A múlt héten felfedezett, súlyos OpenSSL-sérülékenység ismét a többfaktoros azonosítás kérdésére irányítja a figyelmet.

A múlt hét elején felfedezett, az érintett verzió kitettségét tekintve közel két éves intervallumot felölelő OpenSSL-sebezhetőség rendkívül széles körben érinti az informatikai iparág szereplőit és felhasználóit. A Heartbleed néven hivatkozott bug lehetőséget ad az érintett OpenSSL-verzióval védett rendszerek memóriájának olvasására, hozzáférhetővé válnak a kommunikációs csatornák titkosítására használt privát kulcsok, és az adatlopás mellett utat nyit a szolgáltatások vagy felhasználók megszemélyesítésére is. A hibát az OpenSSL 1.0.1g verziójában javították, a sebezhető komponens a webszerverek mellett hálózati és mobil eszközöket, célgépeket is érint, ahol később érkezhetnek a frissítések és az új firmware-verziók.

A webszerverek tanúsítványának cseréje mellett a különösen az első napokban felhasználói oldalon is indokolt volt a fontos jelszavak megváltoztatása: bár egyes szolgáltatások – például LinkedIn, Outlook, PayPal, Evernote – biztonságosak voltak, az érintettség mások esetében nem mindig volt egyértelmű, és akadnak olyan fontos szolgáltatások – például Facebook, Google vagy Dropbox –, ahol ez kifejezetten ajánlatos volt. Az egyes domainek korábbi és aktuális jellemzőit online is ellenőrizheti, aki bízik a webes felületekben. Külön érdekesség, hogy a Bloomberg értesülései szerint az NSA is régóta ismerte és kiaknázta a bugot, amely ironikus módon éppen a biztonságos kapcsolatok alkalmazásakor (mondjuk https:// weboldalak böngészésekor) használható ki.

Így lehetne sokkal nehezebb dolguk

A jelszavak biztonsága és sebezhetősége jó ideje téma: a különböző azonosítók különböző, rendszeresen változtatott jelszavakat javasolnak, amelyek egyaránt tartalmaznak kis- és nagybetűket, számokat vagy speciális karaktereket, ráadásul nem emlékeztetnek semmilyen értelmes kifejezésre. Mindez nem csak a felhasználók felületessége vagy kényelmessége miatt nehezen kivitelezhető, de a kémprogramok az összetett jelszavakat is ugyanúgy kiszivárogtatják, sőt a jelszavakat tároló intézmények rendszerei is gyakran válnak az adattolvajok célpontjává. Nem véletlen, hogy egyre többen az alternatív hitelesítési megoldásokban látják a megoldást.

A Sophos Naked Security blogján is a két lépésben történü (két faktoros) beléptetésről értekeznek, amelyre a vezető online szolgáltatások egyike-másika már lehetőséget ad felhasználóinak – igaz, nem feltétlenül az ingyenes vagy fapados ügyfeleknek. Az azonosítás újabb rétege a Heartbleed jelentőségét persze nem csökkentené, de az ilyen úton ellopott jelszavak egy részét nehezen alkalmazhatóvá vagy egyenesen használhatatlanná tenné, jelentősen megnehezítve a támadók dolgát. A két faktoros beléptetés vagy akár a vizuális eszközök olyan módon egészítik ki a jelszavas hitelesítést, amellyel a kockázatok végül elfogadható szintre csökkenhetnek.

Biztonság

Nagyon drágán megfizetik az EU-s cégek, hogy bejussanak a kínai piacra

Egyre gyakrabban követeli meg az ottani partner a technológiai transzfert – derül ki az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának egy felméréséből.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.