A Facebookhoz tartozó WhatsApp február elején akarta megváltoztatni felhasználási feltételeit, ám a zavaros és hiányos kommunikáció miatt most bejelentették, hogy májusig minden marad a régiben. Mindeközben a rivális Signal szerverei nem győzik kiszolgálni a sok friss felhasználót.

Egyre kínosabb, és úgy tűnik, üzletileg sem kedvező következményei lettek annak, hogy a Facebook tulajdonában lévő, óriási népszerűségnek örvendő üzenetküldő szolgáltatásnál megkíséreltek egy csendes módosítás.

Most már inkább alaposan elmagyaráznák

A több mint kétmilliárdos felhasználói bázissal büszkélkedő WhatsApp felhasználói szabályait érintő közelgő változásról január elején mindössze egy néhány soros felugró üzenet formájában értesülhettek az érintettek. Az ebben mintegy mellékesen megemlített "partnerség" praktikusan azt jelenti, hogy a felhasználók személyes adatait a cégcsoporthoz tartozó egységek is szabadon felhasználhatják saját üzleti céljaikra.

Az eredetileg február elejére időzített élesítés egyben azon felhasználók kizárásával járt volna, akik addig az időpontig nem bólintanak rá az új játékszabályokra. A múlt hét végén azonban a közösségi óriásnál mégis visszavonulót fújtak, és az új tervek alapján egészen május közepéig eltolják a módosítások életbe léptetését.

A WhatsApp hivatalos kommunikációja szerint minderre azért van szükség, mert a fenti változásokkal kapcsolatban sok "megtévesztő" információ kapott szárnyra. Ebben persze nagy szerepet játszhatott az is, hogy a cég szinte fű alatt próbálta átvinni a módosításait, miközben egy ideig reagálni sem volt hajlandó a témával kapcsolatos újságírói megkeresésekre. Most azonban már láthatóan teljesen más irányt vett a tájékoztatási stratégia. A gyorsan összerántott információs oldal például számos ponton igyekszik tisztába tenni, mit tehet és mit nem a vállalat a felhasználók adataival.

A WhatsApp hangsúlyozza, hogy a szabályzat változása nincs hatással a családtagokkal vagy barátokkal váltott üzenetek adatvédelmére. A változások a platform opcionális üzleti funkcióira vonatkoznak, és további átláthatóságot nyújtanak a vállalatcsoport adatgyűjtési és -felhasználási gyakorlatával kapcsolatban.

A nagy kommunikációs fordulat keretében a cég az elkövetkező időszakban azt tervezi, hogy sokkal alaposabban körüljárja témát, majd csak ezek után fordul közvetlenül a felhasználóihoz, hogy azokkal a "saját tempójukban" vegyék át lépésről lépésre a személyes adataik kezelését érintő változásokat.

Édes problémák a konkurenciánál

A hirtelen kitárulkozás és az elhalasztott bevezetés mögött természetesen kőkemény üzleti érdekek állnak. A WhatsApp ugyanis a hírek hatására szinte példátlan gyorsasággal és mértékben kezdett felhasználókat veszteni. A témával kapcsolatos cikkek megjelenését követő egy hét alatt nagyjából 15 százalékkal esett vissza a WhatsApp letöltési mutatója. Ezzel párhuzamosan viszont az alternatív megoldások iránt óriási érdeklődés volt tapasztalható. A Sensor Tower adatai szerint január 5-12. között a WhatsApp 10,6 milliós letöltéséhez képest a Signal 17,8 milliót, a Telegram pedig 15,7 milliót produkált.

A nagy exodusként is emlegetett történések azonban megoldandó problémákat is hoztak a riválisoknál. A Signal esetében például az egész hét során igyekeztek újabb és újabb szerverek csatasorba állításával lépést tartani a megnövekedett forgalommal, ám végül utóbbi "győzött", és a titkosított üzenetküldést biztosító szolgáltatás hétvégén egy időre kapitulálni kényszerült a nagy nyomás alatt.

Közösség & HR

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.