Hiába intenek óvatosságra egyes elemzők, a csipgyártó negyedévről negyedévre cáfol rá minden borúlátó jóslatra.

Ismét óriásit ment az Nvidia. Bár az előzetes elvárások is magasak voltak, a cégnek azokat is sikerült túlszárnyalni. A negyedéves bevétel éves szinten 262 százalékkal, a nettó profit 628 (!) százalékkal nőtt. A forgalom három hónap alatt 26 milliárd dollár lett (az elemzők 24,65 milliárd dollárt vártak) szemben az egy évvel ezelőtti 7,2 milliárddal. A nettó profit 14,9 milliárd dollár.

A cég közleményében Jensen Huang vezérigazgató ugyanazokkal a mondatokkal kommentálta az eredményt, amiket pár napja a Dell Technologies Worldön is mondott a két cég partnerségének kibővítése kapcsán: jön a következő ipari forradalom, ami a mesterséges intelligencia "gyártásáról" szól. Ez átalakítja az adatközpontipart, de átalakít szinte minden más iparágat is látványos termelékenységnövekedést, költség- és energiahatékonyságot eredményezve.

Az adatközpontok hozzák a nagy pénzt

Nem véletlen, hogy a vezérigazgató az adatközpontokat emelte ki. Az Nvidia bevételeinek jelentős része ugyanis ebből a szegmensből jön. Az üzletág bevétele 22,6 milliárd dollár volt, ami az előző negyedévhez képest 23, éves összevetésben pedig 427 százalékos növekedés.

Az üzletág legfontosabb eredménye, hogy megérkezett a Blackwell platform. Az elemzői konferenciahíváson Jensen Huang elmondta: a Blackwell csipeket már a folyó negyedévben kezdik szállítani, és folyamatosan növelik a termelést. Colette Kress pénzügyi igazgató ezt annyival egészítette ki, hogy a piaccal nem lesz gond: a kereslet várhatóan még a következő pénzügyi évben is meghaladja a kínálatot.

Az Nvidia korábbi fő üzlete, a játék, valamint az ún. AI PC megoldások jelenleg periferikus szerepet játszanak a bevételekben. Éves összevetésben azonban itt sincs ok panaszra: a gaminghez köthető bevételek például 18 százalékkal, 2,6 milliárd dollárra nőttek.

Hasonló a helyzet a professzionális vizualizációs megoldásoknál. A szegmens csupán 427 millió dollárt hozott, ám ez éves összevetésben 45 százalékos növekedést jelent. Az autóipari és robotikai megoldások összességében "szolid", két számjegyű növekedést produkáltak. Ezen belül az autóipari rész teljesített jobban: 17 százalék plusszal zárt, és 329 millió dollárral járult hozzá a teljes bevételhez.

Nincs komoly kihívó

Mint a Reuters írja, az Nvidia a mesterséges intelligencia csipek piacának több mint 80 százalékát uralja, azaz a jelenlegi MI-hájp egyik legfőbb haszonélvezője. Bár a legtöbb hyperscale szolgáltató (köztük az Amazon, a Google és a Microsoft is) fejleszt saját mesterségesintelligencia-csipet, egyelőre azok nem veszélyeztetik az Nvidia pozícióit, és elemzők nem is számítanak arra, hogy ezek az egyedi fejlesztések rövid távon bármiféle piaci átrendeződést hoznának.

A negyedéves eredményeket a befektetők pozitívan értékelték. A fogadtatására láthatólag nem hatott az sem, hogy Amazon napokban kiszivárogtatta: bár eredetileg komoly bevásárlásokat tervezett az Nvidia jelenleg nagy tömegben gyártott MI-csipjéből, a Grace Hopperből, inkább kivárja Blackwellt.

(Illusztráció: Jensen Huang bemutatja a Blackwell platformot. Forrás: Nvidia)

Piaci hírek

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.