A sikeres startup-vállakozók által létrehozott Plural befektetési alap 250 millió euróval segítene felépíteni az európai technológiai vállalatok következő generációját.

Az európai technológiai startup-ökoszisztéma tavaly ismét rekordot dömtött az éves tőkebevonási szint tekintetében, és a bizonytalanságok ellenére már az idén is sor került nagyszabású befektetésekre, felvásárlásokra vagy együttműködések bejelentésére. Ennek ellenére a kontinens még mindig jócskán le van maradva az Egyesült Államok mögött, aminek az egyik fontos okát abban látják, hogy az európai befektetők nem rendelkeznek cégalapítói tapasztalatokkal. A tengerentúlon a kockázati partnerek több mint fele rendelkezik ilyen irányű előélettel, míg Európában ez az arányt csak 8 százalékosra teszik.

A hétfőn bejelentett, 250 millió euró értékű Plural befektetési alap létrehozói ezt a problémát próbálják orvosolni: a platform befektetői kizárólag olyan korábbi alapítók és üzemeltetők, akik több évtizedes vállalatépítési tapasztalattal rendelkeznek. A Plural alapítói (Ian Hogarth, Khaled Helioui, Sten Tamkivi és Taavet Hinrikus) úgy vélik, hogy a techcégek felfuttatása során szerzett "sebhelyeik" nagyon fontosak lehetnek a cél megvalósításában, vagyis abban, hogy hatékonyan támogassák az alapítók következő generációját globális potenciállal rendelkező európai vállalatok felépítésében.

Minden szakmát ki kell tanulni

Ők maguk négy sikeres startupot alapítottak (Wise – eredetileg TransferWise –, Songkick, Teleportot, Certific), ezen felül jelentős szerepet játszottak a Skype, a Bigpoint és a Topia felépítésében, és jelenlegi portfóliójukba is olyan cégek tartoznak, mint a Deliveroo, a Hopin, a Pipedrive, a Chorus, az Uber, a Zego vagy a Bolt. A Plural már eddig is összesen 14 különféle cégbe fektetett be, amelyeknek az irányításában is részt vesz, emellett további, korai szakaszban járó startupokat keresnek 1 és 10 millió euró közötti befektetésekkel. Minden alapító évente 3-5 ügyletre összpontosítana, megfelelő időt szánva az induló vállalkozásokra.

A vonatkozó közleményben az észt Taavet Hinrikus, a Wise alapítója úgy fogalmazott, hogy ők lesznek azok a befektetők, akikre nekik maguknak is szükségük lett volna, amikor saját cégeiket fejlesztették. Szerinte a cégalapítás is egy mesterség, a mesterségek elsajátításának pedig az a legjobb módja, ha az ember olyanokkal dolgozik együtt, akik tapasztalattal rendelkeznek az adott területen. A Plural egyébként úgy látja, hogy jelenleg is sok lehetőség marad kihasználatlanul, különösen Európában, ahol mindenképpen meg kellene változtatni a kapuőrként (gatekeeper) működő, konzervatív finanszírozási mechanizmusokat.

Részletek a pluralplatform.com oldalon »

Piaci hírek

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.