Évek óta az ágazat központi kérdése a nemek közötti arány javítása. Többek között ettől várják sokan a technológiai ipar szakemberhiányának a megoldását.

Sarkos vélemény, hogy már kétszerésre nőne a mérnök-informatikusok száma, ha ugyanannyi nő dolgozna az informatikában, mint férfi. Olyannyira sarkos, hogy ebben a formában nyilván nem is igaz. De abban azonban a HR-esek és a szervezetfejlesztési szakemberek is egyetértenek, hogy alapvető változást hozhatna, ha a világ alakulását egyre jobban meghatározó technológiai iparban legalább közelítene a nők aránya a természetes állapothoz.

A nemzetközi nagyvállalatoknál trend, hogy a sokszínűségi jelentésükben külön kitérnek a nemek arányára a szervezeten belül. A Dell például 2019-ben fontos szervezeti célként tűzte ki, hogy 2030-ra a vállalat munkavállalóinak fele legyen nő. Az amerikai cég egyébként jól halad ennek megvalósításában, jelenleg ugyanis közel 34 százalék a női alkalmazottak aránya.

Kormányzati célként is megfogalmazódott

A közelmúltban egy pályaorinetációs rendezvényen Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár is hasonló célokról beszélt: a felsőoktatásban is el kell érni 2030-ra, hogy a matematikai, természettudományi, mérnöki és informatikai területeken 2030-ra a nemek aránya 50-50 százalék legyen. (Tegyük hozzá, Magyarország azért rosszabb pozícióból startol, mint például a Dell, mert a női hallgatók aránya a felsőoktatásnak ezeken a szakjain mindössze 17-19 százalék, ami az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.)

És hogy miért lenne mindez jó? Nem csak a nemzetközi nőnap miatt. De nem is kizárólag a társadalmi igazságosság miatt. 2017-ben egy nemzetközi vizsgálat összehasonlította a nők és a férfiak teljesítményét a magas szintű IT-s pozíciók betöltéséhez szükséges tudás, képességek tekintetében. Kiderült, hogy a nők átlagosan jobban teljesítenek – mégis alulreprezentáltak ezekben a szakmákban, nem beszélve a felső vezető pozíciókról.

A hazai helyzetről érdemes visszahallgatni női IT-vezetőkkel készített podcastunkat, amelyben Majtényi Márta, a Norsk Hydro kiberbiztonságért felelős globális vezetője, Nagyné Agárdi Györgyi, az Allianz Hungária CIO-ja, és Popovicsné Koncsos Brigitta, az E.ON Digital Technology Hungary ügyvezetője beszél a női és a vezetői szerep összeegyeztethetőségéről, és szervezeten belüli elfogadottságáról.

Bár a podcast végkicsengése is pozitív, a beszélgetésből is érzékelhető, hogy sokat kell még dolgozni – és nyilván nem csak március 8-án –, hogy átfogó változásokat érjünk el. Ilyen kezdeményezés például az IVSZ 40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén című pályázata, és fontosak az olyan vállalati célkitűzések is, mint amilyeneket a Dell is meghirdetett.

Utóbbi olyan szervezeti változásokban látja a megoldás kulcsát, mint a teljesen rugalmas munkaidő és feladatmegosztás megteremtése a gyakorlatban, a befogadó kultúra kialakítása, vagy hogy több női alkalmazottat kell helyzetbe hozni, amikor vezetői pozíciókra történő kiválasztás kerül szóba.

Persze a helyzetbe hozást nem elég a munkába állásnál elkezdeni. Mindenekelőtt azt kellene elérni, hogy a STEM-területek (science, technology, engineering, mathematics) népszerűbbé váljanak a lányok és a fiatal nők körében. Sokat segíthetne olyan képzési modellek kialakítása is, melyekkel támogatni lehet a munka világába visszatérő nőket az "újraindulásban".

Mit lehet ehhez hozzátenni? Például ezt a videót, amivel a Dell köszönti a nőket.

Közösség & HR

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.