Sajtóértesülések szerint jövőre debütálhat a közösségi polip eszköze, amellyel fontos információkkal gazdagodhatna a felhasználói minden mozzanatára kíváncsi vállalat.

Hivatalosan egyelőre nem kommentált pletykák szerint a Facebook akár már 2022-ben piacra dobhat egy okosórát, amely hasznos eszköze lehet arra, hogy a közösségi hálózat szerteágazó birodalmának határait méginkább kiterjessze a cég. Az értesüléseket a The Information hozta le elsőként, tűzhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

Rágyúrnának a témára

Amennyiben beigazolódnak a lap állításai, a Facebook már jövőre kihozhatja saját óráját, amit aztán a jelenlegi tervek szerint 2023-ban rögtön követne egy következő generációs változat. Induláskor valószínűleg egy androidos alapokon nyugvó speciális operációs rendszer futna a háttérben, de a pletykák arra is kitértek, hogy a vállalat közben egy saját oprendszert is fejleszt. Utóbbi akár már a második körben debütálhat az egyelőre még csak emlegetett, telefon nélkül, önállóan használható facebookos okosóráknál.

Magáról a jövőre érkező óráról örülten részletes információk nem láttak napvilágot. Az magától értetődőnek tűnik, hogy az eszköz gördülékenyen fogja kezelni a vállalat portfóliójába tartozó szolgáltatásokat. Azaz a Facebook-üzenetektől a messengeres csevegéseken át az Instagram-képekig bezárólag minden megérkezik a csuklóra.

Emellett azonban láthatóan nagy hangsúlyt kap az egészséges életmód is. Az órát úgy tervezik, hogy az különböző fitneszes szolgáltatók, gyártók termékeivel is könnyedén együttműködhessen (a cikk a Peletont említi mint potenciális partnert). A Facebook a felhasználók testedzését nem csak azzal igyekszik majd becsatornázni a közösségi platformjaira, hogy az eredmények megoszthatók lesznek ismerőseinkkel, hanem például azzal is, hogy a programot előíró és felügyelő edzővel is kommunikálhatnak majd az egészségtudatos tulajok.

Az árral kapcsolatban annyit tudni, hogy - hasonlóan az Oculust Questhez - a cég alapvetően nem a hardverek értékesítésén akar keresni. A gyártási költséghez idomuló árazás ellenére sem lesz valószínűleg olcsó a készülék, mivel vélhetően egy felső kategóriás saját termékben gondolkodik a Facebook.

A gondolkodik különösen fontos kitétel a fentieknél, mivel a The Information anyaga is hangsúlyozza, hogy ugyan már érett szakaszban van a projekt, de ez nem garancia arra, hogy nem történik csúszás, változtatás a tervekben, sőt akár az is elképzelhető, hogy végül nem lesz semmi az okosórából.

Egészség legyen meg térerő

Az okosórával bővülő Facebook ötlete semmiképpen nem tűnik légből kapottnak, mivel a cég korábban is mutatott érdeklődést a viselhető eszközök és egészséggel kapcsolatos adatok iránt. Elég csak a Fitbit esetét említeni: a fitneszkarkötőkkel befutott vállalatot azonban végül a rivális Google elhalászta Mark Zuckerberg orra elől. Az egészségügyi adatok azonban különlegesen kényes terepnek számítanak. Nem véletlen, hogy a Google esetében sem tűnik fáklyás menetnek a Fitbit felvásárlása. A céget tavaly nyáron az EU vizsgálat alá is vonta az ügyben.

A felhasználói adatok kiszivattyúzásából és azok reklámcélú felhasználásából élő Facebook számára nyilvánvalóan óriási lehetőség lenne egy újabb nagy és fontos szeletét bekebelezni az emberek magánéletének. Ez azonban több szempontból sem lesz egyszerű menet. Egyrészt ez nem feltétlenül erősítené a vállalat pozícióját abban az Egyesült Államokban tavaly decemberben indított perben, amely többek között a cég túlhatalmáról és versenyellenes gyakorlatáról szól. Másrészt felhasználói oldalon is egyre több jele van annak, hogy az embereknek elegük lett abból, hogy digitális énjükkel csencselnek a techcégek. Ezt nemrégiben a Facebook is a saját bőrén érezhette meg, amikor a WhatsApp felhasználási feltételeit diktátum jelleggel próbálta rövid úton megváltoztatni. A húzás hatalmas felzúdulást és milliókban mérhető felhasználói elvándorlást okozott, ami miatt a közösségi mamut sietve elhalasztotta és finomította is a terveit.

Konzumer tech

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.