Ismét bebizonyosodott, hogy a félelem nem feltétlenül jó tanácsadó: egyeseket inkább meggondolatlan cselekedetekre sarkall.

Olyan támadást fedezett fel a Cisco Talos, amely a Pegasus kémszoftvertől való félelmet lovagolja meg. A támadók egy magát az Amnesty Internation weboldalának hazudó site-on keresztül úgy terjesztenek egy kevésbé ismert Sarwent nevű trójai programot, hogy hordozójáról azt állítják: megvéd a Pegasus mobil változata ellen.

A biztonsági kutatók szerint a támadások célzottak, a Sarwent mögött álló személyek (szervezet?) elsősorban ahhoz a körhöz szeretnék eljuttatni a trójait, akik fenyegetve érzik magukat az izraeli NSO Group által fejlesztett kémprogramtól. A Talos szerint elképzelhető, hogy a támadások mögött állami szereplők vannak, bár a kutatócég közelebbről egyelőre nem nevezte meg a lehetséges államokat.

Idén erősödött a Pegasus-para

Elég a Bitporton rákeresni a "pegasus" szóra, hogy lássuk, a Pegasustól való félelem egyáltalán nem új keletű. A kémprogram körül az első, nagyobb viharokat kavaró botrány 2016-ban robbant ki, amikor a kutatók valószínűsítették, hogy a kémprogram az iOS egy nulladik napi sérülékenységét kihasználva lényegében bármihez hozzáfért az iPhone-okon.

Idén ennél sokkal súlyosabb vádakat fogalmazott meg egy nemzetközi tényfeltáró újságíró szervezet, a Forbidden Stories és az Amnesty International: elnyomó rezsimek figyeltek meg az NSO szoftverével ellenzéki politikusokat, újságírókat. (A botrány Magyarországot is komolyan érintette – bár egyelőre különösebb következményei nem lettek az ügynek.)

Hamarosan kiderült, hogy a Pegasus olyannyira profi, hogy nincs az a rendszer, amely meg tudná akadályozni a tevékenységét. Általános pánik azonban általában akkor tör ki a felhasználók körében, amikor kiderül, hogy egy vírus, kémprogram vagy más kórokozó az Apple rendszereit is érinti. Még mindig tartja magát ugyanis az a tévképzet, hogy az Apple rendszereit nem veszélyeztetik holmi csip-csup vírnyákok. De ha mégis, akkor nagy a baj...

Az Anti-Pegasus kémprogram

Ezt lovagolják meg a Talos által felfedezett támadás kiagyalói. Szeptember közepén az Apple váratlanul kiadott egy hibajavítást a rendszereihez, mert olyan sérülékenységet fedezett fel bennük a Citizen Lab, amely kémprogramok észrevétlen futtatását teszi lehetővé. A hír hatására még többen kezdtek keresni olyan megoldást, ami megvédi rendszereiket a kémprogramoktól. Egy az Amnesty International webhelyéhez megtévesztően hasonlító oldalon azzal népszerűsítették az Amnesty Anti Pegasus nevű vírusirtó eszközt, hogy az védelmet nyújt az NSO Group kémprogramjaival szemben.

A felhasználó azonban a védelem helyett egy olyan távoli elérési eszközt (ún. RAT – remote access tool) telepít, amin keresztül a támadók bármit feltölthetnek és futtathatnak távolról a megtámadott gépen, illetve szivárogtathatnak onnan tetszőleges adatokat.

A kutatók szerint a támadás nem tömegeket céloz meg, de földrajzilag kiterjedt. Találtak áldozatokat az USA-ban és Kolumbiában éppúgy, mint az Egyesült Királyságban, Csehországban, Romániában, Oroszországban, Ukrajnában vagy épp Indiában.

A támadókról egyelőre annyit sikerült kideríteni, hogy van orosz kötődésük. A támadások célját illetően csak találgatni lehet. Mindenesetre az, hogy a kiberbűnözők az autoriter kormányzatokkal szemben kritikus Amnesty International nevével éltek vissza egy olyan kémprogram kapcsán, amit több országban is az ellenzékiek megfigyelésére vetettek be, nem sok értelmezési lehetőséget hagy.

Biztonság

Akaratukon kívül is az oktatási esélyegyenlőséget támogatták zsaroló hekkerek

A Maastrichti Egyetem elleni támadás újra bizonyította, hogy a bitcoin sem biztosít teljes anonimitást. A blockchain tranzakciókból egyre több információt lehet visszabányászni.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.