Az Európai Bíróság keddi ítélete az NMHH és a Telenor Magyarország vitája nyomán született meg, és a jövőben az egész EU-ban meghatározza majd a szolgáltatók és a hatóságok jogértelmezését a hálózatsemlegesség tekintetében.

Az Európai Unió Bírósága keddi ítéletében mondta ki, hogy nem felel meg a hálózatsemlegességi előírásoknak, ha a szolgáltatók bizonyos alkalmazások és szolgáltatások használatához korlátlan adatkeretet biztosítanak, és ezek elérését minden korlátozás nélkül biztosítják akkor is, ha a többi internetes tartalom a díjcsomagban foglalt adatkeret kimerülése miatt már nem, vagy csak lassítva érhető el.

Az előzetes döntéshozatali eljárásban hozott határozat az első olyan érdemi rendelkezés, amelyben a bíróság ilyen ügyben érvényesíti az Európai Unió 2015-ös, a netsemlegesség szabályait is érintő rendeletét. Mivel a tagállamok bíróságainak is ehhez igazodva kell majd dönteniük a tartalmilag hasonló ügyekben, az ítélet hosszabb távon is meghatározza a szolgáltatók és a hatóságok jogértelmezését.

Az eljárás előzménye, hogy a Telenor Magyarország a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) két, 2017-ben született elmarasztaló határozatával szemben kezdeményezett bírósági felülvizsgálatot. Ezekben a hatóság arra kötelezte a Telenort, hogy szüntesse meg a MyChat és MyMusic kiegészítő adatcsomagokban szereplő és az azon kívüli alkalmazások forgalmának tisztán kereskedelmi alapú megkülönböztetését.

Ez lesz a közös értelmezés

Ahogy az NMHH friss közleményében is olvasható, a kiemelt alkalmazások használatához kötődő adatforgalmat a szolgáltató nem vonta le az előfizető általános adatforgalmi keretéből (nullás díjszabás). Az alkalmazások korlátozás és lassítás nélkül elérhetők maradtak akkor is, ha az előfizető adatkerete az adott számlázási ciklusban már elfogyott, és ezért a többi internetes tartalmat már egyáltalán nem, vagy csak lassítva tudta elérni.

A Telenor a Fővárosi Törvényszéken indított kereseteket követően, a vonatkozó jogszabályok értelmezését kérve fordult előzetes döntéshozatalért az uniós bírósághoz. Ott viszont az NMHH jogértelmezését osztva mondták ki, hogy a fenti gyakorlat megsérti az egyenlő bánásmód általános kötelezettségét, és a nullás díjszabás nem kombinálható más szolgálatások forgalmának blokkolásával vagy lassításával a végfelhasználók jogainak korlátozása nélkül.

A dolog lényege, hogy ennek objektív jogi kötelezettség vagy műszaki ok nélküli, pusztán kereskedelmi megfontolásból való alkalmazása a kiemelt szolgáltatások használatát fokozza, a többiekét pedig csökkenti vagy ellehetetleníti. A nyílt internetre vonatkozó szabályok ebben a tekintetben nem csak a fogyasztókat, hanem a tartalomszolgáltatókat is védik: a hálózatsemlegesség elvi alapja, hogy az internetszolgáltatóknak minden adatot azonos módon, egyező feltételekkel kell kezelniük.

Az Európai Bíróság döntése és annak indoklása itt olvasható magyar nyelven.

Piaci hírek

160 millió dolláros szuperszámítógépet rendelt az EU

A rendszert a HPE szállíthatja le és a tervek szerint Finnországban áll munkába. Ha sietnek vele, ez lehet a világ aktuálisan legerősebb szuperszámítógépe.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.