akarod, ha nem, lezárja a képernyőt

Az Android már eddig is merített a Security Enhanced Linux (SELinux) által biztosított lehetőségekből. Úgy tűnik, a Google-nek tetszik ez az irány, ezért az Android 5.0 minden korábbinál nagyobb mértékben épít a SELinuxra, hogy javítsa a Lollipop auditálási és monitorozási képességeit. Így az operációs rendszer legmélyebb bugyraiba integrált védelmi eljárásokkal olyan környezetet tudjon biztosítani, amit már a biztonság iránt fokozottan érzékeny szervezetek is megfelelőnek tarthatnak.

Magán és üzleti felhasználói fiókok – szeparálva

A több fiók használatával magasabb szintre helyezték a magán és a céges (üzleti) profilok, adatok szétválasztását. Noha eddig is voltak olyan megoldások, amelyek az adatszeparációt elvégezték (például a Samsung Knox, mostantól már az androidos fiókok szintjén is van lehetőség erre.

Biztonsági szakértők többnyire egyetértenek abban, hogy ezek a fejlesztések valóban biztonságosabbá teszik az Androidot. Azt is pozitívumként értékelik, hogy a magasabb fokú védelem alapértelmezett lesz a készülékekben. A felhasználó "rövidebb pórázon tartása" egyben azt is jelenti, hogy nehezebb lesz a rootolás, pontosabban az eddigi, viszonylag egyszerű módszerekkel már nem férhetünk hozzá korlátozás nélkül a rendszerhez. Persze azt sem kell gondolni, hogy a Lollipoppal megszűnik ez a módszer, legfeljebb a roorolást végzők több olyan eljárást kell alkalmazniuk, amik gyártó/készülékfüggőek, és az alkalmazásuk adott esetben garanciavesztéssel járhat.

Biztonság

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.