A Chrome-ban alapértelmezésben már letiltották a lejátszásukat, de hamarosan a keresőben sem jelennek meg a Flash-tartalmak.

Ha vannak, sem találjuk meg a jövőben a Flash-tartalmakat a neten – legalábbis a Google keresőjével. A cég ugyanis a héten bejelentette, még ez évben leállítja az Adobe elavult technológiáját használó tartalmak, az önálló SWF fájlok indexelését.

A Flasht már lényegében egyetlen böngésző sem támogatja. A Google 76-os Chrome-tól, a Mozilla a 69-es Firefox-kiadástól kezdve vezette be, hogy alapból tiltja az ilyen formátumú tartalmak megjelenítését, és ez az alapértelmezett beállítás a Microsoft Edge-ben is.

2011-ben még a weboldalak közel fele használt Flash-t, 2015-ben viszont már csak alig 20 százaléka. Onnantól azonban a zuhanás megállíthatatlan volt annak ellenére, hogy az Adobe még akkoriban is tett egy-két gyenge kísérletet a technológia életben tartásáért.

A böngészők nagyjából ez év közepéig támogatták (a 76-os Chrome idén július végén, a 69-es Firefox pedig szeptember elején jelent meg), de már évek óta csak korlátozásokkal.

Kellett, de rossz volt

A technológia eltűnéséhez közel egy évtized kellett. Az első látványos lépést Steve Jobs tette meg. A néhány éve elhunyt legendás Apple-vezér már 2011-ben nyíltan vállalta azt a véleményét, hogy a Flash-t el kell felejteni: növeli a mobilok fogyasztását, gyenge a teljesítménye, és – nem utolsósorban – kritikán aluli a biztonsága. Ezért az Apple mobil rendszeriből már akkoriban kitiltották a technológiát. Pedig az évtized elején még az Adobe terméke szinte megkerülhetetlennek látszott a webes multimédiás tartalmak piacán. A Microsoft Silverlightja sem tudta megrengetni a pozícióját.

Az igazi végjáték 2015-ben kezdődött. Akkor vezette be a Google, hogy a felhasználó beállíthatta: a Chrome Flash-pluginja már csak azokat a tartalmakat indítsa el, amelyek központi szerepet játszanak az adott oldalon (pl. egy videó). Egy évvel később pedig már a HTML5 volt az alapértelmezett a Chrome-ban. A Mozilla is követte ezen az úton: a 39-es Firefoxtól a felhasználónak kellett engedélyeznie a Flash-tartalmak lejátszását.

 
Kliensoldali Flash- és Silverlight, 2018 októbertől
Infogram


Végül 2017-re az Adobe is belátta: a technológia menthetetlen. A leginkább érintett cégekkel – az Apple-lel, a Google-lel és a Mozillával – való hosszas egyeztetés után bejelentette: 2020-ban végleg leállítja a fejlesztést és a támogatást.

Miért keresnék, ami nincs is?

A Flash legerősebb támaszát sokáig a külső hirdetéskiszolgáló rendszerek adták. Csakhogy az IAB (Interactive Advertising Bureau) 2015 augusztusában kiadott egy állásfoglalást, amelyben egyértelműen a HTML5 mellett tette le a voksát. Ez döntőnek bizonyult, mivel a nemzetközi szakmai szervezetnek komoly szerepe van az online hirdetések iparági szabványainak meghatározásában. Azzal, hogy az IAB a HTML5 mellé állt, lényegében az utolsó támaszát is elveszítette az Adobe.

Mint a W3Tech adatait tartalmazó fenti grafikonon látható, a Flash mára szinte teljesen teljesen kikopott. (A Flash versenytársának szánt Silverlight is erre a sorsa jutott, a Microsoft 2011-ben jelentette be, hogy leállítja a fejlesztését, és áttér a HTML5-re.)  Így a Google nem vállalat nagy kockázatot azzal, hogy az év végéig kiveszi az indexált tartalmak közül.

Konzumer tech

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.