Július elsejétől a Google megszünteti népszerű RSS-olvasóját. Szerintük elavult formája ez a hírolvasásnak.
Egy emberként jajdult fel az internetes közösség, amikor a Google tegnap hivatalos blogjában bejelentette, hogy a tavaszi nagytakarításának második hullámában hamarosan lelövi a Readert. A vállalat indoklása szerint elkerülhetetlen, hogy bizonyos, a felhasználók által már nem annyira kedvelt, használt szolgáltatástól megszabaduljanak, ami azt jelenti, hogy 70 funkciót leépítenek.

Egyre kevesebben használják  Ezek egyike az RSS-gyűjtő Reader, amire a Google szerint azért nincs már szükség, mert a felhasználók hírolvasási szokásai megváltoztak, és mára sokkal inkább a közösségi csatornákon keresztül jutnak hozzá a betevő hírekhez. Ez a nethasználók egy részére valóban igaz. Ott van azonban az a nem kis számú kemény mag, melynek tagjai a 2005 óta üzemelő Readert tökéletesen belakták, és naponta 200-300 (vagy ennél is jóval több) hírt pörgetnek át rajta új információkért.


A szomorú üzenet: a Google Reader 2013. július 1-ig üzemel

A Google nyilván tisztában van ezzel, ennek ellenére azzal indokolja döntését, hogy a Reader felhasználóinak száma az utóbbi időben folyamatosan csökken, és nem kívánnak több erőforrást beleölni az üzemeltetésébe. A frissítésével sem igazán törődtek az utóbbi években, legutóbb akkor nyúltak hozzá – (2011 októberében –, amikor integrálták a Google+-t, de azóta érintetlen a felület és az eszköztár.

Mi lesz veled, RSS?  Mindennek hatására egyrészt a felhasználóknak új RSS-gyűjtő után kell nézniük, másrészt gondoskodniuk kell arról, hogy a linkjeiket, adataikat július 1-ig kimentsék – ehhez a Google egyébként részletes útmutatót és módszereket kínál. A döntés másik vetülete az, hogy azoknak a fejlesztőknek, akik saját RSS appjukat a Readerre alapították, most új megoldás után kell nézniük, arról nem is beszélve, hogy híroldalak, portálok sokasága fogja megérezni, hogy a Readerből érkezett forgalom majd várhatóan megcsappan. Ezzel együtt mindez egy markáns üzenet is a Google részéről, aminek valószínűleg hatása lesz az RSS létére, annak ellenére, hogy a mai napig nem akad jobb eszköz hírforrások sokaságának követéséhez és feldolgozásához.Feedly: tárt karokkal várnak mindenkit

A Reader leginkább azért volt vonzó a felhasználók számára, mert könnyen áttekinthetően, listába rendezve engedte a hírek átpörgetését, nem úgy, mint a Feedly, amely sok képpel, magazinszerűen tálalja a híreket. Viszont éppen a Feedly volt az, amely elsőként bejelentette, hogy gondoskodik a pórul járt Reader olvasókról. A Google Reader API klónozásával megoldják, hogy július 1. után a korábbi Reader RSS-ek zökkenőmentesen megjelenjenek a Feedly felületén. A Feedly azt is felajánlotta, hogy más RSS alkalmazás fejlesztők kérhetnek tőlük segítséget az átálláshoz, vagyis a Reader ugyan eltűnik színről, de több megoldás van a pótlására.

Bezár a Google Labs, de marad a 20 százalék
Jöhet a Google Now iPhone-ra
Saját Chromebookkal robbantana a Google

Az oktatásban készül nagy dobásra a Tesla és az OpenAI egykori MI-guruja

Andrej Karpathy új startupja, az Eureka Labs mesterséges intelligenciára épülő asszisztenseket fejleszt a tanárok munkájának támogatására.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.