A Mistral 7B architektúrára épülő SaulLM-7B nagy nyelvi modellt kifejezetten a jogi szövegek értelmezésére és előállítására tervezték, hogy kevesebbet tévedjen és képzelegjen, mint az általános felhasználású rendszerek.

A generatív mesterséges intelligencia megbízhatatlanságára kevés jobb példa van azoknál az eseteknél, amikor az MI nem létező esetekre hivatkozott a bírósághoz benyújtott beadványokban, vagyis nem egyszerűen pontatlan kimeneteket adott, hanem valótlan információt gyártott a hozzá tartozó, ugyancsak kitalált forrásokkal együtt. Ennek fényében egyre kevésbé tűnik jó ötletnek a technológia ilyen irányú bevonása a jogi munkafolyamatokba, ahol az MI-hallucináció és a rossz minőségű adatforrások komoly károkat okozhatnak – pláne nem olyan arányban, amit a jogászok feladatainak automatizálásáról szóló értekezésekben emlegetnek.

Gépi tanulással foglalkozó kutatók és jogi szakértők ennek ellenére bejelentették a nyílt forrású SauLM-7B nevű nagy nyelvi modellt (LLM-et), ami állításuk szerint kifejezetten a jogi munkára és alkalmazásokra összpontosít. Az Equall.ai és európai egyetemek bevonásával fejlesztett modell készítűi a The Register kérdésére kifejtették, hogy meggyőződésünk szerint a jogi területre specializálódott rendszerek sokkal jobban teljesítményre képsek, mint a ChatGPT és más generalista rendszerek: nagyobb pontossággal működnek, és jobban támogatják a jogászokat is abban, hogy a szakmai döntésekre és az ügyfeleiknek nyújtott tanácsadásra koncentrálhassanak.

A specializált MI a jó MI

A Saul készítői is osztjék azt az optimizmust, hogy az LLM-ek és tágabb értelemben az MI-rendszerek transzformatív hatással lesznek a jogi gyakorlatra, amely nem csak magában foglalja, de meg is haladja a marginális termelékenységi területeket a kutatásban, vagy a dokumentumok áttekintésében, elemzésében és összegzésében. Bár elismerik, hogy az LLM-ek definíció szerint valószínűségi modellek maradnak, a hallucinációt pedig "a disztribúción kívüli működés" tünetének tartják. Más szóval, ha az MI-nek a képzése során felhasznált adatokoz hasonló információból kell létrehoznia a szövegeket, akkor kevesebbet hazudozik, mint az ismeretlen témákban.

A fejlesztők arra is figyelmeztetnek, hogy ha az MI-vel "mindent meg akarunk tenni, amit egy ember megtehet, akkor ki is kell vele próbáltatni mindent, amit egy ember megtehet". Ezt pedig vesztes stratégiának tartják, különösen, hogy elveszi a hangsúlyt a biztonságos a robusztus rendszerek építéséről az orvosi vagy jogi környezetekben is. Szerintük az MI-modelleket semmiképpen sem szabad legális adatbázisként kezelni, és a kimenetek többszörös ellenőrzését javasolják – más kérdés, hogy a gazdaságos felhasználás így a formális logika alapján csak az ellenőrzés fellazításával és a kimenetek minőségének lerontásával lenne elérhető, hiszen senki sem akar több embert megfizetni ugyanazért a munkáért, mint amit MI nélkül egyetlen szakember is önállóan elvégezhetne.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.