A litván védelmi minisztérium állítólag olyan beépített funkciókat talált bizonyos készülékekben, amelyek keresőkifejezéseket érzékelnek és blokkolnak, vagy engedély nélkül továbbítanak felhasználói adatokat távoli szerverekre.

A litván védelmi minisztérium tegnap kiadott figyelmeztetése szerint a vásárlóknak nem csak érdemes elkerülniük a kínai okostelefon-márkákat, de azt tanácsolja az embereknek, hogy már meglévő eszközeiktől is mielőbb szabaduljanak meg. Mindennek alapja az a kormányjelentés, amely a tárca irányítása alatt működő nemzeti kibervédelmi központ tájékoztatását idézve "beépített funkciókról" számol be a Xiaomi Európában forgalmazott csúcskészülékeiben.

Ennek alapján a kínai gyártó eszközei képesek bizonyos keresőkifejezések azonosítására és blokkolására, mint amilyen a "szabad Tibet", a "soká éljen Tajvan függetlensége", vagy "demokráciamozgalom". A Reuters beszámolójából kiderül, hogy a Xiaomi Mi 10T 5G-s okostelefonon például az európai uniós régióban alapból ki van kapcsolva a szoftver, de távolról bármikor aktiválható, hogy ellenőrizze a riportban szereplő rendszeralkalmazásokat.

Ezek közé tartozik állítólag a Xiaomi mobilok alapértelmezett böngészője is, amelynek esetében 449 kifejezés szerepel a folyamatosan frissülő listán. A litván védelmi miniszter helyettese a jelentést bemutató sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy mindez nem csak Litvániát, de a Xiaomi eszközeit használó minden országot érintő probléma. A kínai gyártó egyelőre nem reagált a hírügynökség megkeresésére a vádakkal kapcsolatban.

A többes számot indokolja, hogy litván nemzeti kibervédelmi központ szerint a fenti Xiaomi modell felhasználói adatokat is küldözget titkosított SMS-ek formájában egy szingapúri szerverre, egy másik márka, a Huawei P40 5G-s okostelefonján pedig ugyancsak problémásnak találták az alkalmazásokra irányuló keresések átirányítását. A riportból ugyanakkor kiderül, hogy más gyártóknál, így a OnePlus 8T 5G telefonjain nem észleltek ehhez hasonló forgalmazást, és a Reuters szerint a Huawei regionális képviselője is kijelentette, hogy a vállalatánál tervezett készülékek engedély nélkül nem küldözgetnek kifelé semmilyen felhasználói információt.

Eddig sem voltak barátok

Ahogy azt a mostani tudósítás is kiemeli, Kína és Litvánia viszonya az utóbbi időben mélyponton van, mióta Vilnius az ottani tajvani képviseletnek engedélyezte a tajvani képviselet megnevezés alkalmazását. A hasonló missziók más európai országokban és az Egyesült Államokban is a tajvani főváros, Tajpej nevét használják, elkerülve a szigetre magára való hivatkozást, amelyet Kína a saját részének tekint.

Kína pedig a múlt hónapban pekingi nagykövetének visszahívására is felszólította Litvániát, és saját nagykövetét is hazarendelte a balti államból, miközben az ottani állami média "apró, bolond országként" aposztrofálta Litvániát. A Reuters beszámolója ehhez hozzáteszi, hogy a múlt héten Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a litván miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén az Egyesült Államok támogatásáról biztosította szövetségesét a kínai nyomásgyakorlással szemben.

Biztonság

Nyilvános felhőszolgáltató lett a TikTok anyavállalata

A szolgáltatás neve Volcano Engine. Sokkal több lesz, mint egy TikTok-as-a-Service, és annál is, amit nyáron megszellőztettek.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.