A Max Plack Intézet új szimulátora egyesíti a robotika és a virtuális valóság eredményeit.
Hirdetés
 

Kell hozzá egy VR-szemüveg, egy jó fülhallgató, egy optikai nyomkövető rendszer, sok drótkötél, megfelelően erős motorok, meg persze egy jó vezérlési rendszer. A kötelek végére felfüggesztenek egy kabint, belehelyeznek egy ülést, és már kész is a legújabb szimulátor. Egy olyan rendszer, amely nem csak a hangot, a látványt és az apróbb mozgáselemeket tudja szimulálni, hanem például a testre ható gyorsulást is.

Ez azért még nem a mainsream VR

A tübingeni Max Planck Intézet egy kutatócsoportja szeptember közepén egy konferencián mutatta be azt ún. kábelrobot szimulátorát. A szimulátor kifejlesztéséhez két év és némi kooperációs kellett. A fejlesztésben közreműködött a Fraunhofer Intézet és a Waagner Biro nevű, különböző acélszerkezeteket, nehézipari gépeket, de színpadtechnikai megoldásokat is gyártó vállalat.

Maga a szimulátor nagyon puritán. Egy karbonvázas poliéder gondolát nyolc speciális drótkötéllel rögzítenek a levegőben, a köteleket pedig nagy teljesítményű motorok mozgatják. A motorok összteljesítménye közel 500 LE. A felhasználó az oktaéderben elhelyezett ülésben ül. De a hagyományos szimulátorokkal ellentétben a képet nem egy képernyőre vetítik ki. Fel kell helyeznie egy Oculus Rift-szerű szemüveget, ami a virtuális képet biztosítja, fülébe fülhallgatót tesz, amiből a hanghatások jönnek, a mozgásokat – egy autó vagy repülőgép mozgását, gyorsulását stb. – pedig a speciális vezérlésű motorokkal mozgatott kötelek biztosítják.

Ezzel a kialakítással sikerült elérni, hogy a rendszer akár 1,5g gyorsulással is tudja mozgatni a gondolát.

Egyelőre csak kutatóeszköz

A szimulátornak egyelőre csak a prototípusa készült el, amit egy ideig elsősorban mozgásérzékelési és kognitív kutatásokban használnak fel.

És hogy miért olyan nagy dolog ez? Szimulátor robotokat eddig is készítettek. Többségük azonban csak egy speciális területen (repülés, autóvezetés stb.) lehetett alkalmazni, ráadásul a bonyolultabb mozgásformákat és a nagyobb gyorsulást már nem voltak képesek szimulálni.

A CableRobot ebben hoz komolyabb előrelépést. A speciális kialakítással ugyanis a testre ható gyorsulást is lehet közvetíteni, ami nagyban növeli a szimuláció valósághűségét, másrészt a kötelek számának a növekedésével egyre bonyolultabb mozgásformákat tud lekövetni a szimulátor kabinja. Mint az alábbi videón látható, már ebben a kiépítésben is elég félelemetes mozgássorokra képes a rendszer.

Két éve a Max Planck Intézet már bemutatott egy szimulátor robotot, amely leginkább egy méretes robotkarra szerelt helikopterkabinra emlékeztetett. Az azonban csak a körmozgásokat tudta szimulálni.

Az új szimulátornak egyfelől kézenfekvő az ipari haszna: sokkal jobban felkészülhetnek vele az éles feladatokra a majdani repülőgép- és helikopterpilóták, de a fejlesztő csapatot vezető  Heinrich Bülthoff professzor szerint az orvosi kutatásokban is felhasználható. Segítségével ugyanis jól vizsgálható a mozgásérzékelés neurológiai háttere.

Piaci hírek

MI buktatja le a tudományos cikkeket író ChatGPT-t

Sárkány ellen sárkányfű - gondolta egy tudóscsapat, és betanított egy algoritmust arra, hogy kiszúrja a generatív mesterséges intelligenciával gyártott kamu tudományos cikkeket.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.