A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

A munkával való elégedettség gyakran nem csak a fizetéseken vagy az otthoni munkavégzés engedélyezésén múlik: a munkavállalók jelentős részének a karrierlehetőségek is fontosak, és minden eddiginél inkább hajlamosak elhagyni azokat a munkáltatókat, amelyek nem kínálnak nekik mentorálási és képzési programokat. Az EnterpriseDB szoftvercég júliusban végzett felmérést összesen 1400 technológiai szakembert bevonásával, amelyben azt találta, hogy a válaszadók 43 százaléka venne fontolóra egy-egy új álláslehetőséget, ha abban a jelenleginél nagyobb potenciált látna a karrierjének építésére.

A ZDNet a felmérésről szóló riportjából kiderül, hogy a megkérdezettek 46 elégedett az aktuális munkájával, de a technológiai munkaerő majdnem ugyanekkora arányban, 44 nyitott az új lehetőségekre is. Az EnterpriseDB szerint a műszaki dolgozók 38 százaléka tartja fontosnak a mentorációs lehetőségeket, 30 százalékuk pedig ugyanilyen lényegesnek tekinti a képzéseket és az újabb bizonyítványok megszerzését. A világjárvány során ugyanis sokuknak torpant meg a szakmai előmenetele, és most szívesen pótolnák az elvesztegetett időt, a munkaadók azonban alulteljesítenek az ilyen opciókat illetően.

Nem elég mondani, már csinálni is kell

A lap a Pluralsight online oktatási szolgáltató ugyancsak 2022-ben kiadott felmérését is idézi, amelynek értelmében a technológiai dolgozók 40 százaléka nevezi meg a karrierfejlesztés hiányát a munkahelyváltás fő motivációjaként, ami számára még a kompenzációval szemben is elsőbbséget élvez. Ezt érdemes összevetni a brit CWJobs informatikai állásoldal adataival, amelyek szerint a technológiai dolgozók alig negyede biztos benne, hogy a következő 12 hónapban is a mostani munkahelyén marad, minden 52 százalékuk pedig legalább havonta egyszer elgondolkodikrajta, hogy ideje lenne munkahelyet váltania.

Mindebből az látszik, hogy már nem elég általánosságban süketelni a munkavállalók folyamatos fejlődése melletti elkötelezettségről, miközben azoknak semmi ilyesmire nem marad idejük a napi feladataik ellátása mellett. A Pluralsight említett felmérése szerint például a dolgozók 61 százaléka érzi úgy, hogy túlságosan elfoglalt a tanuláshoz. Az EDB kutatásából viszont az is kiderül, hogy a munkáltatójukkal legelégedettebb válaszadók szerint a szervezetük tényleg indított mentorprogramokat az elmúlt 12 hónapban, míg az elégedetlenek azt mondták, hogy munkáltatójuk semmi ilyesmit nem vezetett be ebben az időszakban.

Részletek a ZDNet riportjában »

Közösség & HR

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.