A kormány a feltalálók, vállalkozók és az egyetemi műhelyek véleményét, észrevételeit várja az intelligens szakosodáson alapuló kutatási és innovációs stratégiához, ami nélkül Magyarország nem férhet hozzá a 750 milliárd forintnyi uniós K+F+I forráshoz.

A következő hetekben országos szakmai és társadalmi egyeztetést kezdeményez az intelligens szakosodáson alapuló kutatási és innovációs (S3) stratégiáról Pálinkás József (a fenti képen), a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozataláért felelős kormánybiztos, valamint a program operatív irányítását végző Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH). Az S3 az Európai Unió új típusú megközelítése a kutatás-fejlesztés és az innováció területén, amelynek célja, hogy a támogatások célzottabbak, összehangoltabbak legyenek, és az egyes kutatási programok jobban figyelembe vegyék az egyes térségek helyi tudásalapú fejlődését és lehetőségeit.

A stratégia elkészítése az előfeltétele, hogy Magyarország hozzájusson az uniós Strukturális Alapok 2014-2020 közötti kutatási fejlesztési és innovációs forrásaihoz, ami hozzávetőlegesen 750 milliárd forint. Ehhez kapcsolódik még várhatóan 70-80 milliárd forintnyi saját forrás is, ennek a felhasználását is koordinálni kell az uniós pénzekkel.

Pálinkás József a téma kapcsán rendezett tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy ezeknek a forrásoknak meg kell majd látszódniuk a hazai kreatív iparágakon. A stratégiának azt a további célt is szolgálnia kell, hogy a hazai K+F+I tevékenység a jövőben kevésbé legyen Budapest-centrikus. Jelenleg az országban elérhető fejlesztési programok 60-65 százalékának a helyszíne a főváros. Szerinte Debrecen, Szeged, Pécs Győr, Veszprém, Miskolc oldhatja a Budapest-centralizáltságot. (Megjegyzendő, hogy a kormánybiztos által említett települések összlakossága jelenleg mintegy 870 ezer fő, míg Budapesté mintegy közel 1,8 millió fő. Tehát a K+F tevékenység jelenlegi megoszlása a lakosságra vetítve megfelel a népesség megoszlásának.)

A kormánybiztos a jövendő nagy K+F+I projektek célpontjaként mindenekelőtt az egészségipart, valamint irányítástechnikai fókusszal az infokommunikációt emelte ki, de meghatározó gazdasági szegmensként említette a járműipart is. Hozzátette, az egyéb jó ötleteken alapuló fejlesztéseknek is fognak teret hagyni a támogatások odaítélésében.

A szeptemberben induló, közel két hónapon át tartó országos programsorozat kétfordulós szakmai és társadalmi konzultáció lesz a helyi döntéshozói és vállalkozói kör teljes bevonásával. A kormánybiztos a stratégia keretében nagy mértékben építene a nagyvállalatokra, mert mint Pálinkás fogalmazott, segítségükkel könnyebben találhatnak utat a világpiacra az innovatív magyar termékek.A megyei rendezvényekkel egy időben a NIH és a megyei kormányhivatalok online felülete is nyitva áll a véleményalkotók számára - emelte ki a korménybiztos.

A teljes S3 dokumentum idén októberre készül el, és várhatóan a november 12-én viszik a kormány elé.

Piaci hírek

Jövőre mindent is szolgáltatásként kínál a Dell

Ehhez jön egy univerzális felhős konzol, ami átfogó felügyeleti réteget ad egy vállal on-premise, multi-cloud és edge környezetének.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.