Bár a Symbiant és a MeeGo-t sem adta fel teljesen az egykor szebb napokat látott finn mobilgyártó, az új Nokia okostelefonok már Windows Phone 7 alapúak lesznek.
Nyílt levélben tette közzé a Nokia és a Microsoft a frissen megkötött partnerség részleteit. Bár ezzel függetlenségének egy részét feladja a finn mobilvállalat, ám esélyt kaphat arra, hogy kimásszon az okostelefonok piacán saját maga alatt ásott gödörből. Várható volt, hogy a mai befektetőknek és részvényeseknek tartott Nokia megbeszélésre valamilyen mentő ötlettel rukkol elő a pár napja még segélykérő belső körlevelet fogalmazó Stephen Elop, bár akkor még nem lehetett tudni, az Android vagy a Windows Phone 7 lesz-e a nyerő. Végül a Nokia-vezér egykori munkaadóit választotta: persze erről a verzióról már voltak összeesküvés-elméletek Elop átigazolásakor is, egyesek szerint a Microsoft már akkor tudhatta, hogy magához akarja láncolni a Nokiát.


Nokia <3 Microsoft. Microsoft <3 Nokia.

Szeressük egymást, gyerekek A londoni bejelentés summáját a Technet hivatalos Microsoft-blogján hozta nyilvánosságra a két vállalat. Megfogalmazásuk szerint "új, globális mobil ökoszisztémát" építenek együtt, amely abból a szempontból valóban érdekes lehet, hogy az okostelefonok fegyverkezési versenyében egyedül egyikük sem tudta megközelíteni az iOS és az Android szintjét.

A közlemény szerint a stratégia részleteinek kidolgozása még folyamatban van, ám a főbb irányvonalak a következők:

■ A Nokia első számú okostelefon-platformjává teszi a Windows Phone 7-et, és erre a rendszerre fejlesztenek majd több téren, például a képalkotás témakörében, amely a közlemény szerint a Nokia erőssége.

■ A Nokia hardveres tervezéssel és fejlesztéssel alapoz a Microsoft mobil operációs rendszere alá, és azon dolgozik, hogy a Windows Phone 7 alapú készülékek ne csak a legmagasabb árkategóriában jelenhessenek meg. Ezen kívül segít a rendszert futtató telefonok földrajzi elterjesztésében is.

■ A két vállalat közös marketingstratégián és megosztott fejlesztési terven dolgozik.

■ Az összes Nokia okostelefonon a Bing lesz az alapértelmezett keresőszolgáltató, a kereséssel összekapcsolódó hirdetésekért is a Microsoft felel az acCenter révén.

■ A Nokia Maps beépül a Microsoft navigációs szolgáltatásaiba, és együtt dolgozik majd a keresővel is, valamint lokális hirdetések megjelenítésére lesz képes.

■ A Microsoft fejlesztői környezetét használhatják a Nokia telefonokra szánt alkalmazások elkészítői.

■ A Nokia alkalmazásboltja, az Ovi Store beolvad a Microsoft Marketplace-be.

A közlemény "kötelező buzdító beszéd" részében a Microsoft irányítója, Steve Ballmer és Stephen Elop azt ígéri, együtt átlépnek az eddigi hibákon, valamint képesek lesznek (végre) gyorsan reagálni a piac változásaira és követelményeire.

SOS, itt a Nokia vezetője beszél!
Már az Android a legnagyobb hal a medencében
Lecsúszott, de még reménykedhet a Nokia

Futottak még... Természetesen a Nokia menti a menthetőt, hiszen valamilyen szinten azt is bizonygatnia kell a részvényeseknek és befektetőknek (legalábbis addig, amíg esetleg üzleti sikert hozhat a kollaboráció), hogy az eddigi pénzeket sem talicskával borították ki az ablakon. Épp ezért állítják: a MeeGo-val kapcsolatos fejlesztések is tovább folynak, ezzel a rendszerrel kisebb számú, ám "speciális" készülékeket terveznek megjelentetni. A MeeGo ezzel együtt nyílt forráskódúvá vált, így ezentúl a külső fejlesztők is könnyebben hozzátehetik saját megoldásaikat a rendszerhez.

A Symbian sem hal ki teljesen, ám ezt a rendszert franchise alapú üzleti modellben folytatják, és az előzetes bejelentések alapján akár 150 millió Symbian-alapú készülék értékesítését várják.Noki Update, avagy a piszkos pénzügyek A partnerség bejelentését követően sor került a Nokia befektetői és részvényesei számára megtartott beszámolóra is. Itt egyrészt elhangzottak a nemrég nyilvánosságra hozott legutóbbi pénzügyi eredmények is, de a vezetők gyorsan igyekeztek is megnyugtatni mindenkit, hogy mostantól minden rendben lesz.

Ehhez persze fejeknek is hullania kellett, a legfontosabb "áldozat" Alberto Torres, a MeeGo platform fejlesztéséért felelős igazgató - őt a szabványszöveg kíséretében mentették fel (tehát "új lehetőségeket keres").

A belső stratégia átláthatóbbá tétele érdekében kettéosztották a telefonos üzletágat is: a "Smart Devices" divízióhoz tartoznak majd az okostelefonok, valamint minden, ami a MeeGo-val és Symbiannal kapcsolatban "életben marad". A hagyományos mobiltelefonokkal pedig a "Mobile Devices" üzletág foglalkozik majd, ám itt is nagyobb feladatokat irányoztak elő. Főként a fejlődő országokra építve szeretnék a hagyományos mobilok segítségével az internetre szoktatni a felhasználókat, hosszabb távú céljuk további egymilliárd ember "internetesítése".

Megújul az igazgatótanács is, mostantól a tagok névsora így néz ki: Stephen Elop, Esko Aho, Juha Akras, Jerri DeVard, Colin Giles, Rich Green, Jo Harlow, Timo Ihamuotila, Mary McDowell, Kai Oistamo, Tero Ojanpera, Louise Pentland és Niklas Savander.

A vezetés azt ígéri, az új stratégia és a partnerség miatt folyamatosan javuló eredményeket tudnak majd felmutatni, amelyről akár a negyedéves jelentéseknél is sűrűbben informálják majd a Nokiában pénzügyileg érdekelteket és a közvéleményt is.

A finn vállalat magyar leányvállalata az MTI-nek úgy nyilatkozott: a partnerséggel és az átalakulásokkal kapcsolatban a komáromi gyárban nem terveznek leépítéseket. Simai Anna szombati közleménye szerint a Nokia új stratégiájára vonatkozó pénteki bejelentést Yrjö Eskola, a  komáromi gyárigazgató azzal pontosította, hogy az új stratégia közvetlenül nem érinti a gyártási stratégiát, a komáromi gyárban a termelés továbbra is ugyanúgy folytatódik.

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.