Intelligens módon javítja a webes tartalmat, ha az a követéstiltás miatt nem jelenne meg helyesen.

Nehéz ügy a neten a magánélet védelme. A sok ingyenes tartalomért jellemzően az adatainkkal fizetünk, és jelen állás szerint ez jó ideig nem is fog változni. A Mozilla ellenben épp abból próbál tőkét kovácsolni a böngészőpiacon, hogy a Firefoxot állítja be annak a böngészőnek, amely az összes konkurens közül a legjobban védi a felhasználó magánéletét. Habár az alapítvány ebbéli törekvéseit az internet szabadágharcos mozgalmárai nagyra értékelik, a böngésző piaci részesedése jól mutatja, hogy ez a kérdés mennyire hozza lázba a tömegeket).

Követés nélkül rosszabb az élmény...

A Firefox az 2018 októberében, a 63-as kiadásban élesítette a nyomkövetés tiltását(https://bitport.hu/a-firefox-uj-kiadasa-lekoptatja-a-webes-szaglaszokat). A felhasználó a szolgáltatás bekapcsolásával letilthatta az oldalak trackerelemeit, illetve korlátozhatta harmadik felek hozzáférését a cookie-könyvtárhoz. Háromnegyed évvel később pedig már alapértelmezett is lett(https://bitport.hu/alapbeallitasban-is-ved-a-kovetestol-a-mozilla-firefox ), azaz a felhasználónak nem be-, hanem kikapcsolnia kellett, ha zavarta a követésblokkolás...

És zavarhatta, mert a szolgáltatás nem sikerült úgy beépíteni, hogy ne legyen hatással a böngészőélményre, az oldalak megjelenítésére. Ebben közrejátszhatott az is, hogy a tavaly kiadott 72-es főverziótól a böngésző-fingerprinting megoldásokat is blokkolta az Enhanced Trackig Protection. A Mozilla ezért újra nekilátott áttúrni a követésblokkolást. Az eredmény a böngésző 87-es kiadásában jelent meg SmartBlock néven.

A felhasználók leginkább arra panaszkodtak, hogy privát böngészőmódban a követéstiltásnál sokszor nem jelent meg korrektül az adott oldal, vagy egy webes szolgáltatásnál nem lehetett biztosítani a teljes funkcionalitást. A SmartBlock ezért ún. helyi stand-inek, helyettesítő szkirpteket biztosít a letiltott harmadik felek nyomkövető szkriptjei helyett. Ezek pontosan úgy viselkedjenek, mint az eredetiek, ezért a felhasználó mindig teljes funkcionalitású weboldalt kap, viszont nem tartalmaznak nyomkövető elemeket.

A szolgáltatás automatikusan lecserél minden olyan szkriptet, ami nyomkövetőként szerepel a Disconnect Tracking Protection listán.

Más területen is szigorít a Mozilla

A 87-es kiadásban szigorították az ún. referrer headerek használati szabályait is. (A refferer nagyon fontos segítség a weboldalak látogatási statisztikájához, mert a segítségével lehet meghatározni, hogy honnan érkeznek egy weboldal látogatói, illetve egy weboldalon belül még hova látogatnak el.) Ezt elrejt minden olyn informá ciót egy webes kérésből (azaz amikor egy weboldal címét elküldjük a böngésző címsorából), ami a felhasználó követésére alkalmas érzékeny információt tartalmaz (a Mozilla példájában a https://example.com/path?query URL-ből simán https://example.com lesz).

A két újdonság automatikusan életbe lép, amikor valaki frissít a Firefox 87-re, és minden meglátogatott weboldalnál működni fog.

Biztonság

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.