Mindössze egy maroknyi mobil kamerájával időben, látószögben és látványban is manipulálható felvételeket készített egy egyetemi kutatócsapat.
Hirdetés
 

Sportközvetítéseknél, különösen futballmérkőzéseken ma már megszokott elem, hogy egy-egy helyzet visszajátszásakor a rendező "megtekerteti" a kamerát, hogy a néző minél pontosabban, kedvezőbb szögből láthassa a történteket. Ehhez a szinte élőben végzett videomanipuláláshoz azonban gondosan telepített kamerarengeteg és más komoly háttérinfrastruktúra szükségeltetik. Ám ahogy a technológiai fejlesztések haladnak, egyre valószínűbb, hogy nemsokára ennél lényegesen egyszerűbb, demokratizált világ lesz az úgynevezett négydimenziós felvételszerkesztés témája.

A Carnegie Mellon University kutatói egy frissen publikált tanulmányban számoltak be legújabb munkájukról. Ennek célja, hogy olyan rendszert alkossanak, amelyben a flexibilis videoszerkesztéshez szükséges alapanyagot néhány hagyományos mobiltelefon felvétele is képes biztosítani.

 

 

A különböző pontokról és szögekben felvett videókat a gépi vizuális felismerésnél gyakran segítségül hívott konvolúciós neurális hálózatokra (CNN) támaszkodó rendszer gyorsan és elég jó hatásfokkal képes teljes 4 dimenziós digitalizált jelenetté fűzni. A végeredményt aztán kedvünk szerint lehet vizsgálni, módosítani. 

Lesen állt a menyasszony?

Egy lehetséges felhasználási területként jelölték meg a kutatók például az esküvőket, ahol a násznép egyébként is lelkesen szokott minden oldalról videózni, így innen már csak egy lépés az akár távolról élőben, akár később visszanézhető "közösségi szupermozi".

A technológia felhasználható lehet a későbbiekben koncertek és sportesemények demokratizált, teljesen flexibilis közvetítésére is, mivel a teszt alatt azért csak 15 iPhone-t vetettek be, mert éppen ennyi állt rendelkezésre. Elméletben bőséges tér van a lépték növelésére. 

A rendszer képes kimontírozni a fontos részleteket eltakaró embereket és tárgyakat is. Ez egyelőre természetesen minőségben fényévekre van egy profi stúdió munkájától, de a fejlesztések előrehaladtával akár a filmkészítők eszköztárába is bekerülhet ez a gyors, kevés hátteret igénylő technológia is.

Cloud & big data

Egy MI fogja elmagyarázni, hogy mit érdemes tudni a műalkotásokról

Vagy legalábbis arról, hogy hova tartoznak és mire hasonlítanak. Az új fejlesztésnek azonban sokkal fontosabb felhasználásai is lehetnek, például a deepfake hamisítványok kiszűrésében.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.