Az összeesküvéselmélet-hívők miatt már a brit kormány is hivatalos megnyilvánulásra kényszerült ebben a kérdésben, sőt nyomoznak is néhány adótoronynál keletkezett tűzeset miatt.

"Tisztában vagyunk vele, hogy az 5G-vel kapcsolatban pontatlan információkat osztanak meg az interneten. Egyáltalán nincs rá semmilyen hitelt érdemlő bizonyíték, hogy összefüggés lenne az 5G és a koronavírus között." Ez a meglepő közlés a kultúráért és digitális ügyekért is felelős brit minisztérium Twitter-csatornáján jelent meg múlt pénteken, és a hatóság a vírusról és az 5G-s mobiltechnológiáról szóló hivatkozásokat is mellékelt hozzá. Ezzel párhuzamosan a miniszterelnökséget vezető Michael Gove egy újságírói kérdésre ostobaságnak, sőt veszélyes ostobaságnak nevezte azokat az úgynevezett elméleteket, amelyek szerint az 5G-s adótornyok szerepet játszanak a koronavírus-fertőzések terjedésében.

A kérdés apropója, hogy az utóbbi napokban három angliai helyszínen (Birmingham, Liverpool és a Merseyside-i Melling) is mobil adótornyokat rongáltak meg, illetve fenyegették az üzemeltető személyzetet. A tűzesetek nyilvánvalóan egy olyan időszakban keletkeztek, amikor a britek életében a megszokottnál is fontosabb szerepet töltenek be a stabilan működő adathálózatok; az egyik gyújtogatás komolyabb károkat is okozott a BT birminghami infrastruktúrájában egy több ezer felhasználót 2G, 3G és 4G szolgáltatásokkal ellátó állomásban, amelynek ironikus módon pont nem volt semmilyen 5G-s kapacitása.

A BBC szombaton arról is beszámolt, hogy az esetek kapcsán indított nyomozások tekintettel vannak a közösségi médiában megjelenő üzenetekre is: a megosztott videók mellett olyan kísérőszövegek is felbukkantak, amelyek a fenti összeesküvés-elméleteket népszerűsítik. Az ügyben megszólalt a brit Országos Egészségügyi Szolgálat angliai orvosigazgatója is, aki teljes baromságnak és a legrosszabb fajta álhírnek nevezte az 5G-s mendemondákat; szerinte ezeknek tudományos alapjuk nincsen, ellenben a vandálkodás veszélybe sodorhatja az illetékes szervezetek vészhelyzeti reagáló képességét.

A hülyeség mint nemzetbiztonsági kockázat

A nagy brit távközlési operátorok érdekképviseleti csoportja – benne az EE, az O2 a Vodafone és a Three szolgáltatókkal – közben jelezte, hogy nekik is tudomásuk van az 5G és a koronavírus-járvány között összefüggéseket kereső álhírekről, és ezzel összefüggésben munkatársaik is fenyegetéseket kapnak. A Vodafone a mostani támadásokat kifejezetten nemzetbiztonsági jelentőségű ügynek tartja, szintén kiemelve, hogy az elkövetők a mentőszolgálatok számára is létfontosságú hálózatok ellen irányulnak az aktuális veszélyhelyzetben.

Az új 5G techonlógiákról jó ideje terjednek rémhírek, amelyek egy nagyszabású emberkísérlettől kezdve a rák vagy az autizmus kialakulásán és az alvászavarokon át a hasznos állatok tömeges kipusztulásáig mindenfélével riogatnak a következő generációs hálózatok üzembe állításával kapcsolatban. Természetesen a koronavírus vonatkozásában is rögtön megjelentek az áltudományos, bennfenteskedő fejtegetések, amelyek értelmében tulajdonképpen nanorobotokról van szó, amelyeket az 5G tornyok segítségével lehet aktiválni; részletesebben mi sem mennénk bele a dologba, mert a fejtegetések innentől kezdve még ennél is zavarosabbá válnak.

Bár a nem ionizáló sugárzások az élő szervezetekre gyakorolt hatását hosszú ideje vizsgálják, és eddig a fenti aggodalmakat még sosem találták megalapozottnak, a félelmek eloszlatása nyilván nem könnyű, ha az érveket álláspontokkal kell ütköztetni. Ahogy azt az értelmes elemzések mindig megemlítik, hogy az 5G igenis hordoz veszélyeket, de az a hálózatra kapcsolódó kismilliárd eszköz és a tárgyak internete formájában jelentkezhet, ami új szintre emeli a jelenleg is tapasztalható technológiai kockázatokat és kiszolgáltatottságot.

Közösség & HR

A járvány is segítette a mobilnetet, de a vezetékes még népszerűbb

Az NMHH kutatása szerint már a felnőttek és a gimnazista korúak 67 százalékának van mobilnetje.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.