Bár ismét meghosszabbították a .eu végződésű domainek brit tulajdonosainak türelmi idejét, még mindig 73 ezer címet fenyeget a visszavonás közelgő veszélye.

Az Európai Unió legfelső szintű internetes tartománykódját 2006 óta lehet szabadon regisztrálni, az eltelt időben pedig a németek mögött a britek voltak a leglelkesebbek ebben a tekintetben, ahonnan az összes regisztráció nagyjából hatod része érkezett. Az Egyesült Királyságban a mai napig több tízezren birtokolnak olyan bejegyzett .eu végződésű domaint, amelyet a hozzá tartozó emailcímekkel együtt felfüggesztettek január elején, vagyis 2020. január 31-i brit uniós kilépést követő, az év végéig tartó átmeneti időszak lejártával.

A .eu-s domaineket kezelő Eurid legújabb bejelentése szerint a határidőt mégis kitolják újabb három hónappal, egy utolsó lehetőséget adva mindazoknak a tulajdonosoknak, akik eddig nem igazolták megfelelőségüket a vonatkozó szabályozási keretrendszerben. Január elsejétől ugyanis megszűnt a brit állampolgárok alapértelmezett jogosultsága az uniós végződések használatára, és ezt csak úgy szerezhetik vissza vagy tarthatják meg, ha igazolják, hogy az Európai Unió valamelyik tagországában élnek.

Mindennek értelmében az Eurid az év első napján arra kényszerült, hogy felfüggessze az Egyesült Királyságban 50 ezer felhasználó és az általuk birtokolt nagyjából 81 ezer darab domain használatát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezekkel a címekkel nem üzemeltethető weboldal vagy levelezés, de a korlátozás egyelőre nem járt a domainek végleges visszavonásával. A tulajdonosoknek erdertileg március végéig kellett volna igazolniuk jogosultságukat, de az új bejelentés szerint csak június végén jár le a határidő.

A többség már időben lelépett

Az Eurid szerint eddig 8 ezer esetben szüntették meg a tartománykódok használatának felfüggesztését, de a címek legnagyobb részével, 73 ezer domainnel kapcsolatban még nem érkeztek megfelelő adatváltoztatások a tulajdonosok lakcímét vagy uniós állampolgárságát illetően. Ha erre június 30-ig sem kerül sor, akkor a címeket egyszerűen visszavonják, és azokat 2022 januárjától bárki megvásárolhatja magának.

Érdemes megjegyezni, hogy az Európai Bizottság eredeti, 2018-as javaslata szerint a britek a kilépéssel azonnal elvesztették volna a .eu-s domaineket, ami némileg fel is zaklatta a 300 ezer érintett cím tulajdonosait. A feltételek enyhítése azonban nem hallgattatta el a kritikusokat, akik szerint teljesen szembe megy az iparági gyakorlattal, ha ilyen esetben a korlátozásokkal nem várják meg az egyes regisztrációk lejáratát – van, aki szerint az Unió intézkedései egyenesen a magántulajdonhoz való jogot sértik.

A brexit körüli bizonytalanság egyébként a regisztrációk számának alakulásában is megmutatkozott. Míg 2017-18 fordulóján még az említett 300 ezer .eu-s domaint használták az Egyesült Királyságban, addig 2020 utolsó negyedévére ez a mennyiség már 120 ezerre olvadt, hogy mostanra 81 ezer bejegyzés sorsáról kelljen dönteni. Ebből világosan látszik, hogy a tulajdonosok nagy része egyszerűen hagyta lejárni a regisztrációját, és vásárolt magának egy másik domaint, amire még időben átirányította a forgalmát.

Bár a sokszor beharangozott no-deal brexitre, vagyis a britek megegyezés nélküli kilépésére végül nem került sor, és a kilépésről rendelkező megállapodás elvileg a megválaszolta a megosztott adatok és információk felhasználásával és védelmével kapcsolatos kérdéseket, a nemzetközi adattovábbítással kapcsolatban például nem lehet végleges megoldásokról beszélni. Az év első felében még külön intézkedések nélkül is lehetőség van a forgalmazásra, ám az Európai Bizottság még nem fogadott el megfelelőségi határozatot az Egyesült Királyságra vonatkozóan, vagyis nem került le a napirendről az EU irányába történő, alternatív adattovábbítási mechanizmusok kidolgozása sem.

Közösség & HR

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.