A két cég bővíti partnerségét, melynek nyomán jönnek új szerverek, PC-k és szolgáltatások is.

Május 20-án kezdődött Las Vegasban a Dell Technologies World. A konferencián Michael Dell vezérigazgató és Jensen Huang Nvidia-vezér közösen jelentették be, hogy a két cég kibővítette partnerségét a mesterséges intelligencia terén. A cél olyan hardverek és szoftverek piacra dobása, melyek megkönnyítik az ügyfeleknek az MI alkalmazását.

Az együttműködés bővítése nem okozhatott komolyabb meglepetést a piacon. Az MI-központú partnerségre ugyanis már tavaly júliusban rátették a pecsétet. Az Nvidia a márciusban tartott fejlesztői konferenciáján, a GTC-n pedig utalt arra is, hogy újabb "AI Factoryk" jöhetnek. (Az idei GTC néhány érdekességéről itt számoltunk be.)

Képesek lettünk MI-t gyártani

A két vállalat hardvereit és szoftvereit egyesítő AI Factory legfontosabb ígérete, hogy elképesztő mértékben lerövidíti az MI bevezetését. Állítólag 86 százalékkal csökkenti a beállítás időigényét (ilyenkor persze mindig kérdés, hogy mihez képest). Huang az AI Factory kifejezést úgy magyarázta, hogy most már úgy tudunk MI-t "gyártani", ahogy korábban például szoftvert gyártottunk.

Az együttműködés bővítésének néhány eredményét a két cégvezető meg is mutatta. Az egyik újdonság egy PowerEdge szerver (XE9680L), amelybe az Nvidia új, Blackwell csipjei kerülnek. A szerver kompakt kialakítású, mégis 8 darab Blackwell GPU-t támogat. A másik pedig egy szoftver, a Generative AI Solution for Digital Assistants, amely a digitális asszisztensek gyorsabb bevezetését hivatott támogatni.

Huang egyébként nem fukarkodott a nagy szavakkal: a partnerség az MI eddigi örténetének legnagyobb go-to-marketje. De minden, a Dellhez és az Nvidiához hasonló vállalat előtt nagy lehetőségek nyílnak, mert az MI-korszak új hardvereket kíván. Két feladat áll a cégek előtt: modernizálni kell a világon eddig felépített mintegy ezermilliárd dollár értékű adatközpontot, és AI Factoryket kell építeni a többi iparágnak, mondta az Nvidia-vezér.

Michael Dell viszont a jó időzítésről beszélt. A Dell célja, hogy kulcspartnere legyen az MI lehetőségeit kiaknázni igyekvő vállalatoknak, és ehhez szerinte fontos az Nvidiával való együttműködés.

Amazon, a megfontolt haladó

A bejelentés jelentősége abból a szempontból sem elhanyagolható, hogy már csak órák vannak az Nvidia negyedéves jelentéséig, és ilyenkor a vállalatok kevésbé közlékenyek terveikkel kapcsolatban. Ami az eredményeket illeti, az előrejelzések szerint a vállalat szép számokkal dicsekedhet majd, és ez tovább lökheti a cég értékét. Pedig részvényeinek árfolyama tavaly év eleje óta már mintegy hatszorosára nőtt.

A Financial Times azonban egy komolyabb visszaesés lehetőségét sem zárja ki. Az Nvidia egyik legfontosabb partnere, az Amazon ugyanis megszellőztette: nem vásárol az Nvidia jelenleg nagy tömegben szállított szupercsipjéből, a Grace Hopperből, hanem kivárja, amíg az Nvidia képes lesz elegendőt szállítani a Dell által is preferált Blackwellből, amely állítólag kétszer hatékonyabb elődjénél a nagy nyelvi modellek betanításánál.

Az Amazon szerint a két család túl gyorsan követte egymást. A Hopper architektúrájára épülő csipeket csak 2022 őszén kezdték gyártani, a Blackwellt pedig idén márciusban mutatták be, és őszre már nagy tömegben tudja is szállítani az Nvidia. Kérdés, hogy a Blackwell architektúrájú GPU-kból, melynek első képviselője a kb. 70 ezer dollárba kerülő GB200, mennyit vesz majd az Amazon, amely az Nvidia egyik legnagyobb vásárlója.

Elemzők egyébként egyre gyakrabban emlegetnek az MI-cégek kapcsán piaci buborékot, ami kipukkadása esetén az Nvidiára is hatással lehet.

Piaci hírek

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.